Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #35161 INTERVIU Piperea: Avem deficit de justiţie activă. Este foarte bine că DNA are succes dar cazurile p

2015-03-09 09:58

http://www.paginadebanci.ro/interviu-piperea

Avocatul Gheorghe Piperea a declarat că ar fi mers oricum la Curtea de Apel, şi dacă ar fi câştigat, după ce procesul colectiv versus Credit Europe Bank a fost respins în primă instanţă.

Avocatul a precizat că va trimite o scrisoare deschisă ce va ajunge inclusiv la şefa FMI Christine Lagarde sau la Comisia Europeană pe Justiţie, în care va explica faptul că în România funcţionează doar justiţia reactivă.

Cum veţi proceda cu scrisoarea deschisă?

O să o fac publică prin intermediul presei poate postez şi pe Facebook. Am vrut să scriu o pagină dar are patru pagini.

Aţi spus că există un deficit de justiţie activă , la ce v-aţi referit?

Este foarte bine că DNA are rată de succes de peste 90%. Dar aceea este justiţie reactivă. Nu se recuperează prejudicii. La justiţia activă avem un deficit important şi nu doar în cazul clienţilor bancari.

Justiţia penală reprezintă doar 1% din total. În ce priveşte recuperarea prejudiciilor de orice fel, nu doar în cazul clienţilor bancari, vorbim de prejudicii de miliarde.

În ce fel  va continua procesul cu Credit Europe Bank?

În cazul Credit Europe Bank am pierdut o bătălie, ei au pierdut războiul, oamenii nu  mai au încredere în sistemul bancar. Oricum ajungeam la Curtea de Apel şi dacă aş fi câştigat, făcea banca recurs.

Pentru mine războiul în instanţă este ultima soluţie, adevărul este că la negociere ne-au dat cu flit, au oferit surogate. Eu am cerut mere ei mi-au dat pere. Au soluţii pe moment, recalculări de dobândă, scăderea ratelor o perioadă. Oamenii vor să rezolve toată problema.

Care a fost rolul BNR în aceste evenimente?

Aţi văzut vreo măsură concretă din partea BNR? Doar declaraţiile despre discount. Ei au dat de înţeles băncilor să stea liniştite.  Domnul Cinteză ne-a spus că s-au făcut 37 de plângeri penale împotriva băncilor. Care sunt băncile în cauză, să ştim unde sunt probleme că a menţionat doar Volksbank care este suspectul de serviciu şi care după acest an probabil va dispărea din România în urma preluării.

Cu ce soluţii ar trebui să vină băncile ca să fie convenabile? 

S-a vorbit de Operaţiunea Iceberg, nu mai văd nimic. Aceea era o soluţie pe care am fi acceptat-o. Am 2.300 de clienţi Volksbank şi cred că orice ofertă ar fi trebuit să ajungă şi la mine, dar nu a ajuns nimic.

Voi câştiga procesele dar nu în doi ani cum am zis, din păcate. Vor dura poate patru ani ceea ce este prea mult pentru clienţi.

S-a ajuns aici pentru că băncile nu vor să negocieze. Poate totuşi sunt şi oameni normali la cap la anumite bănci care să-şi dea seama că aşa nu se poate. Nu este bine pentru nimeni. Dar repet, nu am avut de ales.