Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #20147 Insolvenţa va ajuta "Oltchim" să se ridice BURSA 24.01.2013

2014-04-28 20:33

http://www.bursa.ro/oamenii-de-afaceri-insolventa-va-ajuta-oltchim-sa-se-ridice-195812&s=piata_de_capital&articol=195812.html

* Cristian Pârvan: "Reorganizarea este soluţia pentru < Oltchim >"
Reorganizarea este soluţia pentru "Oltchim", consideră Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a declarat: "Aceasta este soluţia - reorganizarea, inclusiv o discuţie aplicată cu proprietarul < Chimcomplex > Borzeşti. Nu este târziu pentru intrarea companiei în insolvenţă, pentru că încă lucrează cu 20% din capacitate".
În ceea ce priveşte modul în care s-ar putea proceda în cadrul reorganizării "Oltchim", Cristian Pârvan opinează: "Poate fi dată o Ordonanţă care să prevadă şomajul tehnic, păstrându-se, pe perioada procedurii de reorganizare, o parte din specialişti, cu o remuneraţie de 75% din salariu, iar cei care pot fi înlocuiţi să fie disponibilizaţi. Personal, consider că statul are posibilităţi să colaboreze cu companii mari ca SOCAR sau TISE, putându-se identifica termeni acceptabili pentru reactualizarea < Arpechim >.
Investiţiile de bază pot fi făcute, întrucât utilajele din petrochimie sunt aceleaşi în toată lumea. Poate mai avem nevoie de automatizări, de modernizări tehnologice, dar 80% dintre utilaje sunt valabile. De asemenea, trebuie să folosim expertiza românească".
În cadrul unui interviu pe care ni l-a acordat la începutul acestui an, reprezentantul AOAR ne-a declarat: "Noi am susţinut, pentru refacerea potenţialului industrial al ţării, crearea unei companii chimice, prin schimb de acţiuni cu < Chimcomplex > Borzeşti, care este mai mic, dar mai profitabil. Vuza (n.r. Ştefan Vuza, acţionarul majoritar al combinatului de la Borzeşti) reuşeşte să facă profitabilă activitatea de la < Chimcomplex >. Statul român poate lua în vedere o variantă de acest tip, fiind acţionar la combinatul de la Borzeşti. Am înţeles că Vuza sprijină ideea PCC, adică renunţarea la PVC şi construirea activităţii < Oltchim > pe alte coordonate. Dar politica noastră industrială nu are niciun fel de orientare. Insolvenţa < Oltchim > trebuie să se bazeze pe un plan de reorganizare care să aibă de la început ca scop readucerea producţiei pe un trend pozitiv, astfel încât în următorii cinci ani combinatul să ajungă la un profit echivalent cu media pieţei. Trebuie exclusă din start ideea falimentului".
* Ionel Blănculescu: "Activitatea < Oltchim > nu poate continua cu mai mult de 1.000 de angajaţi"
Intrarea "Oltchim" în insolvenţă va veni în ajutorul acestei companii, a cărei activitate nu poate continua cu mai mult de 1.000 de angajaţi, ne-a spus Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliul Consultativ pentru Mediul de Afaceri (CCMA).
Domnia sa ne-a declarat: "Va fi mult mai bine pentru < Oltchim >. În cadrul reorganizării, vor fi luate în considerare acele centre de profit - soda caustică şi unele materiale de construcţii, dar activitatea combinatului nu poate continua cu mai mult de 1.000 de salariaţi. Singura problemă este că fabricarea sodei caustice generează clor, care nu poate fi anihilat decât prin producerea de PVC. Materia primă pentru PVC este etilena, care, până acum, în proporţie de 15%, era produsă la < Arpechim >. Acolo este nevoie, pentru investiţii, de 500 de milioane de euro, echivalentul a 2 miliarde euro în 2008, deci proiectul este nebancabil. PVC-ul s-ar mai putea produce prin piroliză, dar ca să punem piroliza în funcţiune ar fi nevoie de circa 100 de milioane de euro".
În cadrul unor declaraţii făcute pentru ziarul BURSA în luna septembrie a anului trecut, Ionel Blănculescu ne-a precizat că singura soluţie pentru salvarea "Oltchim" este reorganizarea judiciară.
Domnia sa a subiniat: "Într-o astfel de situaţie, potrivit legii insolvenţei, administratorul judiciar poate decide să vândă unele active ale < Oltchim >, punându-le în valoare din punct de vedere investiţional, cu un nou proprietar, şi probabil păstrând o parte din angajaţii actuali. În paralel cu funcţionarea noii entităţi desprinse din < Oltchim >, care va valorifica activitatea de polioli şi sodă caustică, administratorul judiciar va avea timp patru ani, protejat de mânia creditorilor, să operaţionalizeze şi ultimul modul de activitate al < Oltchim >, PVC-ul, legat direct de < Arpechim >, prin eventuale negocieri de preluare cu < OMV >. În acelaşi timp, ar putea identifica un investitor de calibru pentru operaţionalizarea producţiei de PVC".
În acest mod, potrivit analistului, în maxim patru ani, din combinatul de la Râmnicu Vâlcea s-ar putea naşte "două Oltchim-uri", care vor fi mult mai eficiente şi valoroase decât ceea ce reprezintă astăzi combinatul.