Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #31350 Combinatul nu va mai fi scos la vânzare în următorii trei ani

2014-12-22 09:05

Combinatul nu va mai fi scos la vânzare în următorii trei ani.

http://www.infopuls.ro/

Guvernul a ratat şi privatizarea Oltchim.


Guvernul a ratat şi privatizarea combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea.

În ciuda drumurilor făcute în China de premierul Victor Ponta şi Ministrul Economiei, Constantin Niţă, nici măcar investitorii din Asia nu au depus o ofertă angajantă pentru Oltchim. 

Nici omul de afaceri Ştefan Vuza, cel care controlează combinatul Chimcomplex Borzeşti, nici fondul de investiţii SIF Oltenia sau investitorii turci care au vizitat în noiembrie platforma chimică din Râmnicu Vâlcea nu s-au grăbit să depună o ofertă  până la expirarea termenului limită.

În aceste condiţii, administratorii judiciari vor fi nevoiţi să prezinte Comitetului Creditorilor planul de reorganizare şi tabelul definitiv al creanţelor. Planul de reorganizare ar fi trebuit să fie prezentat în luna noiembrie, dar judiciarii susţin acum că măsurile pentru revigorarea Oltchim vor fi prezentate abia în data de 15 martie 2015

Nu este exclus ca reorganizarea să presupună şi o nouă reducere de personal, asta după ce, în iunie 2013, nu mai puţin de 1000 de angajaţi ai combinatului au fost disponibilizaţi pentru reducerea cheltuielilor.

Societatea nu a reuşit nici până în prezent să le achite celor concediaţi salariile compensatorii promise de Guvernul Ponta. Potrivit legii, Oltchim ar trebui să achite opt milioane de euro, salarii compensatorii întrucât, în funcţie de vechime, fiecare persoană concediată are dreptul să primească între 15 şi 36 de salarii, respectiv între 20 000 şi 50 000 de lei. Disponibilizaţii au cerut la Tribunal falimentul Oltchim, cererea acestora urmând a se judeca în data de 28 ianaurie 2015.
 

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, nu a comentat până acum eşecul privatizării combinatului Oltchim. Mai mult, acesta nu va mai călca pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea de acum înainte, întrucât face parte dintre membrii Guvernului remaniaţi înainte de Crăciun. 

După eşecul privatizării, administratorii judiciari au ţinut să anunţe că Oltchim  nu va mai fi scoas la vânzare în următorii trei ani.

I.R.