Respectaţi Legea Educaţiei Naţionale la UMF Tg. Mureş!

Judex

/ #1735 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2012-05-05 20:17

#1706: Vince - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Stimate Domnule Vince,

Şi mie îmi place dialogul deschis şi obiectiv, de aceea sper că veţi înţelege mai bine decît conaţionalii dvs. poziţia pe care o adoptă majoritatea românilor în legătură cu Transilvania. Poziţia noastră nu este un moft pe care vrem să ni-l satisfacem aşa, din orgoliu, pe seama altora. Vă consider un om de bună credinţă şi nu un împătimit de o idee preconcepută. Cred că avem toţi loc pe această bucată de pămînt pe care ne-a hărăzit-o creatorul pentru a trăi în pace şi bună înţelegere.

Aveţi dreptate cu opoziţia unor părinţi, şi dintr-o parte şi din cealaltă de a nu-şi lăsa copii să se căsătorească cu cine le dictează inima acestora. Dacă acest lucru se face din motive religioase, mai treacă-meargă, dar cînd o faci din motive etnice e grav. Sigur că în cazuri religioase există motivaţii pe diferenţe de tradiţii, de cult moştenit de la părinţi, care e greu de depăşit pentru unii. Dar cănd cineva motivează că nu-mi dau fata sau băiatul după cutare (cu semnificaţia de o anume persoană) pentru ca aceea e de etnia care nu-mi place, acest fapt are deja un iz discriminatoriu şi nu-l admit. Un exemplu formidabil de înţelegere şi bun gust găsesc în recenta căsătorie a lui Zolt Csergo cu Nicoleta Luciu. Iată că se poate.

În privinţa ţiganilor, ca număr vorbind, rămîn la convingerea mea e că ei sunt mult mai numeroşi decît cei vreo 500.000 cît apar în statistici. Sunt convins că ei sunt mai numeroşi decît maghiarii însă nu-şi declină identitatea etnică adevărată, căutînd să scape de denumirea aceasta rom/ţigan, care la noi nu e deloc agreată datorită apucăturilor lor antisociale şi nu datorită culorii pielii cum şi-ar închipui unii. Li s-au creat, în epoca socialistă, condiţii echivalente cu a celorlalţi să se instruiască, dar n-au făcut-o mulţumindu-se cu starea lor de înapoiere moştenită din moşi-strămoşi. S-au ţinut separaţi de restul societăţii, De altfel, nici românii şi nici maghiarii nu prea se amestecă cu ei. Deşi toată lumea îi cunoaşte drept ţigani ei trăiesc separat, după legile şi obiceiurile lor, iar la recensământ sau cînd merg în străinătate şi fac rele, se declară români. Nimeni nu are nimic cu cineva să se declare cum doreşte, cu condiţia să nu facă rele în numele meu. Ori ei, tocmai asta fac. N-or fi ei 4 milioane cum declară unii reprezentanţi ai lor, dar vreo 2 milioane, tot sunt. Asta e încă o dovadă că la noi se respectă declaraţia benevolă a fiecăruia şi că nu se falsifică statisticile.

Iarăşi sunt de acord cu dvs. că la noi s-a furat şi se mai fură încă destul, asta pentru că nu s-au instituit legi drasticecare care să diminueze hoţia, că de stîrpit, nu a fost stîrpită nicăieri în lume. Iar cele care sunt, după părerea mea, foarte blînde, nu se aplică nici acelea. Dar asta nu înseamnă că acolo unde se poate nu trebuie închis robinetul risipei.

Aţi zis că nu înţelegeţi ce e cu ura asta la care mă refeream. Sigur că nu constituie un motiv de ură faptul că cineva vrea să studieze într-o limbă diferită de limba statului în care de voie sau de nevoie locuieşte. Nu, ura izvorăşte întotdeauna din separatism, perfidie şi minciună. Mii de tone de lături s-au turnat în capul României pe motivul că Transilvania s-a desprins de monarhia bicefală în 1918 şi nimeni dintre cei ce pînă atunci erau stăpîni nu s-a împăcat cu gîndul că o populaţie cvasicompată şi mult majoritară cum erau românii atunci în Transilvania faţă de populaţia maghiară are şi ea dreptul la propria ei identitate. Ca să vă convingeţi, şi să aveţi certitudinea că eu nu vorbesc aiurea, vă îndemn să citiţi cu mare atenţie: "Studiul Structura etnică a populaţiei din Transilvania". Citiţi-l pînă la capăt şi veţi înţelege temerile românilor! Îl găsiţi pe internet tastînd titlui pe Google. M-aş bucura să-l comentaţi sau chiar să-l criticaţi dacă nu veţi găsi o bază adevărată acolo. Studiul este bogat ilustrat cu hărţi străine şi cu cifre şi comentarii din belşug pentru a se lămuri o dată pentru totdeauna problema în cauză. Acolo veţi vedea şi natura lăturilor care se tot toarnă în capul României de aproape un secol. Cred că nu trebuie să vă arăt eu care e legătura dintre refuzul de a învăţa limba statului şi separatismul care se promovează prin toate mijloacele.

Sunt convins de capacitatea dvs. de a înţelege lucrurile la adevărata lor semnificaţie.

Să fiţi iubit!