Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27649 DNA Brașov verifică retrocedarea a 90.000 de hectare de pădure. Surse: Ilie Sârbu este urmărit penal

2014-10-15 09:31

DNA Brașov verifică retrocedarea a 90.000 de hectare de pădure. Surse: Ilie Sârbu este urmărit penal. Viorel Hrebenciuc, adus cu jandarmii

http://www.digi24.ro/

Procurorii DNA au făcut astăzi 25 percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna şi în Bucureşti într-un dosar de retrocedări ilegale. Anchetatorii spun că în dosar sunt implicaţi un parlamentar, dar şi judecători şi avocaţi din Braşov şi Covasna. Prin intermediul acestora, 90 de mii de hectare de pădure şi peste 100 de hectare de teren agricol din judeţul Bacău, părţi ale fostei moşii a familiei Ghika, au fost retrocedate ilegal.

Actualizare 12:00. Viorel Hrebenciuc a fost adus cu jandarmii la sediul DNA Brașov. El fusese citat anterior de către procurori în dosarul retrocedărilor ilegale din județul Bacău.

 

 

 

 

 

Viorel Hrebenciuc nu a spus multe lucruri la intrarea în sediul DNA. El a spus că nu știe pentru ce a fost adus cu jandarmii și că va afla de la procurori.

 

ACTUALIZARE 11.30. Ilie Sârbu a plecat de la DNA, unde a fost însoţit de un avocat. La ieşirea de la sediul Direcţiei din Braşov, el a spus că nu a fost audiat.

 

Potrivit unor surse judiciare, Ilie Sârbu este urmărit penal.

 

Potrivit procurorilor, Ilie Sârbu, în mod indirect ar fi pus umărul la retrocedarea ilegală a unei părţi importante din terenurile forestiere administrate de Romsilva.

 

El ar fi intervenit astfel încât Romsilva să nu îşi facă apărarea în procese în care se cerea retrocedarea celor 90.000 de ha de pădure. Retrocedarea a fost admisă printr-o cale extraordinară de atac.

 

Iniţial, procesele deschise de moştenitori care, potrivit procurorilor, nu aveau drepturi la recuperarea acelor păduri, ar fi fost pierdute iniţial la instanţele de fond. Ulterilor, prin căile extraordinare de atac au fost pronunţate hotărâri fabvorabile moştenitorilor de către cei trei judecători cercetaţi - Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna.  

 


 

 

Actualizare 11:20: Viorel Hrebenciuc a fost citat la DNA Brașov în acest dosar. Rămâne de văzut ce calitate va avea deputatul PSD. În sediul DNA Brașov se află de aproximativ o oră și Ilie Sârbu.

 

Actualizare 10.50: Deputatul Ilie Sârbu a ajuns în urmă cu puțin timp la sediul DNA Brașov. Fostul ministru al Agriculturii nu a dorit să facă declarații.

 

 

 

 

 

 

 

Surse judiciare spun că Ilie Sârbu este implicat și el în acest dosar de retrocedări ilegale de 90.000 de hectare de pădure și 100 de hectare de teren arabil.

 

La sediul DNA Brașov mai sunt așteptate pa parcursul zilei și alte persoane, iar reporterii Digi24 vor urmări subiectul îndeaproape. 

 


 

 

 

Actualizare 10.45. „În şedinţa din data de 13 octombrie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventivă şi arestarea la domiciliu a magistraţilor Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna.

 

Totodată, Secţia a încuviinţat efectuarea percheziţiei la locul de muncă al Roxanei Anca Adam, precum şi efectuarea percheziţiei domiciliare şi la locul de muncă cu privire la Ordog Lorand Andraş şi Uţă Gabriel.

 

Hotărârea Secţiei pentru judecători a C.S.M. a fost luată în baza art. 42 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată şi art. 95 alin.1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, a comunicat CSM. 

 


 

 

 

Actualizare 10:16: Ioan Adam a părăsit sediul DNA Brașov. Deocamdată nu se știe calitatea sa în acest dosar. Avocatul acestuia a declarat că s-au prezentat la DNA pentru „probleme profesionale confidențiale”.

 

„Dacă aveți rechizitoriul, aveti informații acolo. Declarația noastră atât e: Probleme profesionale confidenţiale. La orice întrebare adresaţi, răspunsul va fi acelaşi: Probleme profesionale confidenţiale”, a spus avocatul lui Ioan Adam.

 

Faptele de corupție investigate de procurori ar fi avut loc în ultimii doi ani, când au fost promovate căi extraordinare de atac. Mai exact, revizuiri împotriva unor hotărâri date inițial de judecătorii și tribunale din Bacău ce au respins solicitările formulate pentru retrocedarea acelor terenuri și proprietăți.

 

Cine este Ioan Adam

 

Curriculum Vitae Adam Ioan

 

- născut în 1952

 

- avocat

 

- fost judecător

 

- profesor universitar

 

- deputat PSD

 

- fost membru al Consiliului de Supraveghere - Fondul Proprietatea.

 

- carte scrisă: Regimul Juridic al Dobândirii şi Înstrăinării Imobilelor Terenuri şi Construcţii 

 


 

 

 

Actualizare 9:00: Potrivit unor surse judiciare, parlamentarul implicat în acest dosar de corupție este Ioan Adam, deputat PSD.

 

Declaraţia de avere a lui Ioan Adam

 

- 4 case

 

- 5 apartamente

 

- 10 000 m2 de teren construibil

 

- 10 000 m2 de teren arabil

 

- peste 11.000.000 de lei

 

- peste 172.000 euro

 

- 37 605 $

 

- cotă de 38% la un credit de 496.000 euro

 

Consultați declarația de avere a deputatului PSD Ioan Adam aici.

 

În ceea ce privește perchezițiile desfășurate în Brașov, sunt vizate două judecătoare. Una dintre ele este Roxana Adam, soția deputatului Ioan Adam. Potrivit unor surse judiciare, și deputatul ar fi implicat în acest dosar de corupție în calitatea de avocat. Până în acest moment cei doi nu au oferit o poziție oficială.

 

Perchezițiile au loc și la Direcția Silvică din Bacău.

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie –Serviciul Teritorial Brașov efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție ce au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafața de aproximativ 90.000 ha de teren forestier si 100 ha teren agricol.

În cursul dimineții de 15 octombrie 2014, ca urmare autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 25 locații situate în jud. Brașov, Bacău, Covasna și București, din care cinci la instituții publice de interes local, una la un birou de avocatură, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice..

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupţie.
 

 


 

 

 

 

 

Procurorii DNA efectutează la această oră 25 de percheziții în Brașov, Bacău, Covasna și în Capitală, la sediile a cinci instituții publice. Cel mai probabil una dintre ele fiind Tribunalul Brașov, pentru că doi judecători implicați în acest dosar de corupție activează acolo. Este vorba și de un magistrat de la Tribunalul Covasna.

 

Potrivit unor surse judiciare, în acest dosar al retrocedărilor ilegale de păduri ar fi implicați și doi avocați, soții a doi dintre judecătorii implicați. Potrivit surselor, avocatul din Brașov este în prezent parlamentar.

 

Retrocedările ar fi fost făcute în ultimii cinci ani prin deciziile judecătorilor de la Tribunalul din Brașov și Covasna.