Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #31794 Un calau neindemanatic: a inceput devreme, in septembrie 2012, cu Oltchimul.

2015-01-08 08:16

Un calau neindemanatic: Victor Ponta

Liviu Avram

http://adevarul.ro/news/politica

Pe 8 februarie 1587, calaul Mariei Stuart a avut o zi teribil de proasta. Din motive inca necunoscute, cu prima lovitura de secure n-a reusit s-o descapataneze total pe regina Scotiei si a trebuit sa mai loveasca de doua ori - ba unele relatari spun ca si-a desavarsit opera abia cu cutitul.

Prin multe din deciziile sale, Victor Ponta ne aminteste de acel calau.

A inceput devreme, in septembrie 2012, cu Oltchimul.
S-a harjonit cu Dan Diaconescu intr-o panarama de privatizare ratata, dupa care a lasat lucrurile sa se rezolve de la sine.
Nu s-au rezolvat nici pana in ziua de azi. 
Combinatul inca se zvarcoleste pe esafod si mii de oameni din industria orizontala umbla bezmetici cu capatanile atarnande: nici sa moara nu pot, nici sa traiasca n-au cum.

In toamna anului trecut, a inventat o aiuritoare metoda de calcul a accizelor - indexarea monedei euro cu inflatia leului. Am platit ca prostii o acciza de 4,73 de lei pentru un euro, desi moneda europeana n-a depasit niciodata 4,5 lei. Sangerarea continua la aceeasi cota si anul viitor.

Tot in toamna trecuta, ne-a procopsit cu acciza suplimentara de 7 eurocenti la carburanti, pe care a promis ca o vara in autostrazi. Rezultatul: veniturile la buget au scazut, caci transportatorii s-au alimentat din tari mai prietenoase. I-a chinuit de pomana si pe ei, ne-a lasat si pe noi sa ne chinuim in continuare la pompa, cu capulpe butuc.

A lansat vijelios planurile de regionalizare si de descentralizare, dar a lasat satarul pe mana unui calau inca si mai neindemanatic, Liviu Dragnea, care le-a umplut de sange si-atat.

A folosit argumente elaborate ca sa justifice despicarea cu barda a catorva ministere - Transporturile de Marile Proiecte, Educatia de Cercetare, Economia de Energie - si aduce acum argumente exact contrare ca sa le lipeasca la loc.

A vrut sa racoleze in PSD cohorte de primari, ca sa-si maximizeze sansele de a ajunge la Cotroceni, si a semnat Ordonanta Traseistilor. Curtea Constitutionala tocmai i-a declarat-o neconstitutionala si traseistii stau acum cu securea deasupra capului: legea de respingere a Ordonantei i-ar putea lasa pe toti fara mandat, cata vreme Victor Ponta nici nu mai are ce le oferi, nici nu mai are ce face cu ei.

Bijuteria coroanei e insa afacerea cu plagiatul. A mobilizat demnitari si institutii care sa-i acopere furtul intelectual, i-a stigmatizat pe universitarii care i-au dovedit frauda, ca sa vina acum, ca o floricica, si sa spuna ca renunta la titlul de doctor. El ii lasa astfel intr-un urias ofsaid etic si profesional pe toti cei care au contribuit, vreme de doi ani si jumatate, la musamalizare. Daca veti vedea pe strada oameni cu beregati deschise si jugulare spintecate, ii veti recunoaste negresit pe:

* Liviu Pop, ministrul Educatiei care a desfiintat si mutilat comitete si comitii, astfel incat verdictul de plagiat sa fie evitat.

* Gheorghita Mateut, avocatul, seful colectivului de ,,reputati specialisti in Drept" care au analizat teza de doctorat si au vazut acolo orice, numai cele 115 pagini copiate cuvant cu cuvant nu.

* Paul Dobrescu (presedinte), Vergil Muraru (vicepresedinte) si ceilalti membri ai Consiliului National de Etica, care au inghitit pe nemestecate raportul neghiob al lui Mateut si au validat astfel furtul.

* Ecaterina Andronescu si Mihnea Costoiu, ministrii Educatiei care au ignorat decizia Comisiei de Etica din Universitatea Bucuresti, cea care a constatat fara drept de apel plagiatul, si au refuzat sa emita ordinul de retragere a titlului de doctor.

Maria Stuart o fi gresit cand, din temnita sa de lux, a complotat pentru asasinarea Reginei Elisabeta I a Angliei, de la care i s-a tras si executia.

Dar atatia si atatia oameni cu ce i-or fi gresit lui Victor Ponta?