Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #22176 Re: Prefectul incearca sa-i duca cu zaharelul pe protestatarii de la Oltchim

2014-06-16 15:50

#21481: - Prefectul incearca sa-i duca cu zaharelul pe protestatarii de la Oltchim

http://www.impactreal.ro/2014060116927/Prefectul-incearca-sa-i-duca-cu-zaharelul-pe-protestatarii-de-la-Oltchim.html

Prefectul judeţului Vâlcea, Dumitru Cornoiu, a solicitat joi celor aproximativ o sută de disponibilizaţi de la Oltchim care protestează acte doveditoare prin care să argumenteze că "au fost sau nu" plătiţi în momentul disponibilizării lor. „M-am întâlnit cu foştii angajaţi ai combinatului care au afirmat cu fişele fiscale personale că Oltchim ar fi achitat plăţile compensatorii, dar că ei nu au primit nici un ban din aceste plăţi. Oamenii susţin că impozitul care apare pe fişa fiscală denotă faptul că ei ar fi beneficiat de aceste sume, dar în realitate nu au fost onorate. Oamenii au fost la Parchet şi la DIICOT , iar eu le-am cerut de urgenţă să îmi aducă dovezi concrete care să le susţină această afirmaţie destul de gravă din punctul meu de vedere. Dar dumnealor dacă pot dovedi acest lucru eu voi informa de urgenţă Guvernul care din instituţiile abilitate să facă cercetări în cauză", a afirmat prefectul de Vâlcea.

Directorul economic al Oltchim: „Salariaţilor li s-au calculat drepturile băneşti la disponibilizare”

Directorul economic al SC Oltchim, Alin Smeu, spune că, în respectivele fişe fiscale, „impozitele trecute sunt datorii în contul plăţilor compensatorii şi nu plăţi achitate”. „O dată cu disponibilizarea celor 900 de salariaţi în anul 2013 acestora li s-au calculat drepturile băneşti potrivit contractului colectiv de muncă. Aceste drepturi au fost declarate la impozite şi taxe pentru a fi trecute ca datorii înregistrate faţă de salariaţi. Salariaţii au primit o adeverinţă în care li s-a menţionat valoarea netă pe care urmau să o primească. În fişele fiscale ale acestor oameni nu sunt trecute impozite ca şi cum ar fi plătite, ci este o raportare a acestor datorii pe care societatea le are de achitat”, a precizat Alin Smeu. Directorul DGFP Vâlcea, Gheorghe Gogârnoiu, a declarat că, „într-adevăr angajatorul a achitat impozite pentru plăţile compensatorii dar nu ştie dacă acestea au fost alocate combinatului”.
Gogârnoiu spune că există un articol de lege prin care "angajatorul are obligaţia de a plăti impozite şi pentru venituri încasate, dar şi pentru venituri care urmează a fi încasate".
Aproximativ o sută de disponibilizaţi au protestat joi în faţa sediului DGFP Vâlcea, solicitând lămuriri cu privire la mai multe sume trecute în fişele fiscale, după care au mers la DIICOT unde au ales să se pună o plângere penală împotriva conducerii Oltchim. În anul 2013, 969 de salariaţi au fost concediaţi colectiv, urmând ca aceştia să primească, potrivit contractului colectiv de muncă, salarii compensatorii.
În urma protestelor din primăvara acestui an, în care oamenii solicitau plata acestor salarii compensatorii, reprezentanţii statului şi ai conducerii combinatului le-au răspuns că aceste plăţi sunt trecute la masa credală, Oltchim aflându-se în insolvenţă din ianuarie 2013, şi că urmează să le fie achitate în momentul privatizării combinatului.
Oltchim ar urma să fie privatizat pe 6 iunie. -

Protestele au ajuns la DIICOT


Aproximativ 100 de disponibilizaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au pichetat, joi , sediile Direcţiei Generale Finanţelor Publice (DGFP)Vâlcea, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Prefecturii Vâlcea, acuzând compania care i-a concediat că le-a deturnat salariile compensatorii care li se cuveneau prin contractul colectiv de muncă, salarii pe care le-a raportat la FISC drept încasate şi impozitate. La prima oră, aceştia au cerut şi au primit de la DGFP Vâlcea adeverinţe fiscale cu veniturile impozabile şi impozitate pe anul 2013. Apoi au solicitat procurorilor DIICOT Vâlcea să investigheze această situaţie. Mai mulţi disponibilizaţi ai Combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă, acuză ilegalităţi în atribuirea salariilor compensatorii pe care nu le-au primit, dar despre care susţin că în documentele ANAF apar ca încasate şi impozitate. Unii dintre ei au de ălătit sume foarte mari, care depăşesc 8000 – 10.000 de lei.
În urmă cu o săptămână, disponibilizaţii de la Oltchim au organizat o serie de proteste în faţa sediului Prefecturii din Vâlcea solicitând achitarea plăţilor compensatorii care le-au fost promise în 2013 în momentul concedierii colective.
Reprezentanţii statului, prefectul de Vâlcea cât şi conducerea Consiliului Judeţean, le-au transmis acestora că plăţile compensatorii au fost trecute la masa credală, Oltchim în insolvenţă din ianuarie 2013, şi că urmează să le fie achitate acestora în momentul privatizării combinatului.

Termenul pentru licitaţie, 6 iunie

Ministrul Constantin Niţă spune că investitori interesaţi de Oltchim mai pot deşune ofertele şi să participe la licitaţia organizată pe 6 iunie. „ La Oltchim , până pe data de 6 iunie, cei care sunt interesaţi să investească în această companie sunt invitaţi să o facă. Să cumpere caietul de sarcini şi să participe la licitaţia organizată de administratorul judiciar. Este vorba de societatea care va prelua toate activele care nu sunt grevate de datorii şi preţul încasat va merge către plata creanţelor pe care Oltchim le are la ora actuală", a spus Constantin Niţă. În opinia sa, cel care cumpără compania trebuie să o menţină şi să o dezvolte. Referitor la furnizorul principal de materie primă pentru Oltchim, rafinăria Arpechim, ministrul Economiei a declarat că statul este în negocieri cu Petrom pentru preluarea Arpechim. „Dacă investitorii sunt interesaţi să lucreze integrat, atunci statul va prelua rafinăria şi o va da la pachet cu Oltchim. De altfel, sunt investitori care şi-au exprimat intenţia de a participa la licitaţie condiţionat de vânzare la pachet cu Arpechim. Și atunci noi avem datoria să pregătim acest proces”, a subliniat Niţă.