Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #31002 Niţă: Nu există interes pentru Oltchim.

2014-12-16 08:27

http://saptamana.net/articol/7280-nita-nu-exista-interes-pentru-oltchim

Niţă: Nu există interes pentru Oltchim!

La încheierea mandatului, fostul ministru al Economiei susţine că societatea vâlceană a reintrat pe profit, iar statul poate transforma datoriile în acţiuni.

Luni, 15 decembrie, ex-ministrul Economiei, Constantin Niţă, a făcut un bilanţ la încheierea mandatului. Locul său a fost luat de Mihai Tudose, care a primit aviz favorabil, cu 37 de voturi pentru, din partea comisiilor de specialitate din Parlament, pentru a ocupa funcţia de ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului.

Constantin Niţă a anunţat pentru luna noiembrie exporturi record de 4,9 milioane euro, cu previziunea de încheiere a anului 2014 cu un volum de vânzări pe pieţele externe de peste 50 miliarde euro. El a precizat că în mandatul său a fost finalizată şi strategia de industrializare. “Ceea ce avem în momentul de faţă ca industrie necesită o retehnologizare puternică”, a subliniat Constantin Niţă. 
Acesta a mai spus că situaţia combinatului Oltchim este bună, cu o cifră de afaceri de 16 milioane de euro lunar, în 2014, faţă de 5 milioane euro în 2013.

“Oltchim a avut un profit operaţional de un milion de euro. În condiţiile în care nu vine niciun investitor, sunt soluţii de transformare a datoriilor Oltchim în acţiuni ale Statului. Nu se pune problema ca această companie să fie dată la fier vechi, să fie falimentată”, a afirmat demnitarul.

Fără un investitor interesat realmente, nu se poate negocia preluarea Arpechim

Fostul ministru a precizat că există un investitor care doreşte să cumpere Oltchim la pachet cu Arpechim, iar în cazul unei înţelegeri va trebui discutat cu Petrom preţul Arpechim. “Va fi nevoie să discutăm cu Petrom pentru a negocia un preţ pentru Arpechim. În condiţiile în care nu există un investitor care să-şi exprime punctul de vedere legat de preluarea acestei companii la pachet cu Arpechim, nu putem să facem această negociere. Există un investitor din China care şi-ar dori acest pachet. Din păcate, nu şi-a depus scrisoarea de intenţie. Altcineva din Uniunea Europeană sau din afara Uniunii Europene nu a venit. Nu este vorba de faptul că noi nu dorim să privatizăm. Nu există interes”, a explicat Constantin Niţă.
Fostul ministru nu a explicat cauzele remanierii sale. “Nu aş putea să vă spun din ce cauză plec. Explicaţia v-o poate da primul ministru. Eu sunt om politic. Fiind parlamentar şi politician de o lungă perioadă, am acceptat aceste luări de decizie”, a declarat Niţă.