Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

CREANTELE SALARIALE OLTCHIM.SINDICATELE (TOATE ) SI STATUL ROMAN SUNT IN CULPA.

/ #40276 Angajatorul ar trebui sa poata sa suspende un salariat atunci cand formuleaza o plangere penala impo

2015-06-20 15:58

Angajatorul ar trebui sa poata sa suspende un salariat atunci cand formuleaza o plangere penala impotriva lui?

Dezbatere

In aprilie, Cu_rtea Constitutionala (CCR) a hotarat ca angajatorul nu mai are voie sa suspende contractul de munca al salariatului atunci cand formuleaza o plangere penala impotriva acestuia. Decizia a fost publicata recent in Monitor, astfel ca deja produce efecte. Insa masura suspendarii chiar este excesiva sau anagajatorul ar trebui sa beneficieze de o mai buna protectie a drepturilor si intereselor sale?

Neconstitutionalitatea suspendarii contractului de munca al salariatului, atunci cand angajatorul formuleaza o plangere penala impotriva acestuia, a fost constatata prin Decizia CCR nr. 279/2015.

Judecatorii au apreciat ca masura este excesiva in raport cu obiectivul ce trebuie atins, potrivit documentului. De aceea, odata cu publicarea deciziei in Monitorul Oficial, angajatorii nu mai pot sa suspende contractul de munca al salariatului intr-o astfel de situatie.

Mai exact, Cu_rtea a gasit ca masura este justificata de apararea drepturilor si intereselor angajatorului, este adecvata -- din moment ce mentinerea salariatului in activitate ar putea aduce prejudicii --, dar, cu toate acestea, nu respecta cerintele constitutionale referitoare la proportionalitate.

Prevederea neconstitutionala din Codul muncii este suspendata timp de 45 de zile de la publicarea deciziei CCR in Monitor. Iar daca in acest interval Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu vor pune in acord dispozitia neconstitutionala cu prevederile Legii fundamentale, efectele juridice ale acesteia vor inceta definitiv.

Argumente PRO:

1. Suspendarea din functie a salariatului este o masura prin intermediul careia angajatorul se poate proteja de eventuale consecinte negative. Daca unui salariat banuit de fapte penale i s-ar permite sa-si continue activitatea, acesta ar putea produce prejudicii considerabile firmei. Astfel, legiuitorul trebuie sa aiba in vedere si drepturile si interesele angajatorului, nu doar cele ale angajatului.

2. Chiar daca este suspendat, salariatul isi pastreaza dreptul la munca. Prin urmare, pentru a obtine banii necesari vietii de zi cu zi, acesta poate incheia cu o alta firma un contract de munca. Pe deasupra, daca pana la urma angajatul se dovedeste a fi nevinovat, acesta va fi repus in drepturi si va primi drept despagubire toti banii pe care ar fi trebuit sa-i incaseze daca n-ar fi fost suspendat.

Argumente CONTRA:

1. Asa cum au apreciat si judecatorii CCR, suspendarea salariatului este o masura excesiva. Chiar daca este liber sa se angajeze la alta societate in perioada suspendarii, salariatul poate intampina dificultati majore tocmai din cauza suspiciunii care planeaza asupra sa. Acestuia ii va fi greu sa convinga un potential angajator ca nu-i va cauza acelasi gen de probleme. In plus, cum ar putea un alt angajator sa se bazeze pe salariatul suspendat din moment ce nu se stie cat va dura efectiv pana la solutionarea plangerii penale?

2. Daca judecatorii au considerat ca suspendarea din functie pentru o posibila fapta penala este o masura excesiva, atunci aceeasi regula ar trebui sa se aplice si in cazul suspendarii din functie pe durata cercetarii disciplinare. Pentru ca, in multe situatii, raspunderea pentru o abatere disciplinara poate sa nu-i apartina salariatului acuzat (sau nici macar unui alt angajat, cand este vorba de erori tehnice).

Voi ce parere aveti? Angajatorul ar trebui sa poata sa suspende un salariat atunci cand formuleaza o plangere penala impotriva lui?

http://www.avocatnet.ro/