Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #41467 Angajatii de la RAAN protesteaza! Ce fac angajatii de la OLTCHIM?

2015-07-13 08:47

http://www.ultimelestiri.com/protest-a-peste-600

13.07.2015 11:01 AM

Protest a peste 600 de angajati ai RAAN. Ei solicita Guvernului bani pentru functionarea companiei

Peste 600 de sa_lariaţi ai platformelor Romag Prod şi Romag Termo din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au refuzat, luni dimineaţă, să intre la lucru în tura I, protestând în faţa unităţilor şi cerând Guvernului bani pentru funcţionarea companiei până la închiderea controlată.

Protestele pe platformele din faţa unităţilor Romag Prod şi Romag Termo ale RAAN din Drobeta Turnu Severin au început, luni, la ora 7.00, când ar fi trebuit să se facă schimbul de tură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, aproximativ 300 de angajaţi care ar fi trebuit să intre în tura I la Romag Prod au rămas în faţa unităţii, aceeaşi situaţie fiind şi la Romag Termo.

Liderii de sindicat şi şefii celor două unităţi au discutat cu oamenii, explicându-le care este situaţia în privinţa restanţelor sa_lariale şi a banilor pe care Guvernul s-a angajat, potrivit sindicaliştilor, să îi furnizeze pentru funcţionarea în continuare a celor două unităţi, până la închiderea controlată a instalaţiilor.

Potrivit liderului Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, care este şi vicepreşedinte al confederaţiei Energetica din cadrul Blocului Naţional Sindical, prin protestul organizat luni dimineaţa sa_lariaţii au cerut asigurarea de urgenţă a fondurilor necesare pentru plata sa_lariilor şi funcţionarea RAAN până la epuizarea duratei de viaţă a instalaţiilor de la suc_ursala Romag Prod.

"În primul rând, plata sa_lariilor la zi, deoarece avem o întârziere din luna mai, în al doilea rând este lipsa finanţării. Ni s-a promis acordarea a 25 de milioane la sfârşitul lunii iunie, pentru finanţarea în continuare a funcţionării unităţilor noastre până la oprirea controlată a producţiei de apă grea. Totodată, noi am cerut ca oprirea să se facă fără a influenţa mediul, în sensul consumării tehnologice a gazului din instalaţii şi apoi, procedurile clare, prevăzute de proiectant, privind scoaterea tuturor substanţelor toxice din instalaţie şi predarea lor în condiţii de siguranţă a mediului", a declarat Florin Rogobete. 

Potrivit directorului Romag Prod, Melwin Watzlavek, finanţarea de către Guvern a închiderii controlate a instalaţiilor unităţii în care se produce apă grea este absolut necesară, pentru a fi evitat impactul de mediu local şi chiar transfrontalier. 

"Aceste instalaţii, fiind incluse în categoria de interes naţional deosebit, nu pot fi oprite oricum. Există proceduri de oprire în regim de avarie, personalul este instruit, ştie ce are de făcut în această situaţie, dar nu există posibilitatea legală de a opri aceste instalaţii. În aceste condiţii, riscul major este de a avea o poluare extraordinară locală, deoarece acest hidrogen sulfurat se evacuează şi se arde într-un sistem de facle, dar cantitatea imensă care ar trebui arsă în aceste condiţii de avarie conduce în mod cert la impact de mediu şi la impact transfrontalier de mediu. Aceste instalaţii trebuie purificate, trebuie c_urăţate de hidrogenul sulfurat. Trebuie lăsate într-un regim în care, oricine ar veni după noi să le demonteze, să nu sufere şi există acest risc extraordinar de mare. Acest hidrogen sulfurat este o substanţă cu efecte neurotoxice, acţionează extraordinar de repede şi în cantităţi foarte, foarte mici. Este suficient, spre exemplu, o inspiraţie de hidrogen sulfurat, nu în concentraţie foarte mare, te ameţeşte imediat, cazi lat şi durează ore până să îţi revii", a explicat Watzlavek.