Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #27539 Administratorul Oltchim: Este o evolutie pozitiva pe piata, pentru Oltchim

2014-10-12 10:19

http://www.impactreal.ro/

Închiderea Petrotel-Lukoil ar fi ceva “de-a dreptul enervant” pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea, pentru care se întrevăd perspective bune pe piaţă, dar depinde de materia primă furnizată de rafinăria ploieşteană, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului chimic, aflat în insolvenţă. “Sunt nişte evoluţii pozitive pe piaţă, vindem mai mult decât ne aşteptam. Este o piaţă favorabilă acum, pentru că s-au închis nişte facilităţi BASF în Europa. Ar fi de-a dreptul enervant să se închidă rafinăria Petrotel”, a spus Piperea pentru ZF.
Administratorii judiciari ai Oltchim sunt firmele Rominsolv, controlată de Piperea, şi BDO Business Restructuring. Oltchim are nevoie lunar de 6.000 de tone de propilenă, material rezultat din prelucrarea ţiţeiului şi necesar în activitatea de producţie a combinatului. În trecut, Oltchim cumpăra propilenă de la Arpechim Piteşti, de care era legată printr-o conductă specială, însă rafinăria a fost închisă în 2010 de OMV Petrom. Acum, materia primă vine de la Petrotel, deşi “la cotă de avarie”, deoarece rafinăria este aproape complet închisă. În eventualitatea în care ruşii de la Lukoil îşi pun în practică ameninţarea şi opresc permanent rafinăria, cea mai apropiată sursă de propilenă pentru Oltchim va fi combinatul petrochimic HIP-Petrohemia din Pancevo, Serbia. Petrohemia este în insolvenţă, cu mari probleme financiare şi datorii. Piperea mai susţine că situaţia Oltchim s-a îmbunătăţit, şi se
aşteaptă ca pierderea înainte de dobânzi, taxe, deprecieri şi amortizări (EBITDA) să se reducă de la nivelul de 650.000 euro din luna septembrie.
Combinatul vâlcean a organizat, ieri, adunarea generală a acţionarilor, la solicitarea celui mai mare acţionar privat, compania germană PCC, care deţine 33% din capitalul Oltchim. PCC a propus aprobării acţionarilor ca planul de reorganizare a combinatului să fie elaborat de acţionarul principal, adică Ministerul Economiei. Ideea a fost însă respinsă de minister.
O nouă licitaţie pentru activele Oltchim, fără datorii, va fi organizată pe 15 decembrie, după două astfel de încercări eşuate anul acesta.
Facebook