Salvati Filarmonica Arad!!!

dandy

/ #42 Re:

2014-12-08 16:24

#41: - 

Filarmonica din Arad canta Beethoven si Ceaikovski si altele cu 8 vioara intai in loc de minim 12 , cu 4 viole in loc de minim 6 , cu 2 violoncele in loc de minim 6 , etc . Cateodata suflatorii acopera coardele si calitatea spectacolului  scade dezastruos …. Cu toate ca in Strategia culturala 2009-2013 aprobata (se gaseste pe site-ul primariei Arad)  unul din parametrii principali de atins este cresterea  calitatii spectacolului  .

    De ce fac onorabilii nostri politruci in functii de responsabilitate in domeniul muzical acest lucru ? Pt ca pe partitura concertului scrie care e numarul instrumentelor necesare in orchestra  pe tipuri de instrumente ; pt instrumentele de suflat necesarul e clar specificat ; pt instrumentele cu coarde nu e specificat cate vioara 1 , cate vioara 2 , cate viole , cate violoncele  sunt necesare . Si atunci conducerea Filarmonicii Arad/ managerul incompetent in muzica la presiunea Primariei Arad reduce cand vine  criza  ce ? Nu numarul de fagot , sau oboi sau clarinet pt ca ele sunt precizate in partitura , ci reduc numarul instrumentelor cu coarde  . Si iaca asa unul din obiectivele principale din Strategia Culturala aprobata 2009-2013–cresterea calitatii spectacolului – ale Filarmonicii nu va fi indeplinit . Nu se vede protestul dirijorului la o asemenea situatie , lucru ce ne duce la gandul ca si acesta e complice la subminarea actului musical. Orchestra va ajunge o fanfara daca nu se iau masuri.

   Pacat de sala Palatului Cultural din Arad care stie  sa integreze acustic  sunetele unei orchestre adevarate  .In 24.05.2011 seara la concert am auzit cum suna in sala noastra o orchestra adevarata de cca 100 instrumente;  aradenii au dotari (sala de concerte) cum altii nu au , dar care nu sunt valorificate la valoarea lor pt ca la Primarie conduc incompetentii si totul cu  banul contribuabilului .

    Bineinteles ca Primaria mentine birocratia si taietorii de frunze in posturi in detrimentul culturii . Va mai spun ca un instrumentist cu universitate de muzica are sub salariul mediu pe economie  . Femeia de serviciu si soferul de la Consiliu sau Primarie are mai mult .  Si iacata inca un motiv ca , calitatea spectacolului sa scada , ca instrumentistii sa plece la Timisoara .

    Surprinzator , onorabilii de la Primarie , Consiliul Municipal , Consiliul judetean - in strategie- prevad modalitati aprobate de a verifica si a veghea la indeplinirea celor din strategia culturala , de a lua masuri atunci cand ceva nu merge bine  . Despre acest lucru e vorba de fapt  ; nu sunt conditii pt indeplinirea actului muzical  . Managerul si complicii din Primarie si din Consiliul judetean sunt total incompetenti pentru ca nu creaza conditii  . Grevistii atrag atentia ca nu sunt conditii , in loc ca Primaria si Consiliile sa creeze conditii si apoi sa verifice daca calitatea actului muzical e corespunzatoare  . Onorabilii nu fac nimic ! Numai promit ca sa fie alesi si apoi asezati in locuri caldute  dorm…..pe salariu din banii cetatenilor . Iata un exemplu : in Strategia culturala 2009-2013 aprobata de Consiliul local , la cap8  pg 153 citez “Acest grup se va întâlni de minim 2 ori pe an - înainte de lansarea solicitării publice de proiecte – pentru a prioritiza obiectivele strategice si/sau specifice alese pentru solicitarea publică de proiecte culturale din anul respectiv, si după aprobarea rezultatelor exercitiului financiar anual al Consiliului Local Arad – pentru a urmări măsura în care au fost atinse rezultatele planificate si a defini eventualele corectii necesare pentru anul financiar următor.

Acest  grup este Grupul de Monitorizare si Evaluare a Strategiei Culturale si nu a fost inca nominalizat de catre Consiliul Local al Municipiului Arad nici pana azi . Cum sa verifice atunci si sa ia masuri unde trebuie pentru a nu fi afectata calitatea actului muzical/ cultural ?

Ester clar ca nu numai incompetenta managerului de orchestra simfonica a dus la aceasta stare de lucruri , ci si neexecutarea de catre responsabilii din Primarie si din Consiliul judetean a sarcinilor de serviciu , desi sunt platiti din banii cetatenilor . Si acestea in prag de calificare a orasului Arad Capitala Culturala . Trebuie pusi oameni competenti in domeniu atat la primarie cat si in Consiliul Local si in cel Judetean.

     Veti avea succes atunci cand vom avea in orchestra minim 12 viori 1 , minim 6 viole , minim 6 violoncele , iar salariul instrumentistilor se va dubla sau undeva pe aproape. De asemenea e nevoie de un manager competent  al orchestrei simfonice si de pus oameni competenti in domeniu atat la primarie cat si in Consiliul Local si in cel Judetean. Si mai e nevoie de sponsorizari de care sa se ocupe responsabilii in domeniu din Consilii (ca si de aia iau salar) .

 .Acesta e “secretul” succesului eventualului demers .