Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

detectoristul ghinionist

/ #513 sa nu ne oripilam prea tare

2014-04-17 19:35

Eu inteleg si naduful arheologilor. Oamenii sunt prost platiti , nu primesc fonduri pentru cercetari , posturile sunt putine , ca in Romania. Chestia este de proportie . In ultimul timp au aparut multe descoperiri sau , sa reformulam malitios , multe predari . Probabil ca arheologii isi simt amenintata utilitatea . Nu este cazul. Este drept ca au fost facute multe predari , in special continand metale nobile , in 2013 si prima parte a lui 2014. Cred ca mediatizarea acestor cazuri a fost un motiv ca alte descoperiri sa iasa la lumina si nu neaparat dinspte tagma blamata a posesorilor de detectoare de metale. Oamenii nu stiau exact ce spune legea si se astaptau , probabil , ca in statul comunist in care traim sa le fie confiscate monedele de la stra-strabunici. Cand au vazut ca se da o recompensa ( chiar daca reprezinta 30 % dintr-o valoare mult subevaluata de catre specialistii muzeelor ) , s-au gandit sa intre si ei in legalitate si au predat auriferele ca sa scape de stres. S-au prezentat in presa o multime de perchezitii cu malaci mascati si imbracati in negru , care au speriat cetatenul linistit , platitor de taxe.
Trecand acum la "frecventa" descoperirilor , eu sunt convins ca va scadea mult in urmatoarea perioada. Nu va imaginati ca de cate ori dai cu tarnacopul in pamant rasare ceva valoros. Eu practic acest hobby de aproape un an si cea mai valoroasa descoperire este o moneda de 2 kraitari care valoreaza 2 euro daca este in stare buna ...si nimic daca este intr-o stare avansata de degradare. Daca ma interesa hobby-ul acesta ca sa ma imbogatesc , vindeam de mult detectorul. In zonele cu potential , este interzis sa detectezi prin lege. In zonele fara potential , gasesti doape de bere si conserve. Nu va imaginati ca activitatea are vreo aura benefica deasupra sau ca in jurul nostru plutesc mirosuri divine. Dimpotriva .
Cand se vor epuiza "descoperirile" , va urma o lunga perioada de post . Muzeele si arheologii vor duce dorul zilelor cand veneau detectoristi si le pluteau pe masa monede obiecte de cult din aur pur cu diamante .
Nu stiu daca ati observat , dar deja s-a linistit considerabil situatia .
Stimati arheologi , nu noi suntem problema voastra . Voi si sefii vostri sunteti problema voastra . Nu noi distrugem istoria. O mare parte dintre d-voastra o vindeti pe sub mana ca sa va rotunjiti veniturile. Vreti schimbarea legii ca sa puteti vinde descoperirile predate de noi catre colectii private , acoperindu-va de lege. Oricum mintiti si inselati detectoristii cand subevaluati obiectele gasite.
In repetate randuri , politistii de la patrimoniu au jignit reprezentantii detectoristilor spunand ca vad in fata multe dosare penale. Persoanele jignite ar fi trebuit sa sune la 112 si sa reclame faptul ca sunt victimele unor abuzuri si calomnii . Daca statul , in nesfarsita lui intepciune, a hotarat sa premieze financiar descoperitorii care au predat diverse lucruri valoroase , cum isi permit nemernicii reprezentanti ai politiei romane sa spuna ca acest lucru este ilegal ? Au cumva o alta pozitie decat cea legala ? Aparatorii legii ? Vad si eu niste dosare penale. Adresate politistilor .