PETITIE ON-LINE CATRE CONSILIUL DE MEDIERE

Valeria Tivda

/ #82 Noi suntem, noi existam, noi contam

2016-10-24 09:42

In lumina ultimelor evenimente, am constatat ca problemele sunt mult mai adanci decat eu mi-am imaginat. Pot sa spun acum, ca de fapt, am reaprins un foc care ardea mocnit. Exista un moment in viata fiecaruia in care se produce un declick. Fiecare om isi doreste sa-i fie bine, este uman. Si ca sa-i fie bine, face tot ceea ce ii sta in putinta sa atinga aceasta stare de bine. Numai ca, din pacate, exista si oameni in aceasta lume care calca pe oricine in picioare si fac orice pentru a-si atinge scopurile. Se spune ca libertatea unui om se termina atunci cand libertatea altui om i-o acopera. Se mai spune ca daca faci lucrurile in acelasi fel, sa nu te astepti la rezultate diferite. Si, chiar se spune ca poti rezolva/solutiona o problema, doar daca admiti ca ai o problema. Personal, eu nu am o problema cu cineva anume. Am o problema cu un sistem, care s-a creat pe baze corecte la inceput (Directiva UE si Lege),dar care apoi s-a ridicat pe principii imorale, ilegale, nedemocratice si continua sa functioneze in continuare la fel. Este la mintea cocosului ca in momentul in care faci lucruri care sa aduca atingere nevoilor si intereselor celorlalti, vei creea un conflict.

Important este, stii sa gestionezi acel conflict?... gasesti si solutii la el?... De cand sunt in mediere (2006), m-am implicat voluntar in proiecte, evenimente, manifestari, etc., m-am format continuu, am investit in aceasta minunata profesie, am si promovat, am facut si fac medieri. Sunt convinsa ca si voi ati facut la fel, ba poate mult mai multe decat mine. Implicarea noastra, a mediatorilor de rand, in evolutia profesiei noastre a fost neconditionata. Cu totii ne dorim ca medierea sa functioneze, ca justitiabilii sa vina intai pe la noi ca sa putem sa-i facem sa inteleaga beneficiile acestei proceduri si apoi sa mearga linistiti acasa, sa-si vada de alte aspecte ale vietii; cu totii ne dorim ca profesia de mediator sa fie recunoscuta, acceptata si respectata in societatea romaneasca; cu totii ne dorim o Lege benefica atat pentru cetateni, cat si pentru institutiile statului dar si pentru mediatori. Daca toate partile vor fi castigate, toata lumea va fi multumita si nu vor exista conflicte. Din mediere citire.

 Insa, cand doar o singura parte este castigata (membrii CdM) si celelalte parti sunt ca si inexistente, cum credeti ca va arata harta/roata conflictului? De-a lungul timpului, am facut tot ceea ce mi s-a spus: am fost peste tot, am platit, m-am conformat legilor si hotararilor, am dat n sanse fiecaruia care promitea/propunea cate ceva. De ce? Pentru ca asta face un bun mediator si evita conflictele, asa ni se spune. De fapt, o alta anatema. Pentru ca, un bun mediator nu evita conflictele (asta-i compromis), ci le solutioneaza. De aceea, conform anatemei care in continuare tine printre mediatori, noi trebuie sa face compromisuri. Un lung sir de compromisuri care ne vor duce inevitabil tot in conflict. De fapt, singurii care au facut compromisuri sunt mediatorii. Si acum, sub palaria "sa nu deranjam Parlamentul ca nu ne mai trece legea", este tot un compromis. Pe bune? Parlamentul si Institutiile statului vor trece/nu vor trece Legea, in functie de cum arata atunci cand o voteaza, de plus valoarea pe care o aduce societatii in ansamblul ei. Dreptul la exprimare libera, la manifestare publica, la petitionare, la aparare, etc. sunt drepturi pe care le avem constitutional. Faptul ca semnalam neregulile in functionarea unui sistem, abuzurile, falsurile, ilegalitatile, poate sa traga un semnal de alarma si sa indreptam lucrurile altfel daca, noi si membrii CdM nu gasim o cale de comunicare, alta decat calomnia, defaimarea, atacul la persoana, amenintarea, jignirile si trimisul in judecata. Pentru ca, ce sa vedeti...suntem totusi o masa de oameni apreciabila care vor trebui luati in seama de cineva.

 

Va multumim. Cu drag.