Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #26330 08 Mai 2013, 19:07 (actualizat 08 Mai 2013, 23:03)Concedieri la Oltchim. Dezbatere: Metoda disponibi

2014-09-13 20:21

Cncedieri la Oltchim. Dezbatere: Metoda disponibilizărilor este cea mai potrivită?

600 de angajaţi de la combinatul din Râmnicu Vâlcea şi 300 de la Divizia Petrochimică Bradu din Piteşti vor primi de săptămâna viitoare înştiinţările de concediere. Disponibilizaţii vor beneficia de plăţi compensatorii atunci când se vor găsi bani. Lichidatorii judiciari Gheorghe Piperea şi Remus Borza, precum şi consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, au dezbătut subiectul la "Prim Plan".

900 de oameni vor fi concediaţi de la Oltchim, a anunţat administratorul judiciar al companiei. Societatea a fost fost vizitată, miercuri, de reprezentanţii unui fond de investiţii israelian care şi-a anunţat dorinţa de a investi. Este a treia firmă străină care îşi arată interesul pentru combinatul de la Vâlcea. Administratorii judiciari iau în calcul şi alţi investitori.

600 de angajaţi de la combinatul din Râmnicu Vâlcea şi 300 de la Divizia Petrochimică Bradu din Piteşti vor primi de săptămâna viitoare înştiinţările de concediere. Disponibilizaţii vor beneficia de plăţi compensatorii atunci când se vor găsi bani.

Cât priveşte privatizarea societăţii, aceasta va avea loc abia în toamnă. Până atunci se face o reorganizare: evaluarea activelor, ştergerea unor părţi din datorii şi înfiinţarea unui nou Oltchim.

Până acum, trei firme străine ar dori să investească la Oltchim. Una dintre ele este un fond de investiţii din Israel care a şi vizitat instalaţiile de la Vâlcea. Administratorii judiciari ai societăţii vor să vândă platformele la pachet.

Combinatul Oltchim are datorii de peste 790 de milioane de euro şi în ianuarie a intrat în insolvenţă. În prezent, combinatul funcţionează la un sfert din capacitate, iar platforma de la Bradu este în conservare.

Despre ce se va întâmpla la Oltchim cu angajaţii, dar şi cu producţia, au dezbătut miercuri seara, la "Prim Plan", doi lichidatori judiciari, Gheorghe Piperea şi Remus Borza, precum şi consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu.

Măsurile de disponibilizări n-ar trebui să surprindă pe nimeni, pentru că le-am anunţat de mult timp, a spus Gheorghe Piperea

"Procedura de restructurare de personal este solicitată de creditori ca una de reducere a costurilor. Şi pregăteşte cumva Oltchim pentru ceea ce urmează, privatizarea", a explicat Piperea.

"Oltchim este o societate de producţie, nu de servicii, prin urmare a fost supraîncărcată cu personal", a replicat Remus Borza.

La rândul său, Ionel Blănculescu s-a declarat categoric împotriva începerii reorganizării unei companii prin concedieri: "Am la bază o expertiză de 1.200 de falimente. O restructurare cuprinde cinci elemente: o reorganizare la nivel operaţional, financiar, contabil, comercial şi, în ultimă fază, la nivelul resurselor umane. Principial, o reorganizare nu începe cu ultima etapă".

Gheorghe Piperea i-a replicat că "n-am început cu restructurarea de personal": "Această diagnoză s-a realizat, are 500 de pagini".

Ionel Blănculescu a mai spus că ar vrea să propună "o repornire cu modularea activităţii"

- See more at: http://stiri.tvr.ro/

http://stiri.tvr.ro/  Lichidatorii judiciari Gheorghe Piperea şi Remus Borza, precum şi consilierul onorific al premierului, Ionel Blănculescu, au dezbătut subiectul la "Prim Plan".