Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

La Multi Ani !

/ #525 corect #522

2014-12-28 15:19

Foarte bine punctat, idei realiste si de bun simt. Pacat ca nu sunt luate in seama de initiatorul petitiei si de cei care il sustin.

Daca ne uitam la varsta celor care au sustinut aceasta petitie o sa observam ca majoritatea sunt cu barba sura (oameni trecuti de prima tinerete) care au fost scoliti pe vremea comunistilor cand omul de rand nu avea voie sa gandeasca la a cauta ceva daramite sa-si cumpere un detector. Mai sunt si sustinatorii tineri care trebuie sa se gudure pe langa sefii imbatraniti.

...EU unul nu as deranja un sit, el nu-mi "vorbeste" asa cum ii "vorbeste" unui arheolog. Orice sit trebuie abordat ca o scena a unei crime. Ati putea initia niste cursuri pentru detectoristii pasionati de istorie....  Aveti perfecta dreptate, daca luam in discutie cazul cu cele 5 morminte dacice de la Zlatna atunci trebuie vazut pe siteul detectoristilor cum a fost situatia:

Detectoristul gaseste primul mormant si scoate armele la suprafata, il prinde seara si merge acasa postand marea descoperire unde cere sfatul colegilor ce sa faca... majoritatea ii spun sa mearga si a doua zi sa mai caute pana nu dispar pentru a preda tot ce gaseste la muzeu in 72 de ore.

De ce primeste acel sfat ? Pentru ca la acea data toti detectoristii de pe forum erau intoxicati cu asa zisii "braconieri din apuseni" braconieri invizibili (precum teroristii de la revolutie) care sapa zi si noapte scotand bogatiile dacilor si care sunt cu sutele.

Toti credeau ca dau sfatul cel mai bun si l-au dat. Atunci de ce nu a postat nici un arheolog ideea de a opri cautarile si sa cheme muzeografii pentru a face o cercetare de specialitate ? Doar erau si sunt destui angajati ai culturii care intra pe siteul detectoristilor sa vada ce au mai gasit. Simplu, pentru ca nimeni nu a constientizat ca acele descoperiri sunt de fapt morminte care pot arata unui specialist ritualu in care erau depuse armele si cenusa defunctului si sunt de mare interes arheologic.

Asa este, ar trebui tiparite brosuri cu sfaturi practice pentru cei care descopera din intamplare obiecte de interes arheologic care sa cuprinda toate situatile posibile. Am citit toate comentarile de aici si in majoritatea gasesti ideea ca muzeografii ar trebui sa ii invete pe detectoristi cum trebuie procedat atunci cand descopera ceva interesant. Dar din pacate nimeni nu doreste sa faca acest lucru. Ba mai nou detectoristii care gasesc obiecte de patrimoniu trebuie sa le predea la primarul localitatii pentru ca la muzeu nu este dorita prezenta lor. Oare nu ar fi mai bine ca atunci cand un detectorist duce un obiect la muzeu sa primeasca cat mai multe sfaturi din domeniu ? Oare asta este rezolvarea ? In Anglia exista in fiecare localitate mai mare un angajat al culturii (Ofiter de proximitate) care are studi in domeniul artefactelor iar acolo detectoristul preda obiectele cu potential istoric unde primeste sfaturi utile si este primit ca un cetatean onest si nu ca un delicvent. Poate o sa apara si la noi asemenea angajati care sa inteleaga importanta de a gasi un obiect metalic inainte de a deveni o mana de fier vechi.

Arheologii din Alba au afirma ca asemenea morminte dacice nu au fost gasite pana la aceasta descoperire. Oare atunci nu ar trebui privita aceasta descoperire ca O MARE DESCOPERIRE ? Daca acel detectorist nu se catara pe acel deal mai erau descoperite acele morminte ?

A fi om dusmanos, mandru si increzut nu este o calitate.... este o paguba !