Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #50434 Privatizarea Oltchim. To be, or not to be sau va fi sa a nu va fi?

2017-07-20 13:51

#50433: - Privatizarea Oltchim.

Singurul investitor care promite continuitatea liniei de producție

SC Chimcomplex SA Borzeşti, membră a Grupului SCR, a depus oferta angajantă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex a anunțat că preluarea Oltchim face parte din planul de creare a Companiei Române de Chimie – viitor jucător important din punct de vedere al relevanţei regionale în industria chimică. Planul de afaceri al acestei noi entități este fundamentat pe relansarea chimiei românești, incluzând posibilitatea de creștere a producției industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum și crearea de locuri de muncă la peste 9000 pe orizontală și verticală, cât și la diversificarea operațiunilor comerciale în întreaga regiune. În sprijinul Chimcomplex s-a alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, 5 bănci europene și 2 fonduri de investiţii. Grupul SCR, care deține în prezent Chimcomplex, va deveni astfel garantul direct al tranzacției.

Virgiliu Băncilă, Președintele Chimcomplex a declarat, cu ocazia depunerii ofertei că „nu vom reduce niciun salariu și ne dorim chiar să creştem veniturile tuturor celor care doresc să se implice activ în restructurarea pozitivă a companiei. Aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, la privatizarea Chimcomplex, aşa vom face şi la Oltchim: vom şti să asigurăm lin şi cu succes tranziţia de la sistemul de stat la cel privat”.

Industria chimică românească a înregistrat un puternic declin după anii 1990, când se afla pe locul 10 mondial ca volum al producției, generând la nivel național un procent de 16,9% din totalul producției industriale. Din cele 72 de combinate si fabrici au rămas în funcțiune în 2016 doar 14, ce asigură o producție chimică a României de 11 ori mai mică decât cea înregistrată în 1990.

Compania Română de Chimie se dorește a fi acea companie ce va repune România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forța comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate din Borzești și Râmnicu Vâlcea, respectiv Chimcomplex și Oltchim.

Conform planului de reorganizare modificat al Oltchim, aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din 6 martie, activele „Oltchim” sunt oferite spre vânzare grupate în nouă pachete: Uzinele clor – alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, servicii site, vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică – Bradu-Piteşti, Uzina Anhidrida Ftalică – Râmnicu Vâlcea.

Valoarea totală de piaţă a celor nouă pachete de active este de 293,728 milioane euro, iar preţul de pornire a vânzării este de 307 milioane euro. Statul, care deţine 54,8% din acţiunile companiei, a mai încercat privatizarea „Oltchim”, dar fără succes.