Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #35379 25 martie: soarta Oltchim, decisa de judecatorul sindic

2015-03-15 23:00

http://www.impactreal.ro/

Planul de reorganizare a Oltchim, elaborat de administratorii judiciari BDO Business Restructuring şi RomInsolv, va fi supus aprobării judecătorului sindic în data de 25 martie. Perioada prevăzută în cadrul acestuia este de 3 ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an. Planul prevede trei variante de valorificare a patrimoniului combinatului, una dintre acestea vizând vânzarea Oltchim SPV, care ar urma să fie înfiinţat prin preluarea activelor viabile ale combinatului, fără datorii, iar alta conversia creanţelor creditorilor garantaţi şi bugetari în acţiuni, parţial sau integral. Cea de-a treia variantă se referă la darea în plată a bunurilor imobile, terenuri şi clădiri, către creditorii bugetari.
Administratorul judiciar Gheorghe Piperea, partener coordonator al RomInsolv, şi-a exprimat speranţa că vânzarea Oltchim va avea loc până la finele anului, pe motiv că situaţia companiei s-ar fi îmbunătăţit semnificativ. Creditorii Oltchim au aprobat planul de reorganizare, combinatul urmând să se spargă, astfel încât activele performante să fie grupate într-o entitate separată, care să fie privatizată.
„A fost un scor de cinci la zero, printre categoriile de creditori. Deşi se spunea că angajaţii ar fi împotriva planului de reorganizare, peste 2.300 au spus da pentru reorganizare.“, a declarat Piperea.

Topul creditorilor

Cei mai mari creditori ai companiei sunt Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS, fosta AVAS), care trebuie să recupereze 250 de milioane de euro, şi Electrica, societate care are de recuperat 150 de milioane de euro. La acestea se mai adaugă şi Banca Comercială Română (BCR) şi Banca Transilvania.
Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber, susţine că Oltchim trebuie să plătească 8,6 milioane de euro – cât reprezintă salariile compensatorii pentru cei disponibilizaţi în 2013, o altă sumă de 3,3 milioane de euro reprezentând salarii restante, pentru personalul actual. De asemenea, Electrica renunţă la 100 de milioane de euro din creanţă, din moment ce această parte nu este garantată, şi a intrat la categoria de creditori chirografari (care au cele mai puţine şanse de recuperare a creanţelor). Sindicaliştii sunt de părere că societatea trebuie ajungă la 65% capacitate de producţie şi să genereze vânzări de minimum 50 de milioane de euro lunar, pentru a putea fi atractivă, iar pentru asta trebuie găsite surse de finanţare prin care să se pornească noi instalaţii. „Petrochimia nu poate funcţiona fără rafinărie, iar, pentru ca rafinăria să fie repornită trebuie un investitor puternic, serios, care să comercializeze benzina şi motorina produse în rafinărie.“, a explicat Diculoiu. Aproape întreaga activitate industrială din judeţul Vâlcea este legată, direct sau indirect, de combinatul Oltchim, în total aproximativ 5.500 de locuri de muncă fiind dependente de companie, între care CET Govora – furnizorul de abur industrial şi energie, carierele Alunu şi Berbeşti – care alimentează cu lignit CET Govora sau salinele deţinute de Salrom în zonă.