Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Ciech solicită medierea urgentă a Ministerului Economiei în negocierile cu CET Govora

/ #47895 Ciech solicită medierea urgentă a Ministerului Economiei în negocierile cu CET Govora

2016-08-10 15:22

Ciech solicită medierea urgentă a Ministerului Economiei în negocierile cu CET Govora

Prin vocea CEO-ului Witold Urbanowski, deţinătoarea Uzinelor Sodice Govora, compania poloneză Ciech Soda România (CSR), solicită cu urgenţă mediere din partea Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, în negocierile cu CET Govora.

Miercuri, 10 august, încă o rundă de negocieri privind noile condiţii contractuale de furnizare a aburului industrial de către CET a eşuat, părţile neajungând nici de această dată la un acord. Conducerea CSR îl acuză pe administratorul judiciar al CET Govora Remus Borza că nu acceptă alte condiţii decât cele proprii. În vederea depăşirii acestui blocaj, CSR a trimis o solicitare oficială de mediere către Ministerul Economiei, având în vedere că această situaţie este în măsură să afecteze peste 30.000 de persoane din întreaga regiune Vâlcea.

“Consider că managementul CET Govora s-a concentrat asupra propriilor profituri şi nu a avut o poziţie obiectivă în rezolvarea problemei. Drept consecinţă, fabrica CSR a fost închisă, fapt care va avea un impact negativ asupra situaţiei economice a judeţului Vâlcea. De 10 ani contribuim la economia locală, am investit 220 milioane de Euro în salvarea, conservarea şi dezvoltarea afacerii locale în pofida dificultăţilor economice cu care ne-am luptat în ultimii ani. Ne dorim să rămânem în România şi să contribuim la dezvoltarea economiei locale. Avem nevoie de un punct de vedere care să integreze toate aspectele pe care le generează această problemă şi care să vadă dincolo de interesele individuale ale actorilor economici”, a declarat Witold Urbanowski, CEO CSR.

Printr-un comunicat remis presei, conducerea CSR mai susţine că majorarea preţului solicitată de CET afectează capacitatea companiei de a rămâne competitivă pe piaţă.

“De 10 ani contribuim la economia locală, am investit 220 milioane de Euro în salvarea, conservarea şi dezvoltarea afacerii locale în pofida dificultăţilor economice cu care ne-am luptat în ultimii ani. Ne dorim să rămânem în România şi să contribuim la dezvoltarea economiei locale. Avem nevoie de un punct de vedere care să integreze toate aspectele pe care le generează această problemă şi care să vadă dincolo de interesele individuale ale actorilor economici.”
- Witold URBANOWSKI, CEO CSR.

“Stoparea activitaţii de producţie, forţată de întreruperea livrării aburului, generează pierderi de 121.000 lei / zi pentru CET. Iar sistarea operaţiunilor CSR va genera falimentul CET, având în vedere că aburul vândut către CSR reprezintă 77% din aburul produs. Înainte de denunţarea contractului de către CET Govora, CSR a plătit 93 lei/Gcal, incluzând costurile certificatelor verzi, cu 15% mai mult decât în Germania şi cu 30% mai scump decât în Polonia. În cazul în care CIECH va fi nevoit să închidă operaţiunile din România, bugetul local Râmnicu Vâlcea şi cel central vor pierde 50-60 milioane de lei/pe an, din taxe. Regiunea se va confrunta, de asemenea, cu o rată crescută a şomajului care va afecta aproape 30.000 de persoane, angajate la CSR, CET, Oltchim, SNS şi toţi ceilalţi furnizori locali”, se arată în comunicatul de presă al CSR.

“Vrem să rămânem în România şi să ne continuăm activitatea aici. Solicităm intervenţia autorităţilor competente pentru a media această situaţie. Considerăm că este o atitudine responsabilă din partea noastră să lansăm această invitaţie la nivel central, tinând cont de efectele pe care situaţia le implică. Avem nevoie să ştim dacă autorităţile române susţin acest climat incert în care contractele care generează un astfel de impact puternic asupra oamenilor şi afacerilor pot fi schimbate prin presiune şi ameninţări”, a declarat Witold Urbanowski, CEO al CSR.

Remus Borza, administratorul judiciar al CET Govora, a denunţat contractul cu Uzinele Sodice Govora (USG) pentru furnizarea aburului industrial începând cu 1 august. Din această cauză, de miercuri, 3 august, a fost oprită efectiv producţia de la societatea parte a Grupului polonez Cieh Soda România (CSR).

Ciech Soda România este prima unitate de producţie Ciech Group din afara Poloniei şi este singurul producător de sodă calcinată ramas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de Ciech Group în anul 2006. Echipa de aproximativ 600 de persoane a USG asigură soda calcinată şi silicat de sodiu- solid şi lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu şi India.

http://saptamana.net/articol/