Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

AICI SE AFLA SI DACA OLTCHIM INTRA IN PROIECT DE DEZVOLTARE ECONOMICA PENTRU VIITOR

/ #32888 Re: Strategia de Dezvoltare a Râmnicului intră în dezbatere

2015-01-31 12:54

#32688: AICI SE AFLA SI DACA OLTCHIM INTRA IN PROIECT DE DEZVOLTARE ECONOMICA PENTRU VIITOR - Strategia de Dezvoltare a Râmnicului intră în dezbatere 

http://www.criterii.ro/

Un fiasco total - Strategia de dezvoltare a municipiului Rm. Vâlcea

Strategia de dezvoltare urbană este de fapt Biblia, adică Cartea Cărților pentru totalitatea studiilor de dezvoltare sectorială existente sau viitoare. Ea ar trebui învățată pe de rost si respectată cu strictețe de către cei ce poarta denumirea de edili ai unui oraș începând cu vlădica și terminând cu opinca. Dezvoltarea Râmnicului (dublu medaliat de UE in urmă cu 15 ani ca fiind in fruntea orașelor țării dar rămas de căruță în ultima perioadă) trebuie sa devină politică prioritară , superioară intereselor înguste de grup sau partid. Doar modul cum se poate ea desăvârși este la îndemâna opiniilor sau ideologiilor politice.

Istoricește discutând, până în anii 1999 nu a existat posibilitatea întocmirii unei strategii datorita lipsei acute de resurse financiare. Totuși, în ultimul an de mandat, datorită repetatelor distincții europene primite, am reușit sa asigurăm o finanțare consistentă (aproape 1 milion de dolari) de la Guvernul  Canadei și de la Cancelaria Austriei pentru întocmirea unei astfel de strategii. Suma atotcuprinzatoare a permis Primăriei angajarea unor reputați specialiști bucureșteni aparținând unor instituții de învățământ superior și în anul 2001, cu tam-tam-ul de rigoare, a fost lansat pe piață Studiul de dezvoltare durabilă al municipiului Râmnicu Vâlcea. Un studiu amplu, aprofundat și complex. Nu știu din ce motiv el nu a  fost băgat în seamă de nimeni vreme îndelungata (nici măcar de către primarul sub al cărui mandat a fost finalizat). Dar iată că intrarea in Uniunea Europeana și mai ales necesitatea de a accesa fonduri europene a obligat municipalitatea să refaca Strategia de dezvoltare a Râmnicului. Cam pe la începutul anului 2012, Primarul de atunci a organizatat o licitație in urma căreia studiul a incăput pe mâna unei S.R.L din Craiova. Primarul următor încredințeaza insă lucrarea unei alte S.R.L din Bucuresti (sic!). Și astfel s-a ajuns ca, după multiple ezitări, în toamna anului 2014 râmnicenii să fie invitați de către al treilea primar, de astă dată  interimar, la dezbaterea publică a unei variante strategice de dezvoltare a municipiului. A fost un fiasco total! Materialul supus discuțiilor,  în cea mai mare parte copy-paste (se poarta, nu?), era plin ochi de greșeli de fond și formă așa incât Primarul interimar în exercițiu s-a simțit obligat să schimbe din nou autorii studiului revenind la cei din Craiova. Uite-așa în urmă cu doua zile am fost invitați la o nouă dezbatere publică. Dar „la pomul lăudat să nu te duci cu sacul”!

Observațiile făcute la obiect  de către câțiva consilieri municipali liberali au spulberat pur și simplu si acest stufos dar inconsistent studiu. Apropo, știați că peste noapte Râmnicul a devenit  port maritim ? Dar că Oltchim-ul s-a privatizat? Nici eu dar așa susține studiul sus amintit. Toți participanții la dezbatere, deși diferiți ca orientări și profesii, au exprimat ideea că Strategia prezentată, desi ușor superioară precedentei, e departe de ceeace ar trebui sa fie. Totodată au cerut in unanimitate refacerea acesteia însă numai dupa ce vor avea loc discuții bilaterale între autorii studiului și ONG-uri sau grupuri de specialiști locali dornici să puna umărul la întomirea unui document pertinent si temeinic. Conducerea Primăriei a acceptat de bine de rău propunerea sălii. Om vedea dacă într-adevăr ni se oferă ocazia să fim de folos orașului nostru. M-a alarmat in plus faptul că atât aleșii ținutului în Parlament cât și consilerii locali PSD sau UNPR n-au catadixit să participe la o astfel de dezbatere. Mă tem că cei care vor vota mâine-poimâine Strategia de dezvoltare a municipiului, nefiind in cunoștință de cauză, vor face greșeli greu de reparat.   

Aș vrea să mai menționez un lucru. E de bun augur că pentru prima oara o importantă publicație locală cu rezonanță națională înscrie pe prima pagină teme legate de aceasta dezbatere. Eu cred că ziarele locale de largă circulație trebuie să provoace o emulație in rândul celor ce-și doresc să ocupe fotoliul de Primar al Râmnicului, publicând pozițiile fiecaruia in raport cu Strategia de dezvoltare. Astfel obositoarele programe electorale întocmite de aceștia și răspândite prin cutiile poștale unde zac fără să le citească nimeni se pot transforma in modalitați personalizate de punere în practică a principiilor, țintelor si proiectelor cuprinse in Biblia dezvoltării urbane locale. Iar din 6 in 6 luni, administrația si cetațenii sa fie invitați la dezbateri publice moderate de reprezentanți ai presei locale în care aleșii să-și prezinte succesele sau insuccesele din respectiva perioadă. Dacă sunt făcute cu temei si bună credință, asemenea proceduri întâlnite curent in Europa vor avea urmări benefice pentru râmniceni. Haugh! 

N.B. Există deja un studiu recent si interesant al Anuței Handolescu și altul „Vâlcea liberală”al lui Victor Gisan  deja trecute prin dezbateri publice de care ar merita sa se țină seama. Parol!

==========

Miercuri, 28 ianuarie 2015, la ora 11.00, în Sala de Consiliu a Primăriei municipiului va avea loc dezbaterea publică a Strategiei de Dezvoltare a Municipiului Râmnicu Vâlcea 2014 – 2020. În conformitate cu Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională, proiectul Strategiei a fost postat pe site-ul primăriei, la adresa www.primariavl.ro, încă din luna decembrie, perioada pentru colectarea propunerilor, sugestiilor şi opiniilor cu valoare de recomandare fiind stabilită între 15.12.2014 – 15.01.2015. Strategia de Dezvoltare este un document premergător obligatoriu pentru accesarea de finanţări europene pentru marile proiecte edilitare, iar la dezbaterea de miercuri sunt aşteptaţi să participe toţi cei interesaţi de viitorul oraşului, precum şi consilierii locali municipali, cei cărora le va reveni sarcina ca, într-o şedinţă viitoare a Legislativului, să valideze acest document programatic.

http://www.voceavalcii.ro/