Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27560 Cererea PCC ca statul sa elaboreze planul de reorganizare a Oltchim a fost respinsa

2014-10-13 07:55

Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor Oltchim din 9 octombrie a respins, cu peste 62% dintre voturi, propunerea PCC (principalul actionar minoritar) care ceruse statului elaborarea planului de reorganizare a combinatului chimic, la un an si jumatate de la intrarea in insolventa a societatii, potrivit unui raport remis Bursei de Valori Bucuresti. Astfel, cu votul negativ al actionarilor reprezentând 62,2593% din actiunile cu drept de vot ale actionarilor prezenti si reprezentati a fost respinsa propunerea PCC SE: "Elaborarea de catre statul român - in considerarea dublei sale calitati atât de actionar majoritar al SC Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, cât si de creditor principal (atât direct, cât si indirect, prin intermediul unor societati creditoare detinute de stat) al SC Oltchim SA Rm. Vâlcea, in calitatea societatii de debitor in cadrul procedurii insolventei - a planului de reorganizare a societatii, conform art. 132 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si procedurile de insolventa. Planul de reorganizare va prevedea si reduceri adecvate si necesare de creante, rezultate in urma negocierilor statului român cu creditorii, astfel incât acesta sa fie implementat cu succes. Aprobarea planului de reorganizare ce urmeaza a fi elaborat conform acestei prevederi se va afla pe ordinea de zi a urmatoarei adunari generale a actionarilor SC Oltchim SA Rm. Vâlcea, in conformitate cu prevederile legale aplicabile".


Wojciech Zaremba: "Statul a luat deciziile la Oltchim si a dus compania in insolventa"

 

Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC in România, s-a aratat socat de refuzul membrilor AGA la propunerea sa, in conditiile in care acestia au aprobat completarea obiectului de activitate a SC Oltchim cu activitati precum cultivarea plantelor pentru inmultire, diverse lucrari de constructii si fabricarea ambalajelor din lemn. Wojciech Zaremba a declarat, intr-un interviu pentru ziarul BURSA: "Statul, pe de o parte, a extins activitatea Oltchim cu activitati legate de flori, instrumente medicale si altele care nu au nici o legatura cu activitatea de baza a combinatului, inclusiv cu o unitate speciala de demolari. Pe de alta parte, a votat impotriva propunerii noastre de a elabora planul de reorganizare. In motivarea noastra, am precizat ca statul are toate instrumentele necesare si cunostintele despre Oltchim ca sa elaboreze planul de reorganizare, din pozitia de actionar majoritar, având si sustinerea administratorului special (n.r. - Bogdan Stanescu), care este si consilier al ministrului Economiei, dar si din pozitia de creditor, având putere de decizie in Adunarea Creditorilor. Au refuzat acest lucru.".

Pretul pentru combinat - 300 de milioane de euro, dar nu mai putin de 125 de milioane de euro


In opinia PCC, statul va fi responsabil pentru situatia curenta si viitoare a Oltchim: "Statul, in toata aceasta perioada, a luat deciziile la Oltchim si a dus compania in insolventa. Statul putea si trebuia sa ia toate deciziile pentru a ajuta compania, dar nu s-a intâmplat acest lucru. Acum, avem urmatoarea situatie: administatorul judiciar nu a pregatit nici un plan, ci a facut doar anumite promisiuni, au dat doar bucati de informatii, care nu pot fi implementate in realitate. In primul rând, daca ei cred ca pot transfera catre compania care urmeaza sa fie infiintata activele care sunt gajate catre creditori, fara sa ii compenseze pe acestia, atunci au o gândire naiva. Nimeni nu va fi de acord cu asa ceva. Este mult mai bine pentru creditori sa aiba ceva in mâna decât ceva virtual, in viitor. Administratorul judiciar a anuntat ca pretul pentru Oltchim va fi in jur de 300 de milioane de euro, dar nu mai putin de 125 de milioane de euro. Este o greseala pentru ca toata lumea retine suma de 125 de milioane de euro, ca punct de start pentru orice negociere. Cum pot acoperi acesti bani toate garantiile puse pe instalatiile Oltchim? In trecut, au incercat sa elibereze garantiile de la Ramplast, prin vânzare. Era vorba despre o suma de câteva milioane de euro, dar nu au gasit nici o solutie. A fost vorba despre un singur caz. Acum, daca administratorii cred ca pot elibera toate garantiile fara sa ii compenseze pe creditori, atunci sunt naivi". Reorganizarea Oltchim in cadrul procedurii insolventei presupune infiintarea unui vehicul special tip SPV caruia ii vor fi transferate aproape toate activele actualei societati, inclusiv personalul, licentele si autorizatiile. In opinia lui Wojciech Zaremba, va aparea inca o alta problema la infiintarea SPV-ului, cea legata de licentele de functionare a instalatiilor: "Daca infiinteaza o noua companie, teoretic, daca transfera instalatiile la noul SPV, atunci nu vor putea transfera si licentele pe care le are Oltchim. Noua companie va trebui sa aplice pentru alte licente, care costa foarte mult, iar in cazul unora dintre instalatii, este chiar imposibil".

 

"Oltchim a oprit instalatia de oxoalcooli, dând ca scuza faptul ca LukOil este oprit"


In ceea ce priveste functionarea sectiei de oxoalcooli, Wojciech Zaremba a declarat pentru ziarul Bursa ca inchiderea temporara a LukOil a fost doar o scuza pentru conducerea Oltchim: "Acum (n. r. - joi, 9 octombrie), Oltchim a oprit instalatia de oxoalcooli, dând ca scuza faptul ca LukOil este oprit si nu pot primi materia prima. Este doar o scuza. Ar trebui sa se ocupe de situatia financiara a Oltchim, pentru ca propilena, care este materia prima a combinatului, se gaseste pe piata, dar pe bani. Oltchim nu are bani si, din cauza pierderilor, a avut niste intelegeri cu LukOil, care ii acceptase situatia si ii livra propilena. Pe piata, nimeni nu vrea sa fie filantrop si, desigur, Oltchim poate cumpara propilena, dar pe bani reali.". Reprezentantul PCC sustine ca inca vrea sa lupte pentru Oltchim. Va incerca sa convinga, din nou, Guvernul sa elaboreze planul de reorganizare si va convoca o noua AGA: "Vom cere, acum, actionarului majoritar, Ministerul Economiei, sa sustina propunerea noastra si sa oblige administratorul special, ca reprezentant al actionarilor, sa pregateasca planul de reorganizare. In opinia mea, va fi ultima sansa ca Oltchim sa fie salvat. Daca statul român nu ne va sustine, atunci isi va asuma toata raspunderea pentru viitorul Oltchim. Este un comportament imoral, pentru ca au sustinut ca actionarii nu pot concepe planul, ci doar adimistratorul special.".

http://www.monitoruldevalcea.ro/economic/46036/