Restaurarea monumentului din Piața Maria, Timișoara

Kolozsy Péter

/ #49 Timisoara Capitala Culturala a Europei?

2012-01-21 03:42

Timisoara este situată în sud-estul Câmpiei Panonice.

Un episod deosebit din istoria Timisoarei îl reprezintă asediul cetătii de către oastea tăranilor răsculati condusă de Dózsa György. Armatele răsculate, formate din iobagi unguri si posibil si români, au avut câteva victorii împotriva armatelor nobilimii, dar au fost înfrânte lângă Timisoara de comitele Zápolya János. Se spune că locul unde Dózsa György a suferit o cumplită moarte, fiind pus pe un scaun din fier înrosit si ars de viu este marcat de statuia Sfintei Marii din Piata cu acelasi nume a cartierului Józsefváros.

Dupa incheirea dualismului Austro-Ungar pentru Timisoara această epocă a reprezentat o perioadă de înflorire, sub aspect economic si demografic. Institutiile de credit investesc sume importante în dezvoltarea industriei locale, la trecerea în secolul XX aici există numeroase întreprinderi: două fabrici de spirt, o turnătorie de fier, o fabrică de chibrituri, o fabrică de cărămizi, o fabrică de gaz, o fabrică de lanturi, o fabrică de pălării, o fabrică de ciocolată. Prin intermediul canalului Bega Timisoara era legată, prin Tisa si Dunăre, la sistemul fluvial al Europei Centrale, iar căile ferate facilitau comunicarea cu importante orase din vestul Europei. Tot în această perioadă a fost introdus tramvaiul cu cai, telefonul, iluminatul public electric, s-au asfaltat arterele mari de circulatie. În 1899 s-a introdus la Timisoara tramvaiul electric. (citat intregit si corectat din Vikipedia)

Premierele Timisoarei
Pentru detalii, vezi: Cronologia istorică a Timisoarei.

1718 – atestarea fabricii de bere, cea mai veche de pe teritoriul actual al Romaniei; ( in acea vreme Ungaria )
1728 – începutul canalizării Begăi - http://ro.wikipedia.org/wiki/Canalul_Bega - cel mai vechi canal navigabil de pe teritoriul actual al României ( in acea vreme Ungaria ), în prezent nefunctional;
1745 – constructia Spitalului Municipal;
1760 – primul oras al monarhiei ungare cu străzile iluminate cu lămpi;
1771 – primului ziar care a apărut pe teritoriul actual al României ( in acea vreme Ungaria ) si totodată primul ziar german din sud-estul Europei: „Temeswarer Nachrichten”;
1823-1826 - János Bolyai, servind la garnizoana din Timioara, lucra la elaborarea geometriei neeuclidiene
1854 – primul serviciu telegrafic într-un oras al României de azi ( al Ungariei de ieri );
1855 – primul oras al monarhiei habsburgice cu străzile iluminate cu gaz;
1881 – prima retea de telefonie de pe teritoriul actual al României ( in acea vreme Ungaria );
1884 – primul oras din Europa continentală cu străzile iluminate electric, cu 731 de lămpi; ( in acea vreme Ungaria )
1886 – prima statie de salvare din Ungaria din România; ( in acea vreme Ungaria )
1889 - primul meci de fotbal european din Romania; ( in acea vreme Ungaria )
1895 – prima stradă asfaltată de pe teritoriul de azi al României; ( in acea vreme Ungaria )
1897 – primele proiectii cinematografice pe teritoriul actual al tării noastre; ( in acea vreme Ungaria )
1899 – al doilea tramvai electric într-un oras din România de azi, după cel din Bucuresti, 1894; ( in acea vreme Ungaria )
1953 – singurul oras european cu trei teatre de stat în română, maghiară i germană;
1989 - pornirea revolutiei române împotriva regimului comunist si primul oras liber din România.

Deci, cine a adus cultura si progresul in acest oras minunat, pe care toata lumea si-l revendica?

(citat comentat din Vikipedia)
...

Si cine o distruge?

...

cei care dupa aproape o suta de ani nu au priceput ce cadou au primit si in loc sa-l pastreze, si sa-l dezvolte, prefera sa-l distruga sa nu le aminteasca de o civilizatie avansata? Sau e vorba de unul care nu-si are radacinile pe aceste meleaguri? Cu atat mai trist.
Oare cine-i da dreptul unui plutas venit amont sau aval sau unui urmas al acestuia sa distruga ceea ce cu secole in urma oameni ganditori au faurit?

Vreau inca odata sa va reamintesc ca le multumesc tuturor intelectualilor indiferent de nationalitate sau natiune, care contribuie la pastrarea si dezvoltarea unei civilizatii si culturi avansate pentru vremea lor si totodata tin sa-mi exprim dispretul la adresa celor care nu sunt in stare dupa atata "libertate" si posibilitati de a invata si a se culturaliza, sa priceapa ca avem un bun spiritual inegalabil pe care suntem meniti sa-l pastram, macar pana la islamizarea Europei, nu pentru noi, ci pentru urmasii nostrii.

"Jos Basescu" nu are ce cauta aici. Asta este o alta problema care-si asteapta rezolvarea, dar nicidecum pe aceasta pagina.

Va multumesc pt. atentie