Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BREAKING NEWS ALER VALCEA

/ #44090 Urban SA, acuzată de Primăria Râmnicului de furt şi înşelăciune!

2015-10-14 06:06

Urban SA, acuzată de Primăria Râmnicului de furt şi înşelăciune!

Gunoiul râmnicenilor continuă să fie preţiosul obiect de dispută între fostul operator, o societate vâlceană aflată în insolvenţă, care s-a învăţat să nu-şi achite obligaţiile contractuale şi o asociere între două firme din grupul Romprest, care a câştigat licitaţia de atribuire a serviciului public.

Din această cauză, mii de râmniceni, dar şi numeroase firme sunt expuse riscului de a achita de două ori pentru acelaşi lucru, iar administraţia locală este văduvită de încasarea unor importante sume la bugetul local.

Instituţiile statului au obligaţia, legală şi morală deopotrivă, de a cerceta cu celeritate ilegalităţile sesizate de Primăria Râmnicu Vâlcea că ar fi comise de SC Urban SA, fostul operator de salubritate de pe raza municipiului reşedinţă de judeţ, în detrimentul Romprest, care a câştigat licitaţia pentru serviciul public amintit şi al beneficiarilor acestuia. Cu fiecare zi care trece fără ca situaţia să fie lămurită este menţinută o tensiune artificială, păguboasă atât pentru administraţia publică locală, cât şi pentru locuitori şi operatorul serviciului.

 

Noul operator, validat şi după contestaţiile împotriva licitaţiei de atribuire a serviciului

 

După ce a pierdut, începând din 1 august a.c., dreptul de a efectua serviciul public de salubrizare în Râmnicu Vâlcea, Urban SA continuă un adevărat război de gherilă pentru colectarea deşeurilor pe raza municipiului reşedinţă de judeţ. Asta deşi serviciul a fost câştigat la licitaţia organizată de primărie de Asocierea Romprest Energy SRL & Compania Romprest Service SA, procedură finalizată, conform prevederilor OUG 34/2006 cu modificările şi completările ulterioare, în 20 aprilie a.c., iar Consiliul Local Râmnicu Vâlcea şi-a însuşit-o prin Hotărârea nr. 156 din 30 iulie a.c.. În acest temei a fost semnat, în 26 iunie a.c. şi contractul nr. 23.205 între noul operator şi administraţia locală, care a emis ordinul de începere a executării contractului începând cu data de 1 august 2015, concomitent cu notificarea vechiului operator Urban SA (adresa 25.136 din 13 iulie 2015) şi a tuturor beneficiarilor că pe raza municipiului operează un nou operator.

 

Urban a blocat timp de trei ani procedura de stabilire a unui nou operator

De asemenea, administraţia publică locală a explicat în numeroase rânduri că “fostul operator SC Urban SA nu mai deţinea contract valabil de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului încă din anul 2012, dar cu toate acestea a prestat acest serviciu până la data de 31.07.2015, potrivit obligaţiei legale de a asigura continuitatea serviciului până la desemnarea unui nou operator”. Aşa cum reiese din documentele existente la primărie, Urban a reuşit, deşi nu mai avea contract, să-şi menţină calitatea de operator pentru serviciul public de salubrizare în Râmnic din 2012 şi până în 1 august a.c., datorită unor stratageme juridice prin care a reuşit să blocheze în instanţe procedura de delegare a unui nou operator al serviciului (contestaţii, cereri de suspendare etc). La începutul acestui an, administraţia condusă de primarul interimar Ion Gigi Matei a decis să “rupă pisica” şi să intre în deplină legalitate şi cu acest serviciu vital pentru situaţia edilitară a municipiului reşedinţă de judeţ.

 

Plângeri penale pentru furt şi înşelăciune, în atenţia poliţiştilor şi procu_rorilor

 

În aceste condiţii, constatând (cu probe) că utilaje Urban SA colectează în continuare, abuziv, deşeurile de pe raza oraşului, Primăria Râmnicu Vâlcea, prin Direcţia Administraţie, Juridic, Contencios, a făcut plângeri penale împotriva SC Urban SA la Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea şi la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vâlcea (în 10 august a.c.), acuzând societatea de furt (art. 2., alineatele 9) şi 10) din Legea 101/2006, coroborat cu art. 288 din Noul Cod Penal). De asemenea, Urban SA a fost acuzată de înşelăciune (Art. 244 din Noul Cod Penal) pentru faptul că a transmis acte adiţionale la vechile contracte pe care le avea cu asociaţiile de proprietari cu un preţ mai mic (3,65 lei/persoană/lună fără TVA) decât cel adjudecat la licitaţia câştigată de Romprest (5,68 lei) “şi cu mult mai mic practicat chiar de ea până la data de 20.04.2015 (3,83 lei)” Poliţia a confirmat, prin adresa nr. 30095/24.08.2015 faptul că a demarat cercetări la finalizarea cărora dosarul va fi înaintat Parchetului.

 

Avantajele pe care Urban şi le creează ilegal, în atenţia Consiliului Concu_renţei

Printr-o adresă semnată de primarul interimar Ion Gigi Matei, Primăria a semnalat şi Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili şi Direcţiei Regionale Antifraudă, prin adresa nr. 30464 din 26 august a.c. faptul că fostul operator al serviciului public de salubrizare “continuă să presteze activitatea de precolectare şi transport a deşeurilor de pe raza municipiului fără îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege, încasând venituri pentru prestarea unui serviciu neautorizat”. În acelaşi sens, primăria a sesizat şi Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Vâlcea (adresa nr. 30.463 din 26.08.2015). Acestei instituţii i se pune în vedere că Urban SA trebuie să restituie contravaloarea serviciului prestat ilegal şi eventual încasat. Totodată, a fost sesizat şi Consiliul Concu_renţei - Inspectoratul Teritorial Vâlcea (adresa nr. 30.465 din 26.08.2015), instituţie căreia municipalitatea îi solicită să verifice şi să constate că “Urban SA îşi creează avantaje materiale în mod ilicit, în detrimentul operatorului legal desemnat, care nu îşi poate fructifica drepturile pe care le-a dobândit prin adjudecarea contractului de delegare”.

NOTA BENE! SC Urban se află în insolvenţă, RVA Insolvency Specialists SPRL fiind administrator judiciar. Societatea se află de patru ani în insolvenţă şi are o datorie de 120 miliarde de lei către Primăria Râmnicului, datorie ce face obiectul unui proces în instanţa de judecată. Litigiul în instanţă se judecă de ani buni, timp în care Urban îşi putea plăti, fie şi parţial, datoriile istorice, dovedindu-şi astfel buna credinţă.

http://infopuls.ro/index.php/actualitate/