Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #28432 Zi crucială pentru Platforma Chimică Rm. Vâlcea. Mihai Bălan a convins Consiliul Județean. PSD a pie

2014-10-30 12:51

Zi crucială pentru Platforma Chimică Rm. Vâlcea. Mihai Bălan a convins Consiliul Județean. PSD a pierdut CET-ul

Înghesuială ca odinioară în trenul de Constanța a fost azi la ședința Consiliului Județean Vâlcea.

Miza era enormă, așa încât pe lângă consilieri, pe lângă echipele manageriale de la CET și Oltchim, s-au mai bulucit parlamentari, primari, funcționari ai instituției și, bineînțeles, presa.

Într-o asemenea atmosferă, e greu să nu te pierzi cu firea, iar unii s-au lansat în scenarii conspiraționiste, bășcălii sau contre de bodegă.

Important este că directorul general al CET Mihai Bălan a condus ședința exact cum a dorit și cum o cerea interesul Platformei Chimice.

Bălan a explicat asistenței într-un mod pe cât de simplu, pe atât de clar, că această platformă industrială de la marginea capitalei de județ funcționează integrat, CET-Oltchim-USG. Dacă CET pune piciorul în prag și oprește livrarea aburului tehnologic și a energiei termice, pierde toată lumea. 

La rândul lui, Gheorghe Piperea, administratorul judiciar de la Oltchim, a declarat în fața consilierilor că va achita factura curentă, iar din ianuarie 2015 va adăuga și plata eșalonată a restanțelor.

Desigur, Oltchim mai trebuie să și poată face asta.

Mihai Bălan a schițat și evoluția în viitor a CET Govora, arătând care sunt avantajele preluării minelor de la Berbești, totul în aceeași corelație cu funcționarea integrată CET-Oltchim-USG.

Fiindcă directorul general al celei mai mari centrale termice din țară a prezentat situația convingător și pentru că el însuși este o persoană credibilă, consilierii au votat tot ce trebuia votat.

A urmat momentul aprobării depunerii mandatului reprezentantului CJ în AGA de la CET, Carmen Alexandrescu. Distinsa doamnă a evitat astfel să fie demisă de noua majoritate de conjunctură a ACL. A fost votat “agaman” avocatul Petre Grigore, care a propus imediat dizolvarea CA. Nu s-a putut și președintele Ion Cîlea a mai obținut o săptămână amânare, dar e clar că PSD a pierdut puterea la CET, tot ce mai poate spera partidul de la guvernare fiind ca „generalul” Bălan să nu uite, ca să zicem așa, de unde a plecat.

Nu cred că uită.

Totul a fost bine și s-a terminat cu bine, Mihai Bălan anunțând că pleacă la Tg. Jiu să încerce finalizarea negocierilor pentru preluarea minelor de la CEO.

Să sperăm că se întoarce cu un rezultat pozitiv.

Concluziile, la cald, ar fi următoarele:

-CET se salvează dacă Oltchim plătește și dacă reușește să preia minele la un preț rezonabil. Ar fi ideal să preia și datoria, la pachet, cu perioadă de grație de trei ani și eșalonare pe 10 ani. Ar urma apoi restructurările, dureroase dar necesare, atât la actuala societate, cât și la minele care vor fi cumpărate. Cel puțin o mie de oameni ar trebui, sub o formă sau alta, să dispară de pe statele de plată.

-Oltchim se salvează și el, pentru moment, mai departe neștiind nimeni ce se va întâmpla. S-a vorbit despre două firme interesate de preluare, una chinezească, alta turcească. Vom vedea ce se va mai vorbi după alegerile prezidențiale.

-Cu CET în stare stabilă, USG va face un pas bun, nu neapărat spectaculos, spre dezvoltare.

În concluzie, ședința CJ a fost constructivă, Mihai Bălan a fost eroul zilei, Gheorghe Piperea a fost nevoit să facă promisiuni oficiale, iar PSD se vede nevoit să își lingă rănile, chiar dacă președintele Cîlea a ținut ca el, cu gura lui, să-l propună reprezentant în AGA pe omul “marelui” PNL.

În paranteză fie zis că și omul acesta e și el om, mă refer la avocatul Grigore.

Pașii care urmează ar fi să așteptăm vești despre preluarea minelor, să vedem cum va înghiți PSD broasca, să urmărim componența viitorului CA, precum și curajul acestuia de a merge pe drumul schițat azi.

Pe 6 noiembrie, va fi o ședință extraordinară a CJ.

Fără îndoială că rezultatele din primul tur al prezidențialelor își va pune amprenta.

http://www.criterii.ro/