Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective SC OLTCHIM SA RM VALCEA

/ #32152 Republica Vâlcea s-a întors în epoca de piatră

2015-01-17 08:28

Republica Vâlcea s-a întors în epoca de piatră

Distrugerea Vâlcii s-a făcut pe etape, programată prin legile primelor guverne ale României de după ‘89. Prin acest fenomen a trecut, bineînţeles, toată România. Numai că judeţul Vâlcea a primit agresiunea mult mai violent şi mult mai repede decât în alte părţi.

Povesteam în editorialul de ieri despre potenţialul agricol al judeţului Vâlcea, total nesatisfăcător exploatat în momentul de faţă. În anii ‘90, pe când eram asociat la Curierul de Vâlcea, am îndrăznit să scriu despre iresponsabila atitudine pe care autorităţile o au faţă de agricultură. Nici o ţară care a trecut prin acel regim comunist, ca şi România, cu excepţia, probabil, a Bulgariei, nu şi-a distrus cooperativele agricole.

Evident că s-au găsit câţiva ţărănişti şi liberali care aproape că m-au linşat, fiind acuzat de atitudine comunistă. Dacă mi s-ar fi reproşat că am citit „Capitalul” lui Marx, m-ar fi putut numi şi aşa, comunist. Da, dar eu l-am citit.

O dată desfăcute CAP-urile, desfiinţate fermele zootehnice, ţăranii şi-au împărţit animalele după cât de mare le-a fost îndrăzneala şi tupeul, pentru că nimeni n-a verificat inventarul cu care intraseră în CAP în anii ‘60 ai secolului trecut. Iar staţiunile de maşini şi tractoare au fost transformate în societăţi comerciale, ulterior privatizate pe nimic, lipsind, evident, pe ţărani de mijloacele de producţie.

În judeţul Vâlcea, în afara câtorva mari proprietăţi viticole de la Drăgăşani, formele agricole individuale lipsesc. Fostul şef al Direcţiei Agricole, Ion Cîlea, odată ajuns preşedinte la Consiliul Judeţean, s-a apucat vârtos să asfalteze toate uliţele din judeţ. Doctorul inginer în agricultură şi-a schimbat meseria din inginer agricol în inginer de drumuri şi poduri! Se ştie – în unele judeţe ale ţării se experimentează deja – că UE dă bani pentru dezvoltarea agricolă. Cu o singură condiţie însă: cei care solicită acest lucru trebuie să aibă în posesie minim 100 hectare de teren.

Veţi ziceţi că ne întoarcem din nou la CAP. În fapt, e vorba de constituirea unor ferme private care pot primi fonduri pentru exploatarea agricolă, achiziţionare de utilaje şi material săditor. E vreun plan de dezvoltare în acest domeniu în Vâlcea? Bineînţeles că nu! Republica Vâlcea s-a întors în epoca de piatră. Petre Tănăsoaica