Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA

/ #35106 Re: ULTIMUL SCENARIU LA OLTCHIM: 500 DE ANGAJATI DATI AFARA SI PRIVATIZAREA PANA LA FINELE ANULUI.

2015-03-06 12:57

#34870: - ULTIMUL SCENARIU LA OLTCHIM: 500 DE ANGAJATI DATI AFARA SI PRIVATIZAREA PANA LA FINELE ANULUI. 

 

ULTIMUL SCENARIU LA OLTCHIM: 500 DE ANGAJATI DATI AFARA SI PRIVATIZAREA PANA LA FINELE ANULUI

http://www.impactreal.ro/2015030118737

Data publicarii: 01-03-15

continuare:...

Oltchim va intra în faliment dacă reorganizarea nu este aprobată de creditori la 9 martie


Zilele trecute, consorţiul de administratori judiciari ai societăţii Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, respectiv Rominsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL a semnat convocarea şedinţei Adunării creditorilor pentru luni, 9 martie 2015, în vederea aprobării planului de reorganizare a combinatului chimic vâlcean, care a fost depus la Tribunalul Vâlcea în urmă cu o lună. Din punct de vedere legal, în planul de reorganizare este obligatorie o comparaţie între scenariul falimentului şi cel al reorganizării. Efectul unui vot negativ asupra planului de reorganizare este falimentul SC Oltchim SA. În caz de faliment, legea insolvenţei prevede refacerea tabelului definitiv al creanţelor, prin consolidarea creanţelor apărute în timpul procedurii. Administratorii SC Oltchim SA au încredere că vor obţine acordul creditorilor şi susţin că s-au consultat cu principalii creditori, înainte de întocmirea planului. Gheorghe Piperea a spus că planul este susţinut şi de Ministerul Economiei. La rândul său, Bogdan Stănescu, administratorul special al SC Oltchim SA, a precizat că evoluţia pozitivă a combinatului chimic vâlcean din ultimele luni a atras mai mulţi investitori, dar şi fonduri de investiţii, dispuse să finanţeze societatea. Bogdan Stănescu a precizat: „Dacă vom avea o ofertă concretă, o vom prezenta creditorilor. Reorganizarea durează trei ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an, dacă va fi nevoie. Planul de reorganizare are ca scop obţinerea celui mai bun preţ pentru vânzarea SC Oltchim SPV SRL, o societate viabilă, restructurată profund, capabilă de a se autofinanţa şi de a face performanţă, pe piaţa produselor petrochimice.”.

Salariile compensatorii pot fi încasate şi de la stat

Săptămâna trecută, consorţiul de administratori judiciari SC Oltchim SA, împreună cu administratorul special, Bogdan Stănescu, la solicitarea de clarificare venită din partea unor salariaţi disponibilizaţi, au afirmat, referitor la plata salariilor compensatorii, că „planul de reorganizare a SC Oltchim SA prevede plata tuturor creanţelor curente (născute după data deschiderii procedurii - 30 ianuarie 2013), deci şi a salariilor compensatorii. Sursele de plată a salariilor compensatorii datorate de SC Oltchim SA în urma disponibilizării colective din iunie 2013 sunt: surplus de numerar din activitatea curentă, cu avantajul că suma disponibilă lunar poate fi cuantificată şi asumată de managementul SC Oltchim SA (dezavantajul acestei surse este că, pe termen scurt, nu este suficientă la nivelul întregului grup de salariaţi disponibilizaţi - de aceea, surplusul de numerar provenit din activitatea curentă poate fi direcţionat către cazurile sociale şi medicale grave, către familiile fără nici un alt venit, după ieşirea din stagiul de şomaj şi pentru asigurarea unui venit de completare). Preţul obţinut din vânzarea SPV este sursa principală, din punct de vedere al procedurii de reorganizare, şi prezintă avantajul că se achită integral datoria SC Oltchim SA către disponibilizaţi, inclusiv sumele de la masa credală (dezavantajul acestei surse este orizontul lung de timp, necesar îndeplinirii condiţiilor procedurale şi de expunere pe piaţă a noului SC Oltchim SA, de evaluare economico-tehnică din partea potenţialilor cumpărători - acest demers nu poate fi terminat mai devreme de un an de la data confirmării planului de reorganizare, dar nici mai târziu de luna a 34-a a planului de reorganizare); prin intermediul unei cesiuni sau subrogaţii, act normativ la care Guvernul lucrează. Este necesar acest demers tocmai pentru a diminua efectele sociale provocate de dezavantajele prezentate mai sus. Acest mecanism presupune plata creanţelor salariaţilor disponibilizaţi de la SC Oltchim SA de o entitate bugetară, direct în contul salariaţilor disponibilizaţi, urmând ca respectiva entitate bugetară să preia drepturile şi obligaţiile aferente acestor creanţe. Evident, condiţia punerii în aplicare a acestei măsuri va fi ca fiecare persoană disponibilizată să facă dovada că are o creanţă curentă, de natura salariilor compensatorii, împotriva unui debitor care deţine un plan de reorganizare confirmat de judecătorul sindic, plan care să prevadă expres plata integrală a creanţelor curente. Din punct de vedere legal, în planul de reorganizare este obligatorie o comparaţie între scenariul falimentului şi cel al reorganizării.

Oltchim, sub spectrul falimentului

Efectul unui vot negativ asupra planului de reorganizare este falimentul SC Oltchim SA. În caz de faliment, legea insolvenţei prevede refacerea tabelului definitiv al creanţelor prin consolidarea creanţelor născute în timpul procedurii. Astfel, creanţa provenită din salarii compensatorii va fi înscrisă în tabelul definitiv consolidat al creanţelor, pe poziţia creanţelor salariale. Costurile aferente operaţiunilor de mediu obligatorii la dezafectarea sau vinderea instalaţiilor nu sunt acoperite de sumele de bani previzionate pentru a fi încasate. În consecinţă, nici una dintre categoriile de creditori înscrişi în tabelul definitiv, consolidat la data deschiderii falimentului, nu va încasa sume de bani din lichidarea judiciară a SC Oltchim SA. Eforturile managementului SC Oltchim SA sunt canalizate spre funcţionarea eficientă a combinatului, în paralel cu demersurile de publicitate internaţională, atât pentru obţinerea de finanţări, cât şi pentru identificarea unui investitor important. Estimăm că plata tuturor datoriilor curente către disponibilizaţi şi salariaţi va fi efectuată în maxim 36 de luni de la data confirmării planului de reorganizare. Până atunci, din surplusul de numerar generat de activitatea curentă, vom plăti lunar, începând cu luna aprilie 2015, sume de bani care să permită rezolvarea unor cazuri sociale sau medicale urgente ori să fie împărţite în mod egal către toţi disponibilizaţii. De asemenea, cu amendamentul că SC Oltchim SA va continua să funcţioneze sub un plan de reorganizare, Ministerul Economiei împreună cu ministerele de resort se află la acest moment în curs de identificare a unei soluţii care să permită salariaţilor disponibilizaţi să poată încasa plăţile compensatorii restante, soluţie care se va reflecta într-un act normativ.”, se arată în comunicatul de presă al conducerii SC Oltchim SA. Cel mai greu examen pentru Oltchim a fost recâştigarea vechilor parteneri.