Respectati autonomia universitara la UMF Tg-Mures!


Musafir

/ #469

2012-03-14 17:36

Cu ani in urma s-a experimentat un Proiect similar in Statele Unite ale Americii, la initiativa persoanelor de origine hispanica.
Dupa un an de zile s-a renuntat la proiect, din initiativa celor care l-au initiat, constatandu-se ca nu s-a realizat nimic, exceptand marginalizarea celor incadrati in clasele exclusiv hispanice- de limba spaniola.
In plus, deloc de neglijat, populatia americana a amintit legiuitorilor ca Statele Unite ale Americii sunt o tara a carei limba oficiala este limba engleza.
Frederic Bastiat, una dintre cele mai luminate minti ale sec. XIX-lea, spunea ca progresul unei natiuni, popor, tara depinde de nivelul relatiilor sociale dintre membrii comunitatilor care alcatuiesc entitatile respective. Nu este in folosul nimanui si exclusiv in detrimentul tarii, crearea unor enclave tensionante, pe criterii de etnicitate.
Si aici, in zona in care locuiesc , traiersc intr-o armanie perfecta 88 minoritati nationale, printre care americani de origine maghiara si romana a caror raporturi de amicabilitate constituie un exemplu.
Haideti sa le extrapolam aceste relatii in roditorul pamant al Transilvaniei, falnicul Ardeal, inainte ca atat maghiari cat si romanii, sa devina minoritari in zona.
Vi s-a adresat o persoana care are in familie americani, germani, maghiari, romani si vietnamezi.
Cu deplina consideratie,

Dwight l.Patton
Anaheim-USA