Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #26445 Un nou caz Oltchim. O companie vitală din industria nucleară, pusă pe butuci

2014-09-17 13:38

http://www.evz.ro/

Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta- Turnu Severin (RAAN) ar putea să nu iasă cu bine din insolvenţă, după ce creditorii au adoptat un plan de reorganizare contestat deja.

Producătorul de apă grea se înscrie pe lunga listă a companiilor de stat devalizate de "băieţii deştepţi". În ultimii ani, societatea a pierdut din cauza acestora circa 200 de milioane de euro, la care se adaugă şi faptul că a rămas cu marfă pe stoc în valoare de 350 de milioane de lei, deoarece statul nu şi-a onorat angajamentele. Aşa se face că în 2013 Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care RAAN intra în insolvenţă. Planuri de redresare Deşi insolvenţa ar trebui să fie o procedură prin care RAAN să devină competitivă, planul prea ambiţios de redresare şi prezenţa în adunarea creditorilor a unor persoane care au căpuşat compania riscă să transforme procesul într-un eşec. În adunarea creditorilor, care a avut loc la finele lunii februarie, a fost desemnat câştigător planul de restructurare propus de administratorul judiciar reprezentat de o casă de insolvenţă, pe care conducerea RAAN îl contestă.

"Planul nostru prevede ca peste un an-doi să ajungem la o cifră de afaceri de circa 800 de milioane de lei. Administratorul judiciar a propus o cifră de aproximativ 1,2 miliarde de lei. Ar trebui să mai construim vreo trei RAAN-uri pentru asta", spune Dan Andruşca, administrator special şi director general al regiei. În plus, în urma unei decizii a instanţei, la masa credală a fost admisă cu drept de vot şi o firmă despre care un raport al Corpului de Control al Ministerului Economiei din 2012 arată că a încheiat acte adiţionale prin care valoarea unui contract s-a dublat în trei ani, până la 341,1 milioane de lei fără TVA. Această companie şi firmele asociate au ajuns să controleze peste 40% din datoriile RAAN, fapt care le dă o mare putere de decizie la masa creditorilor. Decizia magistraţilor a fost deja contestată de conducerea regiei. Pe de altă parte, casa de insolvenţă Tudor&Asociații, care gestionează insolvența RAAN, spune că planul de reorganizare votat prevede achitarea unor datorii de peste 1,45 de miliarde de lei în următorii trei ani, din care mai mult de jumătate au fost înscrise la masa credală cu titlu provizoriu.

"Planul de reorganizare propus de administratorul judiciar prevede posibilitatea prelungirii sale cu încă un an, în conformitate cu art. 95 alin 4 din Legea 85/2006. În aceste condiţii efortul financiar al debitorului se va reduce substanţial", ne-au precizat reprezentanţii casei de insolvenţă Tudor&Asociaţii, care gestionează procedura de insolvenţă de la RAAN.

În ceea ce priveşte implementarea planului de reorganizare, strategia administratorului judiciar propune câteva soluţii. Una dintre acestea se referă la "reducerea costurilor de producţie, în special a celor materiale care deţin principala pondere în structura costului. Se vor aproviziona doar materii prime şi materiale strict necesare şi vor fi efectuate lucrări de reparaţii doar acolo unde este cazul", ne-au precizat reprezentanţii casei Tudor&Asociaţii.

Totodată, planul de redresare prevede reducerea costurilor salariale.

"Nu se agreează o concediere colectivă din cauza impactului social ci vor fi pensionate persoanele ajunse la limita de vârstă. Media de vârstă a personalului din cadrul regiei este destul de ridicată, astfel că în ultimele luni s-au pensionat câteva sute de persoane, urmând ca personalul rămas să acopere tot necesarul de forţă de muncă", arată aceştia.

Pentru a creşte veniturile regiei, administratorul judiciar are în vedere găsirea de noi parteneri contractuali pentru produsele finite furnizate de RAAN, respectiv apa grea, apa superusoară şi energie electrică.

"După implementarea primelor două puncte preţul de vânzare a produselor regiei se va diminua şi acestea vor deveni mai atractive pentru potenţialii cumpărători", se mai arată în răspunsul transmis de casa de insolvenţă, la solicitarea EVZ. "Dacă într-o zi s-au furat aproape 10 milioane de euro, vă daţi seama ce jaf s-a făcut la RAAN?"
DAN ANDRUŞCA, director general Bani pe stoc Dacă societatea ar falimenta, statul ar trebui să pună pe masă 200 de milioane de euro pentru închiderea în condiţii de siguranţă, deoarece acolo se lucrează cu substanţe toxice şi explozive, care trebuie gestionate de specialişti. Însă, cu mult mai puţini bani, ar putea salva societatea. Conform legii, RAAN produce apă grea pentru răcirea reactoarelor nucleare, pe bază de comandă de la stat.

Numai că apa grea nu a mai fost preluată, iar RAAN are în stoc marfă în valoare de circa 350 de milioane de lei. În plus, cererea internă nu are cum să crească din vreme ce construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă bate pasul pe loc.