Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #29263

2014-11-17 11:45

Acum, ca s-a terminat iuresul alegerilor, putem spera la pace, mai ales ca noul presedinte a demonstrat ca stie sa taca eficient.

Pacea nu inseamna insa nimic fara dreptate. Nedublata de dreptate, ea nu este menita sa rezista. Aceasta este explicatia numarului imens de dosare aflate in lucru in justitie - peste 4 milioane in prezent. Aceasta nu este pace, este anomie sociala.

La lansarea la Parlament a candidaturii dlui Iohannis, in 29 septembire, am participat ca speaker - invitat si am vorbit despre justitie. Erau de fata peste 800 de persoane, erau prezente toate televiziunile, era moderator dl Hurezeanu. Am vorbit imediat inainte de discursul dlui Iohannis. Printre altele, am spus ca o societate unde nu exista dreptate, nu merita sa existe (fiat justitia, pereat mundi). Am dat exemplul proceselor noastre unde, in justitie, incercam corectarea si santionarea abuzului de putere economica. Cu greu si cu insistenta, noi am reusit. Nu au reusit insa si ceilalti 3 milioane de consumatori, care nu au avut curajul sau rabdarea de a lua calea tribunalului pentru a-si gasi dreptatea. Dreptatea unui numar de 10 mii de persoane din 3 milioane este o picatura intr-un ocean.
Sper ca presedintele ales sa nu uite ceea ce a parut atunci ca intelege.

Din pozitia in care se afla acum, dl Iohannis trebuie sa incurajeze sistemul judiciar sa fata dreptate. Asa cum coruptii condamnati in urmarea eforturilor DNA nu pot fi lasati sa se bucure de emolumentul activitatii lor infractionale, tot asa, marile corporatii care au primit plati nedatorate de la consumatori in baza unor clauze abuzive inserate in contracte de adeziune nu trebuie sa fie lasate sa faca profituri in continuare din aceste practici ilegitime. Un furt este un furt, iar despagubirea victimei este unul dintre lucrurile care trebuie sa fie bine facute in Romania.

Poate face asta un presedinte? Este nevoie de vreo incurajare a instantelor sa faca dreptate, cind treaba lor chiar asta este?

Da si da.

Tribunalele nu fac intotdeauna dreptate. Uneori, cea mai mare atentie pentru lege inseamna cea mai mare nedreptate (summum jus, suma injusta). Legea poate fi aplicata si sub forma unui talibanism juridic, adica numai in litera, nu si in spiritul ei. Contractele pot esua in terorism contractual. Legea si contractul pot fi manipulate.
Presedintele tarii, care este reprezentantul societatii, nu trebuie sa ramina indiferent la aceste curente negative, din ce in ce mai prezente in viata noastra dominata de corporatiile care ne-au transformat din cetateni in consumatori (ne)fericiti.
In plus, multe instante, prea multe, au fost sau sunt timorate in actul de justitie, pentru ca, mai ales dupa declansarea crizei economice in Romania, autoritatile romane, la sugestia sau la presiunea finantatorilor nostri internationali, s-au ocupat cu apararea abuzatorilor, uitind ca suntem cetateni si avem si drepturi si nu doar obligatii.
Presedintele, de la inaltimea celor 6 milioane de voturi, ar trebui sa le spuna si sa le repete mereu instantelor : nu va temeti. Ar trebui sa fie mereu pavaza a actelor de dreptate ale instantelor.

Experientele cu care ne-au incercat si pe care le-au lasat presedintele in functie, dl Basescu, si ultimii trei prim-ministri (dnii Boc, Ungureanu, Ponta), nu trebuie sa se mai repete. Nu mai vrem nici sa se modifice legile in preajma Craciunului in favoarea bancilor, nici sa li se refuze cetatenilor romani dreptul la protectia tribunalului (drept prezent peste tot in Europa, inclusiv in Germania dnei Merkel, dar absent in Romania) si nu mai vrem nici sa sacrificam viitorul generatiilor care vin dupa noi, in proiecte de gen RMGC sau Chevron.

PS Daca se poate, am vrea ca figuri triste din guvernarile PDL de dinainte de dl Ponta sa stea un pic pe-acasa. Un mic exercitiu de smerenie nu le strica nici lor, nici dlor din PSD. Votul de ieri nu a fost pentru niciunul dintre ei, ci impotriva tuturor. Am aratat ca suntem cetateni, care pot sa ii schimbe chiar in ciuda eforturilor lor penibile de a vopsi realitatea.