Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE SALARIALE OLTCHIM 30.01.2013: DNA S.O.S. OLTCHIM!!!!!!!!! UPDATE:NU SCAPA NIMENI OLTCHIM!

/ #46664 Combinatul Oltchim riscă falimentul

2016-04-10 21:47

Combinatul Oltchim riscă falimentul

Combinatul chimic Oltchim, societatea cu tradiţie în petrochimia din Sud-Estul Europei, riscă falimentul. Comisia Europeană a lansat o investigaţie aprofundată împotriva României, referitoare la ştergerea datoriilor de stat la Oltchim. Verificările vor viza respectarea normelor UE privind ajutoarele de stat. Bomba cade în contextul în care Oltchimul nu duce însă lipsă de investitori interesaţi să îl preia, fiind vorba de chinezii de la Junlun Petroleum CO LTD dar şi de compania românească Chimcomplex Borzeşti.

Surse oficiale din Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, au declarat pentru ziarul PUTEREA că, dacă CE va decide că ajutoarele de stat acordate combinatului au fost ilegale, atunci Oltchim va trebuie să plătească fiecare ban înapoi şi, fiind vorba de sute de milioane de euro, compania va intra în faliment.

Profit... prin ștergerea datoriilor

Combinatul Oltchim, aflat în insolvenţă din 2013, a raportat un profit net de 2,3 miliarde lei în 2015, profit „pe hărtie”, rezultat din ştergerea datoriilor companiei, potrivit planului de reorganizare. În acelaşi timp, activitatea curentă a societății a generat o pierdere de 36 milioane lei. În aprilie 2015, ca urmare a rămânerii definitive a deciziei judecătorești de aprobare a planului de reorganizare, combinatului Oltchim i-au fost șterse datorii de 2,38 miliarde lei. În urma acestei anulări, datoriile totale ale companiei au scăzut de la 3,74 la 1,36 miliarde lei. 

„Ancheta Comisiei Europene era de aşteptat să fie declanşată. Ajutoarele de stat nu sunt interzise de Uniunea Europeană, dar există şi ajutoare de stat ilegale. Când Comisia Europeană a deschis această anchetă, nu se ştie care este finalitatea. La fel s-a întâmplat şi în cazul companiilor care au cumpărat energie de la Hidroelectrica, în acest caz, însă, CE a constatat că ajutorul de stat nu este ilegal. În cazul Oltchim, se pune problema ca nu cumva să fie vorba de un ajutor de stat ilegal. Dacă oficialii Comisiei Europene vor decide că Oltchim a primit un ajutor de stat ilegal, atunci combinatul trebuie să dea banii înapoi. La Oltchim s-au şters nişte datorii, este posibil ca toată suma sau doar o parte din ea să fie considerat ajutor de stat ilegal şi atunci Oltchim trebuie să dea banii înapoi. Dacă dă banii înapoi, intră în faliment. Această investigaţie poate dura însă între 1 şi 3 ani, dar poţi ajunge ulterior cu procese în instanţele europene”, au declarat surse oficiale din cadrul Ministerului Economiei, pentru ziarul PUTEREA.

Vestager: „Verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod”

Comisia Europeană a anunţat vineri că a lansat o investigaţie aprofundată împotriva României, referitoare la ştergerea de datorii ale Oltchim şi continuarea aprovizionării acesteia de către companii de stat, în pofida înrăutăţirii situaţiei financiare, pentru a analiza dacă aceste acţiuni respectă reglementările comunitare în domeniul ajutoarelor de stat.

„În urma dificultăţilor economice întâmpinate de societatea Oltchim şi a anulării datoriilor publice ale acesteia, trebuie să verificăm dacă un creditor privat ar fi acceptat să acţioneze în acelaşi mod. Datorită recentei sale reorganizări, situaţia financiară a Oltchim s-a îmbunătăţit, iar România speră să găsească un nou investitor. Obiectivul nostru este de a facilita un viitor sustenabil al activităţilor economice ale acestei societăţi, care să nu mai necesite un sprijin suplimentar din partea guvernului”, a declarat comisarul pentru Concurenţă Margrethe Vestager.

Comisia va analiza în special acumularea datoriilor faţă de Autoritatea română pentru Administrarea activelor Statului (AAAS), anulările de datorii de către AAAS şi diferite întreprinderi de stat în cadrul planului de reorganizare a Oltchim elaborat de administratorul judiciar şi sprijinul acordat Oltchim de două societăţi de stat, CET Govora şi Salrom, care, în ciuda deteriorării situaţiei financiare a Oltchim, au continuat să aprovizioneze Oltchim cu energie electrică, abur şi soluţii saline.

„Pețitorii” Oltchim

Cu toate acestea, combinatul vâlcean tot are peţitori. Compania chineză Junlun Petroleum CO LTD a efectuat mai multe vizite în România, reprezentanţii acesteia având întâlniri inclusiv cu reprezentanţi ai acţionarului majoritar, Ministerul Economiei, în urma cărora şi-au exprimat interesul să se implice în procesul de privatizare a combinatului chimic Oltchim.

De asemenea, Compania Chimcomplex SA Borzeşti, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, anunţă că se angajează ferm să depună în perioada următoare o oferta de achiziționare ale activelor viabile aparținând combinatului din Râmnicu Vâlcea grupate în societatea Oltchim SPV. Chimcomplex precizează că investigaţia Comisiei Europene vizează doar Oltchim SA, nu și Oltchim SPV, societate în cadrul căreia nu sunt transferate datoriile combinatului din Râmnicu Vâlcea. Încă de anul trecut, oficialii Chimcomplex intenţionau ca, împreună cu Oltchim, să înfiinţeze Compania Naţională de Chimie, „companie ce va repoziţiona România pe harta industriei chimice din Europa".

Conducerea Chimcomplex subliniază acum că, dacă prin investigația Comisiei Europene se constată că într-adevăr statul român nu a respectat, în cazul Oltchim SA, normele UE privind ajutoarele de stat, AAAS va trebui sa recupereze acest ajutoare, iar aceasta se va putea realiza inclusiv prin declanșarea falimentului. Prin urmare, „în cazul în care în acest timp de un an, administratorii judiciari nu vor valorifica patrimoniul Oltchim către un investitor, combinatul din Râmnicu Vâlcea riscă să ajungă într-o situație ce va afecta atât activitatea și salariații acestuia, cât și creditorii, care se vor afla în imposibilitatea de a-și mai recupera vreodată creanțele deținute”, spun reprezentanţii Chimcomplex.

http://www.puterea.ro/economie/combinatul