Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #34662 Oltchimisti sunteti pe faras! Nu spun eu spune Piperea.

2015-02-26 12:22

#34661: - Oltchimisti sunteti pe faras! Nu spun eu spune Piperea. 

 Alte măsuri de eficientizare invocate de administratorii Oltchim se referă la optimizarea suplimentară a structurii organizatorice şi diminuarea cheltuielilor fixe cu aproximativ 450.000 euro lunar, prin creşterea productivităţii totale a muncii: 

În plan ne referim la măsuri cantitative de reducere a organigramei cu aproximativ 500 de locuri de muncă neproductive (din locaţii şi instalaţii fără perspectivă de activitate, personal din pavilionul central) şi măsuri calitative de evaluare corectă a activităţii desfăşurate de fiecare salariat şi de aplicare corectă a prevederilor contractului colectiv de muncă

Salariaţii disponibilizaţi în urma confirmării planului de reorganizare vor beneficia de plata salariilor restante şi a salariilor compensatorii prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă”. Astfel, în funcţie de rezultatele economice ale societăţii debitoare, există premisele că aceştia să primească lunar o sumă egală cu salariul net pe care îl aveau la data disponibilizării, până la epuizarea totală a datoriei curente a Oltchim către fiecare în parte (respectiv cele trei salarii restante precum şi salariile compensatorii, sumele înscrise la masă credală urmând să fie plătite conform programului de plăţi inclus în planul de reorganizare). 

Pentru salariaţii disponibilizaţi din iunie 2013, salariile compensatorii vor începe să fie eşalonate începând cu luna aprilie 2015, a anunţat Gheorghe Piperea. Astfel, pentru luna aprilie şi mai, prognozele permit alocarea unor fonduri în acest sens de 460.000 lei pentru fiecare lună, urmând ca pentru luna iunie, în funcţie de evoluţia economică, administratorii Oltchim să redimensioneze acest fond.  Potrivit Bursa.ro, în cei doi ani de insolvenţă, Oltchim a cumulat datorii de circa 50 milioane de euro, potrivit planului de reorganizare propus creditorilor. Niculae Bălan, reprezentantul BDO Business Restructuring a explicat: “Estimăm că aceste datorii pot fi achitate în aproximativ doi ani. Circa 9-10 milioane de euro sunt creanţele salariaţilor, respectiv plăţile compensatorii către disponibilizaţi şi cele două salarii şi jumătate per salariat rămase restante din perioada în care Oltchim nu a funcţionat deloc, înainte de intrarea în insolvenţă. Compania mai are datorii către furnizori interni şi externi şi o sumă importantă – 62 milioane de lei către CET Govora pentru furnizarea de abur tehnologic”. La rândul său, Gheorghe Piperea a subliniat că Oltchim a agreat cu CET Govora un plan de plată eşalonată a datoriei, care a început deja şi a subliniat că societatea vâlceană a plătit mereu factura pentru electricitatea livrată de CET.  Anul trecut, Oltchim a continuat să înregistreze o pierdere netă, în scădere faţă de cea raportată în 2013. Administratorii speră ca 2015 să vină cu un profit net pentru societate.
RomInsolv şi BDO Business Restructuring au şi un plan B pentru Oltchim, în cazul în care investitorul întârzie să apară: societatea îşi continuă activitatea aşa cum este acum, cu identificarea de soluţii de finanţare pentru majorarea producţiei. Administratorii Oltchim susţin: “Presupunând că Oltchim rămâne cu condiţiile actuale de 30% utilizare a capacităţii de producţie, din simularea noastră reiese că, pe următorii 5 ani, există posibilitatea realizării unei cifre de afaceri cumulate de 1,5 miliarde euro, din care exporturi de 1,1 miliarde euro şi numai 200 milioane euro importuri. În următorii 5 ani, putem face plăţi către bugetul consolidat al statului provenite din TVA, impozite, taxe aferente salariilor de aproximativ 390 milioane euro, la care se adaugă plăţi către bugetul local pentru următorii 5 ani de aproximativ 4,1 milioane euro”.  Ei au mai spus că aprobarea planului de reorganizare propus mai înseamnă păstrarea unui număr de aproximativ 5.500 de locuri de muncă din Oltchim şi din industria orizontală direct dependentă de societate.