Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #34871 ULTIMUL SCENARIU LA OLTCHIM: 500 DE ANGAJATI DATI AFARA SI PRIVATIZAREA PANA LA FINELE ANULUI.

2015-03-02 11:17

#34870: - ULTIMUL SCENARIU LA OLTCHIM: 500 DE ANGAJATI DATI AFARA SI PRIVATIZAREA PANA LA FINELE ANULUI. 

continuare 2:

 În opt luni, Oltchim a realizat investiţii de 2,45 milioane de euro


În perioada iunie 2014 - februarie 2015, SC Oltchim SA a investit suma de 2,45 milioane de euro în lucrări majore de revizii şi reparaţii. Astfel, a fost schimbat integral un electrolizor în cadrul principalei instalaţii de producţie, respectiv instalaţia de electroliză cu membrană. Valoarea totală a reabilitării a fost de circa 800.000 de euro. În prezent, este în derulare efectuarea reviziei capitale la o linie de fabricaţie la instalaţia de var industrial. Contravaloarea lucrărilor care vor fi efectuate este de 450.000 de euro, iar lucrarea care a fost demarată în noiembrie 2014 va fi finalizată în martie 2015. Administratorii SC Oltchim SA au demarat şi procedura pentru schimbarea a încă unui electrolizor, în cadrul instalaţiei de electroliză cu membrane, echipamentele în valoare de circa 800.000 de euro fiind deja contractate (achitarea acestora va fi efectuată până la finele lunii martie 2015). De asemenea, parcul propriu de vagoane al SC Oltchim SA specializate, prin intermediul cărora se comercializează produsele finite (sodă caustică lichidă) şi se aprovizionează materiile prime (propilenă, clor), a fost parţial reparat. În planul de reorganizare sunt prevăzute, pentru primele cinci trimestre, noi investiţii în sumă totală de peste 4,2 milioane de euro, toate având efect de levier în rezultatele economico-financiare ale SC Oltchim SA, prin creşterea randamentului instalaţiilor, scăderea consumurilor unitare şi creşterea productivităţii, după cum previzionează Rominsolv şi BDO Business Restructuring. Totul va conduce la creşterea calităţii produselor finite, respectiv consolidarea şi creşterea potenţialului, prin acest rezultat, a relaţiilor comerciale. Alte măsuri de eficientizare invocate de administratorii SC Oltchim SA se referă la optimizarea suplimentară a structurii organizatorice şi diminuarea cheltuielilor fixe cu
450.000 de euro lunar, prin creşterea productivităţii totale a muncii. „În plan ne referim la măsuri cantitative de reducere a organigramei SC Oltchim SA cu circa 500 de locuri de muncă neproductive (din locaţii şi instalaţii fără perspectivă de activitate, personal din pavilionul central) şi măsuri calitative de evaluare corectă a activităţii desfăşurate de fiecare salariat şi de aplicare corectă a prevederilor contractului colectiv de muncă. Salariaţii disponibilizaţi în urma confirmării planului de reorganizare vor beneficia de plata salariilor restante şi salariilor compensatorii, prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă.”, spune conducerea SC Oltchim SA. Astfel, în funcţie de rezultatele economice ale societăţii debitoare, există premisele ca aceştia să primească lunar o sumă egală cu salariul net pe care îl aveau la data disponibilizării, până la epuizarea totală a datoriei curente a SC Oltchim SA către fiecare în parte (respectiv cele trei salarii restante, precum şi salariile compensatorii, sumele înscrise la masă credală urmând să fie plătite conform programului de plăţi inclus în planul de reorganizare). Pentru salariaţii disponibilizaţi din iunie 2013, salariile compensatorii vor începe să fie eşalonate începând cu luna aprilie 2015. Astfel, pentru luna aprilie şi mai, prognozele permit alocarea unor fonduri în acest sens de 460.000 de lei pentru fiecare lună, urmând ca, pentru luna iunie, în funcţie de evoluţia economică, administratorii SC Oltchim SA să redimensioneze acest fond.

Datorii de circa 50 de milioane de euro, cumulate în perioada insolvenţei

În cei doi ani de insolvenţă, SC Oltchim SA a cumulat datorii de circa 50 de milioane de euro, potrivit planului de reorganizare propus creditorilor. Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring SPRL, a explicat: „Estimăm că aceste datorii pot fi achitate în circa doi ani. Circa 9-10 milioane de euro sunt creanţele salariaţilor, respectiv plăţile compensatorii către disponibilizaţi şi cele două salarii şi jumătate per salariat, rămase restante din perioada în care SC Oltchim SA nu a funcţionat deloc, înainte de intrarea în insolvenţă. Compania mai are datorii către furnizori interni şi externi şi o sumă importantă - 62 de milioane de lei către CET Govora pentru furnizarea de abur tehnologic.”. La rândul său, Gheorghe Piperea a subliniat că SC Oltchim SA a agreat cu CET Govora un plan de plată eşalonată a datoriei, care a început deja şi a subliniat că societatea vâlceană a plătit mereu factura pentru electricitatea livrată de CET Govora. Anul trecut, SC Oltchim SA a continuat să înregistreze o pierdere netă, în scădere faţă de cea raportată în 2013. Administratorii SC Oltchim SA speră ca 2015 să vină cu un profit net pentru societate.