Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #50309 Ce ziceti baieti? Administratorul vinde societatea cu “zestre”…si cu sclavii din dotare.

2017-05-29 09:50


Şefii secţiilor din Oltchim, mânjiţi cu încă 800 de lei… să-şi vândă colegii ca sclavi

https://infopuls.ro/2017/05/29/sefii-sectiilor-din-oltchim-manjiti-
29 mai 2017

Administratorul judiciar al Oltchim, firma avocatului Gheorghe Pipera, îşi menţine planul de scoatere la licitaţie a combinatului Oltchim la pachet cu 1500 de angajaţi ai societăţii.  Şi nu numai…conducerea combinatului a decis să faulteze toţi creditorii societăţii şi să folosească profitul în achiziţionarea de materiale şi utilaje. Astfel, noul proprietar va prelua combinatul la cheie, cu utilaje noi, şi angajaţi ieftini, târguiţi, ca la piaţă, de liderii sindicali şi sefii de secţie.

Presiuni fără precedent pe piaţa muncii din Vâlcea. Angajaţii din combinatul Oltchim sunt obligaţi să renunţe la salariile compensatorii şi să încheie contracte de muncă în alb cu administratorul judiciar, nu cu noul proprietar al societăţii. Surse din cadrul combinatului au afirmat că liderii sindicali şi şefii de secţii fac presiuni asupra angajţilor pentru acceptarea unor angajări în alb care nu le oferă nicio garanţie.

Săptămâna trecută, şefii de secţie au beneficiat de o majorare salarială de 800 de lei pentru punerea în aplicare a acestui plan. Respectivii umblă prin combinat cu vraful de tabele doar, doar vor găsi fraierii care să muncească, aparent, pe salariul de bază din prezent cu condiţia renunţării la salariul compensatoriu.

Se pare că primii care s-au înscris sunt cei din aparatul administrativ, adică 500 de persoane, toţi piloşii şefilor sau ai foştilor şefi.

Din afară, din lumea reală, situaţia este de-a dreptul hilară – respectivii îşi imaginează că un privat va angaja 500 de contabili, în condiţiile în care combinatul poate să funcţioneze  foarte bine cu cel mult 100.

Rezultatul va fi unul previzibil: 400 vor fi daţi afară de noul patron fără drept de şomaj sau salarii compensatorii, pentru că nimeni nu le-a garantat angajarea, ci doar posibilitatea angajării… dacă vor face faţă interviului.

Noua găselniţă a administratorului judiciar prevede foarte clar că după înscrierea în tabel, adica după  declararea opţiuni, niciun angajat nu mai are dreptul să emită pretenţi la şomaj sau salarii compensatorii. Cele două ajutoare sociale dispar definitiv.Banii economisiţi vor intra în buzunarul administratorului judiciar ca primă de performanţă.

În fapt, aşa zisul contract de muncă, adică tabelul cu pricina, nu este asumat legal de conducerea combinatului, ci doar de angajat. Tabelul nu are nicio ştampilă oficială, doar semnătura viitorilor angajaţi.

În prezent, racolarea merge greu în zona angajaţilor care ţin cu adevăart combinatul în “picioare”, doar piloşii s-au aruncat pe table, adică  nici 20% din necesarul cerut de funcţionarea combinatului, şi mai toţi vin din zona în care s-a mimat munca.

Liderii sindicali şi-au negociat angajarea în viitoare structură prin racolarea forţei de muncă, dar nu se ştie pe ce durată. Dacă contractul va fi respectat de noul proprietar, aceştia vor fi obligaţi să muncească,  pentru că în mediul privat nimeni  nu ţine degeaba o armată de “căpuşe”.

În ceea ce priveşte profitul de 11,37 milioane lei obţinut anul trecut de societate, conducerea combinatului a decis să-l folosească pentru achiziţionarea de materiale şi utilaje. Administratorul vinde societatea cu “zestre”…si cu sclavii din dotare.

Statul ştie, aşa zisul plan de reorganizare realizat de firma avocatului Gheorghe Pipera a primit avizul Ministerului Economiei şi nu numai.

Administratorul judiciar promite ca asa zisele clauze contractuale vor fi respectate 24 de luni.

D.N.