SPUNE DA RIDICARII IMUNITATII CLASEI POLITICE!!!

Catalin

/ #62 Comparatie drepturi parlamentari

2015-11-05 15:43

PSA:

Imunitatea parlamentara.

Romania:

ARTICOLUL 72
(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.

Germania:

Articolul 46 [Imunitatea Membrilor]

(1) In niciun moment un parlamentar nu poate fi supus unei proceduri judiciare sau actiuni disciplinare, sau tras la raspundere in afara Parlamentului pentru un vot dat sau pentru orice discurs sau dezbatere in Parlament sau in oricare din comisiile sale. Aceasta prevedere nu se va aplica pentru insulte defaimatoare.

(2) Un parlamentar nu poate fi tras la raspundere sau arestat pentru o fapta incriminabila fara permisiunea Parlamentului, cu exceptia cazului cand este surprins in flagrant delict sau pe parcursul zilei urmatoare.

(3) Permisiunea Parlamentului este deasemenea necesara pentru orice masuri care ingradesc libertatea parlamentarului sau pentru initierea unor proceduri juridice impotriva parlamentarului pe baza articolului 18.

(4) Orice proceduri juridice sau orice proceduri pe baza Articolului 18 impotriva unui parlamentar si orice detentie sau alta restrictie asupra libertatii sale vor fi suspendate la cererea Parlamentului.

* Articoul 18 se refera la incalcari ale drepturilor fundamentale.

 

Concluzia:

Asta o trage fiecare dintre voi. Dar a te informa inainte sa iti dai cu parerea ar trebui sa fie primul pas.