Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

NEWS ALERTA:

/ #36888 LISTA CELOR 7 FIRME ŢINUTE „LA SECRET”, care spun cât costă vilele RA-APPS. Cum răspund la întrebare

2015-04-29 16:31

LISTA CELOR 7 FIRME ŢINUTE „LA SECRET”, care spun cât costă vilele RA-APPS. Cum răspund la întrebarea: cine a evaluat sediul PSD de TREI ORI SUB PREŢUL PIEŢEI?

În martie 2014, Gândul scria despre faptul că RA-APPS ţine la secret numele evaluatorilor care stabilesc preţul unui imobil deţinut de regie.

Afacerea prin care PSD şi UNPR şi-au cumpărat în decembrie de la stat sediul central la un preţ de cel puţin 2,5 mai mic decât cel al pieţei este protejată de Regia Protocolului de Stat. Astfel RA-APPS ţine secret numele firmei de evaluare, invocând "clauze de confidenţialitate". Mai mult din investigaţia Gândul de mai jos veţi vedea cum Regia Protocolului de Stat face evaluări pentru vânzarea imobilelor de protocol cu 7 evaluatori, selectaţi în baza unei cereri de ofertă. Raportul de evaluare, care stabileşte preţul pieţei este cel de la care pleacă preţul cerut cumpărătorului. Patru dintre aceste firme au o relaţie de afaceri mai veche cu RA-APPS, deţinând contracte cu statul chiar şi sub fosta guvernare. Interesant este şi cazul firmei ROMANIAN EXPERT CONSULTING, condusă şi deţinută de Marian Dumitraşcu, soţul Elenei Dumitraşcu, inspector la Corpul de Control al Prim-Ministrului şi fosta şefă a acestuia în perioada guvernărilor Boc şi Ungureanu. Puteţi citi în continuare cum au reacţionat reprezentanţii acestor firme când au fost întrebaţi despre raportul de evaluare din cazul sediilor partidelor.

Gândul a publicat în luna februarie informaţii privind modul în care PSD a apelat la noua lege prin care sediile formaţiunilor politice se pot cumpăra, în rate, fără credit bancar, direct de la stat. Contractele au fost încheiate în decembrie, la două luni după ce Guvernul Ponta a adoptat, prin Hotărâre, normele de aplicare a legii votate în Parlament în 2013. Detalii despre actul normativ ce a făcut posibilă tranzacţia, dar şi modul în care acesta a fost votat în Parlament găsiţi aici.

Preţul tranzacţiilor încheiate cu Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) este, în final, de aproximativ 300 de euro pe metrul pătrat, în condiţiile în care aceeaşi Regie a vândut în 2013, în zonă, apartamente cu 1600 de euro pe metrul pătrat.

În plus, o analiză Gândul - Ziarul Financiar a tranzacţiilor recente ale marilor jucători din imobiliare relevă că preţurile vilelor istorice din zona bulevardelor Aviatorilor şi Kiseleff, unul dintre cele mai scumpe cartiere rezidenţiale din Bucureşti, sunt de aproape trei ori mai mari pe “piaţa liberă”.

Sediul central al PSD

Ca justificare, RA-APPS a transmis pe 25 martie cotidianului gândul "preţul de vânzare a fost stabilit pe baza unui raport de evaluare întocmit de un evaluator autorizat". La solicitarea numelui acestuia ca şi a raportului de evaluare care să justifice acest preţ, Regia Protocolului de Stat a refuzat însă să facă publice aceste informaţii, invocând existenţa unei "clauze speciale de publicitate, confidenţialitate şi responsabilitate". Astfel, RA-APPS ţine secrete numele celor fac evaluări ale bunurilor aflate în patrimoniul statului, asigurând totodată evaluatorul că nu va divulga aceste date "fără aprobarea scrisă şi prealabilă" a acestuia.

Gândul a găsit însă lista celor 7 firme cu care RA-APPS a încheiat anul trecut un contract-cadru pentru evaluarea clădirilor scoase la vânzare. Una dintre acestea (Tehnic Rom Expert Consulting SRL) nu mai funcţionează, iar reprezentanţii altor patru (Romanian Expert Consulting SRL, Lero Advanced Consulting SRL, Siomax SRL şi NP Global & Partners SRL) susţin că nu au nimic de-a face cu cele două rapoarte de evaluare. Cel care, ca şi RA-APPS, invocă existenţa clauzei de confidenţialitate este Mihai Vicoveanu, directorul Fenco SRL, în timp ce Vertigo Valuation SRL nu a răspuns solicitării gândul de a face o precizare în acest sens.

Clauza salvatoare. RA-APPS nu dă informaţii "fără aprobarea scrisă a evaluatorului"

Cum evaluatorul este cheia chilipirului de care PSD şi UNPR au beneficiat plătind, în rate întinse pe trei ani, 4.334.909,6 lei, echivalentul a 963.000 de euro pentru o clădire cu 876 de metri pătraţi amprentă la sol, dar ridicată pe patru niveluri în Kiseleff nr 10 şi, respectiv, 498.601,60 lei (110.000 de euro) pentru un sediu cu două niveluri şi 170 de metri pătraţi suprafaţă construită la sol, gândul a cerut RA-APPS, în repetate rânduri, să precizeze numele celor care au întocmit rapoartele de evaluare şi să facă public conţinutul documentelor.

Ca răspuns, Regia a precizat doar, după mai mult de 30 de zile, că "a respectat întocmai prevederile legale privind selectarea evaluatorilor" şi că aceştia ar fi protejaţi de o "clauză specială de publicitate, confidenţialitate şi responsabilitate".

RĂSPUNSUL INTEGRAL AL RA-APPS

"R.A.-A.P.P.S. trebuie să respecte clauzele speciale de publicitate, confidenţialitate şi responsabilitate. Aceste clauze sunt inserate în fiecare raport de evaluare. Astfel, se precizează: «Prezentul raport este întocmit la cererea şi în scopul informării clientului. Nu este permisă folosirea raportului de către o terţă persoană fără obţinerea, în prealabil, a acordului scris al clientului şi evaluatorului. Acest raport nu va putea fi inclus, în întregime sau parţial, în documente, circulare sau declaraţii, nici publicat sau menţionat în alt fel, fără aprobarea scrisă şi prealabilă a evaluatorului. Consimţământul scris şi aprobarea trebuie obţinute înainte ca raportul de evaluare (sau oricare parte a sa) să poată fi modificat sau transmis unei terţe părţi, sau altor categorii de public, prin prospecte, memorii, publicitare, relaţii publice, informaţii, vânzare sau alte mijloace». Conform celor menţionate, R.A.-A.P.P.S. nu vă poate furniza informaţiile solicitate fără acordul scris al părţilor implicate", susţine RA-APPS că ar avea nevoie tocmai de acordul evaluatorului pentru a clarifica semnele de întrebare legate de tranzacţie.

Lista scurtă a evaluatorilor care stabilesc preţurile de pornire ale clădirilor statului

Singura informaţie făcută publică de RA-APPS este aceea că evaluarea s-a făcut în baza acordului cadru nr. 6395/28.05.2013 încheiat "cu evaluatorii autorizaţi, selectaţi în urma derulării procedurii de cerere de ofertă".

Contractul încheiat în mai 2013, în valoare 201.520 de lei, s-a semnat cu 7 firme din cele 10 care au trimis oferte, la cererea RA-APPS. “Valoarea acordului-cadru, publicată în SEAP, reprezintă suma maximă ce poate fi cheltuită într-o perioadă de trei ani (durata întregului acord –cadru). Menţionăm faptul că respectiva sumă reprezintă contravaloarea serviciilor prestate de către cei şapte operatori economici pentru evaluarea tuturor imobilelor care se regăsesc pe Lista imobilelor privind vânzarea prin licitaţie publică”, precizează Regia.

Din cei 7 evaluatori consemnaţi de Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, patru (Romanian Expert Consulting SRL, Fenco SRL, Lero Advanced Consulting SRL şi Tehnic Rom Expert Consulting SRL) au contracte mai vechi cu RA-APPS, inclusiv sub fosta guvernare. Trei sunt nou-întraţi în reţeaua retrânsă a evaluatorilor cu care  lucrează Regia Protocolului de Stat. Este vorba despre Siomax SRL (o firmă din Târgu Jiu), TNP Global & Partners SRL şi Vertigo Valuation SRL.

Evaluatorul nr. 1. Dumitraşcu: “Nu am făcut noi aşa ceva”

Primul semnatar al contractului cu RA-APPS este ROMANIAN EXPERT CONSULTING , condusă şi deţinută de Marian Dumitraşcu, soţul Elenei Dumitraşcu, inspector la Corpul de Control al Prim-Ministrului şi fosta şefă a acestuia în perioada guvernărilor Boc şi Ungureanu.

Are contracte cu RA-APPS, încheiate prin negociere directă, din 2008, de la primele vânzări de imobile. Firma se află pe lista celor 14 evaluatori agreaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului în timpul mandatului Elenei Udrea şi a făcut studii de fezabilitate şi evaluări a peste 120 de clădiri ale MapN în timpul mandatului lui Gabriel Oprea la Apărare. Face evaluări şi expertize pentru Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei, Ministerul Finanţelor, OPSPI, AAAS, ANI, ANRP, Autoritatea Feroviară Română şi Agenţia Naţională de Cadastru.

Contactat de gândul, Marin Dumitraşcu a negat ferm implicarea firmei sale în cele două rapoarte de evaluare: “Mai studiaţi, nu am făcut noi aşa ceva. Sunt mai mulţi în acel contract”, a arătat directorul Romanian Expert Consulting spre ceilalţi şase evaluator.

Evaluatorul nr. 2. Somnea: „Am făcut evaluări, dar nu pentru sedii de partide”

Al doilea evaluator agreat de RA-APPS este SIOMAX SRL. Compania are sediul în Târgu Jiu, profilul principal contbilitate şi  îi aparţine exclusiv Marianei Somnea, care este şi administrator.

Şi ea exclude însă ca firma sa să fi girat evaluarea sub preţul pieţei pentru sediile PSD şi UNPR de pe Bulevardul Kiseleff. “Noi am făcut nişte evaluări, dar nu pentru sedii de partide”, susţine Mariana Somnea.

Evaluatorul nr. 3. Toader: “Nici nu ştiu unde sunt sediile”. Cum alege RA-APPS un evaluator dintre cei 7

În aceeaşi situaţie se declară şi Ludmila Toader, unic acţionar şi administrator la LERO ADVANCED CONSULTING SRL, o companie cu sediul în Craiova care a avut însă în ultimii ani importanţi client naţionali: RA-APPS, Oltchim, Transelectrica, Termoserv, Romarm, Electroputere SA, Compania Naţională a Uraniului.

“Chiar nu ştiu unde sunt sediile acestor partide. Dacă le-am fi evaluat noi, aflam cu siguranţă până acum”, spune Luminiţa Toader.

Directorul Lero a explicat pentru gândul şi cum procedează RA-APPS atunci când decide să ceară evaluarea unei clădiri pe care intenţionează să o scoată la vânzare: “Există un contract-cadru în care se agreează câteva firme. De fiecare dată când vor să scoată un imobil la vânzare, ni se trimite o cerere de ofertare şi pe preţurile prestabilite iniţial se poate renegocia. Dacă vii cu o valoare chiar mai mică, poţi face lucrarea”.

La fel s-a procedat şi în cazul clădirilor din Kiseleff nr 10 şi Gheorghe Brătianul nr. 7. Nu toţi evaluatorii au ştiut însă ce sedii se află la aceste adrese. “Dacă au fost trecute pe listă, s-a făcut ofertare pe ele. Dar dacă le-am fi luat noi, cu siguranţă am fi aflat până acum că acelea sunt sedii de partide, pentru că ar fi trebuit să mergem acolo să facem inspecţia. Dar chiar nu ştiu nici unde sunt”, susţine Luminiţa Toader.

Evaluatorul nr. 4. Tatu: “Nu noi am făcut evaluarea”

Proaspăt intrată în lista evaluatorilor agreaţi de RA-APPS, în 2013, firma TNP Global & Partners SRL– înfiinţată în 2013 - are doi acţionari cu participaţii egale. Este vorba de Luminiţa Tatu, fost producător la TVR reprofilat în domeniul evaluărilor, şi de Anca Mihaela Niţescu, evaluator şi consultant provenit dintr-o multinaţională.

Contactată de gândul, Luminiţa Tatu a exclus, la rândul său, orice implicare a companiei pe care o conduce în stabilirea preţului de referinţă pentru cele două sedii de partide. “Nu noi am făcut evaluarea, acest lucru vi-l pot spune cu certitudine”, a precizat ea.

Evaluatorul nr. 5 şi 6. Vicoveanu: “Informaţiile acestea sunt confidenţiale. Eu respect aceste clauze”

O altă abordare are însă directorul FENCO SRL. Evaluatorul Mihai Vicoveanu, director, asociat cu 7% şi colaborator mai vechi al RA-APPPS, spune că orice discuţie pe acest subiect ar fi o încălcare a contractului, fie de către evaluator, fie de RA-APPS, dacă divulgă aceste informaţii.

“Informaţiile acestea sunt confidenţiale. Noi avem un contract care este foarte clar şi are nişte clauze de confidenţialitate. Eu ştiu foarte bine şi cred că o ştiu şi cei de la RA-APPS. Cert este că acest contract este bilateral şi trebuie respectat şi de o parte şi de cealaltă. Eu îl respect, respect aceste clauze şi nu vreau să îmi pierd licenţa pentru o prostie”, a refuzat Mihai Vicoveanu să precizeze dacă Fenco a făcut evaluarea sediilor celor două partide aflate la guvernare.

UPDATE: FENCO SRL aparţine, în proporţie de 50% lui Marian Petre, fost preşedinte ANEVAR şi actual membru în Consiliul Director al Asociaţiei.

Directorul firmei, Mihai Vicoveanu figurează de asemenea ca evaluator la Tehnic Rom Expert Consulting SRL , firmă care, din informaţiile din piaţă, nu mai funcţionează din luna noiembrie, când managerul şi acţionarul său principal, Maria Magdalena Panaitescu Constantinopol (61,5 %) a decedat.

Evaluarea sediilor PSD şi UNPR s-a oficializat spre finalul anului, normele de aplicare a legii fiind finalizate în septembrie, iar tranzacţiile parafându-se în decembrie.

Evaluatorul nr. 7. Vertigo nu răspunde

Intrată de aproape un an în lista evaluatorilor RA-APPS este şi compania VERTIGO VALUATION SRL, condusă de Raluca Ioana Dunăreanu, un jurist în vârstă de 26 de ani, fost asigurator la ASTRA.

Firma are ca profit “activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice” şi îi aparţine, în cea mai mare parte, Ralucăi Dunăreanu (87,3%), asociată cu Marius Bogdan Şelaru – 12,1% , Adriana Ristea, Simona Caragea şi Gabriela Breaza – cu câte 0,17%.

Gândul i-a solicitat Ralucăi Dunăreanu o precizare pe această temă, fără a primi până la publicarea acestui articol niciun răspuns.

Cum se acoperă Regia. Artificiul "declaraţiei de responsabilitate"

RA-APPS insistă, în schimb, că a respectat întrutotul prevederile legii 48/2013 care permite vânzarea sediilor către partide, la cererea acestora, luându-şi măsuri de precauţie pentru a nu i se putea imputa nici tranzacţionarea la preţuri incorecte.

Măsura de precauţie luată astfel a fost aceea de a cere, la pachet cu fiecare raport de evaluare o "Declaraţie de certificare şi de responsabilitate" prin care evaluatorul - ţinut secret - îşi asumă responsabilitatea pentru preţul indicat "în limita cunoştinţelor şi informaţiilor deţinute".

"Cele două rapoarte, pentru stabilirea valorii de piaţă pentru imobilele situate în Şoseaua Kiseleff nr. 10, sector 1, Bucureşti, respectiv în str. Gh. Brătianu nr. 7, sector 1, Bucureşti, conţin certificarea prin care se precizează: «Prin prezenta, în limita cunoştinţelor şi informaţiilor deţinute, certificăm că faptele prezentate în acest raport sunt adevărate şi corecte. În plus certificăm că nu avem nici un interes prezent sau de perspectivă în proprietatea imobiliară care face subiectul prezentului raport de evaluare şi nici un interes sau influenţă legată de părţile implicate. Analizele şi opiniile noastre au fost bazate şi dezvoltate conform cerinţelor din standardele, recomandările şi metodologia de lucru ANEVAR (Asociaţia Naţională a Evaluatorilor din România)»", arată RA-APPS în răspunsul trimis gândul.

http://www.gandul.info/politica/l