Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #32699 Sindicalistii, din nou, alaturi de disponibilizatii de la Oltchim

2015-01-25 23:36

Data publicarii: 25-01-15 La discuţiile cu reprezentanţii disponibilizaţilor, de săptămâna trecută au participat ministrul Liviu Pop, prefectul Dumitru Cornoiu, subprefectul Aurora Gherghina, deputatul Constantin Rădulescu şi senatorul Laurenţiu Coca. Printre cei prezenţi a fost şi sindical Diculoiu. Deşi „îşi luase mâinile” de pe disponibilizaţi, cum ne declara la finele anului trecut, prin protocolul semnat pe 16 ianuarie, el s-a oferit să formeze un colectiv de 10 persoane, care să participe la întâlniri cu oficiali ai statului român. Liderul sindical a propus ca, în perioada 19 ianuarie – 15 februarie, să se organizeze întrevederi cu parlamentari şi autorităţi vâlcene, ministrul Economiei şi primul-ministru.
„Până pe 15 februarie m-am angajat să organizăm aceste întâlniri – Prefectură, minister şi primul – ministru. La minister şi premier vom avea alături de noi atât pe preşedintele CNS Cartel „Alfa”; Bogdan Hossu, cât şi preşedintele Chimiei şi Petrochimiei. Atât m-am angajat că pot face. Eu nu garantez că ministrul sau prim-ministrul pot să rezolve problema. M-am angajat la un dialog în aceste etape”, le-a declarat Diculoiu disponibilizaţilor, după întrevederea cu ministrul Pop. „Deci, nu e nici un rezultat. Este la fel ca înainte. Suntem în continuare minţiţi.”, au concluzionat, dezamăgiţi, protestatarii, care nu s-au arătat încântaţi de varianta de a merge la Bucureşti, pentru a-şi spune păsurile. În timp ce reprezentanţii disponibilizaţilor vorbeau cu ministrul Dialogului Social, Liviu Pop, circa 100 de foşti angajaţi ai Oltchim, adunaţi miercuri, 21 ianuarie, în faţa Prefecturii Vâlcea,au
început să-şi piardă răbdarea şi să scandeze: „Jos Ponta!”; „ANI!”; „Hoţii!”; „Banii!”, au strigat aceştia. Când jandarmii au intervenit pentru a-i linişti, oamenii şi-au vărsat năduful pe ei şi pe ziarişti: „Numai noi trebuie să respectăm legea. Noi nu aveam decât obligaţii, nu şi drepturi. Numai noi trebuie să ascultăm ce spun autorităţile, nu şi invers! De la 3 (15.00 – n.r.), stăm aici, acum e 6 seara şi ne cereţi să avem răbdare? Suntem nemâncaţi, stăm în frig de atâtea ore... De doi ani ni se tot spune să înţelegem, să răbdăm... Până când? Credeţi că am venit aici de drag? Nu, am venit pentru banii noştri!”.

Ministrul Pop, la curent cu problemele combinatului vâlcean

În conferinţa de presă, ministeriabilul a declarat: „Problema disponibilizaţilor de la Oltchim este cunoscută de Guvernul României. În data de 16 ianuarie, administratorul societăţii Oltchim a semnat un protocol cu reprezentanţii salariaţilor, alături de sindicate. Ne-am angajat că, în perioada 19 ianuarie – 15 februarie, vom găsi şi identifica soluţii, atât la nivel local, cât şi guvernamental şi parlamentar, fapt pentru care, astăzi (21 ianuarie – n.r.), am venit la invitaţia şi cu sprijinul domnului prefect şi a parlamentarilor PSD din Vâlcea. Am avut o discuţie aplicată pe tot ceea ce a însemnat situaţia de la Oltchim şi, în special, situaţia celor disponibilizaţi, care nu şi-au primit plăţile compensatorii, o situaţie care trenează de 18 - 19 luni. Administratorul judiciar s-a angajat prin protocol, ca, până cel târziu la 5 februarie, să comunice clar planul de reorganizare, eşalonarea şi cum se
face plata şi a datoriilor şi a plăţilor restante, pentru cei care au fost disponibilizaţi. Ca termen maxim de rezolvare a acestei probleme, în baza protocolului semnat de administratorul judiciar, este data de 5 februarie. Oamenii vor fi informaţi cât de curând despre cum vor fi acordate aceste plăţi”, a precizat Liviu Pop.

„Reprezentantul CAR Oltchim, de acord să promoveze măsura de rescadenţare a creditelor restante”


În protocolul la care a făcut referire ministrul Liviu Pop se precizează, printre altele: „Orizontul de timp necesar vânzării societăţii nu poate fi apreciat exact în acest moment”. (...)... activitatea curentă a societăţii debitoare poate crea premisele efectuării unor plăţi parţiale lunare către disponibilizaţi, începând cu luna aprilie 2015. Cuantumul lor lunar va fi comunicat disponibilizaţilor la începutul lunii februarie 2015, dacă (atenţie! – n.r.) societatea îşi menţine trendul crescător pentru realizarea profitului. (...) Consorţiul de administratori judiciari a declarat şi că, în urma negocierilor cu reprezentantul CAR Oltchim, Ilie Şarpe, acesta a fost de acord să promoveze, în faţa conducerii, măsura de rescadenţare a creditelor restante, în limita sumei blocată la masa credală, pentru persoanele care nu au un loc de muncă.”

http://www.impactreal.ro/