TRANSPARENTA IN DECIZIILE FINANCIARE DIN COLEGIUL PSIHOLOGILOR

Pintilie

/ #48 Din Colegiu adunate și-n Colegiu înapoi date!

2022-06-02 10:46


Din Colegiu adunate și-n Colegiu înapoi date!

 


În mai puțin de 30 de zile avem prima ședință a Convenției Naționale, ședință în care vom alege Președintele și membrii Comitetului director. În acest context, din când în când, mai arunc privirea pe îmbâcsita pagina oficială de internet a Colegiului, la rubrica 'Alegeri 2022', poate mai apare vreo informație (CV pentru candidați și reprezentanți, modalitatea de desfășurare a ședinței etc.), dar nu ... n-ai să vezi!

 


Mă întreb, retoric bineînțeles, dacă nu cumva cei 748 de reprezentanți merită mai multă considerație, măcar acum în prag de alegeri. Îmi dau seama însă, că LIPSA DE RESPECT a rămas cel puțin la fel de mare ca acum trei ani, când voiau să desființeze acest "mamut cu care nu se poate lucra", acest "organism greoi și imposibil de convocat", ignorându-ne pe toți, reprezentanți și psihologi de rând, deopotrivă.

 


Cum tăcerea aceasta este suspectă, am încercat, prin diverse mijloace, să iau pulsul vieții organizației noastre profesionale, iar cele aflate să le împărtășesc cu voi.

 


În primul rând, cu dezamăgire, constat că problemele fundamentale ale comunității sunt ignorate în continuare, iar elucubrațiile de noaptea minții ale unora vechi, care se reinventează ca noi (după cinci ani de mandat dezastruos), nu contenesc să apară pe tot felul de surse, expunându-și indecent cele mai năstrușnice gânduri (rezidențiat, mentorat etc.), dându-se loviți de amnezii incriminatorii (au vrut legea psihoterapiei, dar acum acuză inițiatorul că a tradus prost din germană), mințind cu NERUȘINARE în ședințele convențiilor filialelor că legea psihologului a fost retrasă din Parlament, poziționându-se într-un dispreț total față de legile în vigoare (Legea nr. 200/2004, Legea nr. 213/2004, Legea nr. 1/2011 etc.), prin elaborarea a tot felul de norme profesionale aberante care să fie fundamentate într-un viitor incert, manifestând atitudini și comportamente arogante de vătafi parveniți - "colegiul este un loc de mârâieli și cârâieli", "rapoartele psihologilor sunt de gâgă", "nu întrebi găinile cum să le faci cotețul", iar exemplele pot continua.

 


În acest timp, psihologii sunt exasperați că nu le sunt recunoscute diplomele de studii universitare de master sau ale altor formări profesionale legale, că nu pot ieși din supervizare sau nu pot accede la o altă treaptă de specializare pe motive arbitrare și atitudini belicoase ale membrilor comisiilor aplicative, că sunt amânați sine die pentru proceduri aberante de tip administrativ, că răspunsurile sunt întârziate cu lunile sau anii și multe altele de acest fel.

 


În al doilea rând, SECRETOMANIA privind modalitatea de desfășurare a alegerilor la Convenția Națională este încă o SFIDARE la adresa întregii comunități a psihologilor. În maniera caracteristică, grupul organizat de interese Dafinoiu&company eludează cu bună știință (pentru a câta oară?!) precizările unor acte normative, precum:

 


a) ROFI din 24.11.2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 116 din 14.02.2019, care la Art. 15(4) prevede „Convocarea se face pentru ședințele ordinare ale Convenției cu cel puțin 3 luni înainte de data stabilită pentru desfășurare, iar pentru ședințele extraordinare cu cel puțin 1 lună înainte de această dată”, și

 


b) Hotărârea nr. 5 din 18.12.2020 pentru aprobarea Procedurii privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru forurile de conducere ale Colegiului Psihologilor din România și ale filialelor teritoriale ale Colegiului Psihologilor din România, publicate în Monitorul Oficial nr. 77 și 77 bis din 25.01.2022, care la Art. 20 (1) prevede că „În baza convocatorului, la data, ora și în locația stabilite pentru desfășurarea ședinței Convenției naționale a Colegiului, se prezintă reprezentanții filialelor teritoriale la Convenția națională a Colegiului, în conformitate cu lista reprezentanților desemnați întocmită potrivit dispozițiilor art. 18 alin. (4).”

 


Până acum, indiferent de modul de organizare adoptat, fizic, online, sau hibrid, ar fi trebuit să cunoaștem toate informațiile aferente convocării ședinței Convenției Naționale pentru alegerile forurilor de conducere (locația, data și ora, ordinea de zi, modalitatea de desfășurare) și nicidecum informații disparate, incomplete, selective și filtrate manipulativ.

 


Prin MANIPULĂRI și minciuni au stat 5 ani la conducerea CPR. 5... cu un an în plus față de termenul legal! Oare chiar se întrevede SCHIMBAREA aceea despre care îmi tot spuneți că avem nevoie? Vedem în 28 mai...

 


În ultimul rând, am primit recent un e-mail, de la CPR, prin care mi se aducea la cunoștință un aviz profesional. Mare mi-a fost mirarea că, pe lângă semnătura electronică a președintelui fără mandat, Ion Dafinoiu, a apărut și semnătura noului director executiv, în persoana doamnei Antonia Pop. Cred că, în mandatul echipei de vis ... trăit ca un coșmar, este al treilea directoraș. Fascinat cum s-au mai jucat ei de-a baba oarba cu organizația noastră profesională!

 


Chiar și așa, eu cred că tot demisionata eminență cenușie Laura Pătruț controlează, în continuare, activitatea administrativă a Colegiului și veghează cu strășnicie la securizarea în alegeri a propriei poziții, a poziției co-locatarului ei și a pozițiilor diverșilor săi fini, afini și parteneri din „Universitaria leur amour pour toujours!”.

 


Puterea în mâna unor parveniți, este o armă extrem de periculoasă.