Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #19781

2014-04-14 19:53

Situaţia de ansamblu pare să fie însă cu totul alta. Tot incompetenţa este cuvântul cheie, însă de data aceasta a statului. Mihai Diculoiu, liderul sindical de la Oltchim, pe care cele câteva sute de oameni care protestează zilele acestea pe platformă îl acuză că "s-a dat cu conducerea" şi cer înlocuirea sa, a explicat detaliat pentru gândul cum, din 2007, Guvernul României a fost parcă lovit de orbul găinilor şi a luat o ploaie de decizii greşite, care au dus combinatul în prăpastie.

Guvernarea PDL a acceptat cu bună-ştiinţă ca Oltchim să meargă în pierdere de 7 milioane de euro pe lună şi să funcţioneze la 3% din capacitate, bazându-se pe faptul că criza va trece repede, spune sindicalistul. Guvernarea USL a uitat pur şi simplu că la Oltchim e un butoi cu pulbere şi nu a făcut nimic, decât în ceasul al 12-lea.

"Toată lumea, şi Guvern (condus de Emil Boc), şi preşedintele României, au ştiut că vom merge pe pierdere şi s-a sperat că perioada asta va fi foarte scurtă. Din păcate, perioada asta din 2008 s-a întins până în momentul de faţă şi s-au acumulat datorii. Ei (Guvernul Ponta) nu au monitorizat societatea şi a fost nevoie să-i tragem noi de mânecă", a explicat pentru gândul liderul sindical Diculoiu.

Soluţia salvatoare la Oltchim, imposibil de aplicat din cauza acţionarilor minoritari

Acţionariatul Oltchim arată astfel, în prezent: statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din acţiuni, compania PCC SE din Germania 18,3%, fondul de investiţii din Cipru Nachbar Services 14,02%, iar persoane fizice şi persoane juridice deţin împreună restul de aproape 13% din acţiuni.

Atât compania, cât şi guvernul condus de Emil Boc au considerat că o parte din soluţia de redresare a Oltchim este conversia creanţei AVAS, de 135 de milioane de euro (între timp ea a ajuns la 250 de milioane de euro, cu dobânzi şi penalizări) în acţiuni la companie, adică practic o majorare de capital la Oltchim şi o ştergere curată a datoriei Oltchim la stat. Guvernul Ponta a avut termen până în iunie 2012 să facă această majorare de capital, conform Acordului cu FMI. Ţinta a fost ratată.

Prin această conversie a datoriei Oltchim către stat, statul român ar ajunge să deţină peste 95% din acţiunile companiei. Acest lucru ar însemna însă ca acţionarii minoritari - firmele din Germania şi Cipru, să piardă controlul asupra Oltchim, lucru cu care acestea nu au fost niciodată de acord.

Decizia privind conversia poate fi luată numai cu două treimi din voturile Adunării Generale a Acţionarilor, lucru practic imposibil, dacă acţionarii minoritari care deţin împreună 32% din companie se opun.

În memorandumul privind situaţia de la Oltchim, solicitat în august de premierul Victor Ponta, autorităţile arată că la începutul lunii august cele două companii au fost de acord să cedeze şi să colaboreze pentru conversia creanţei, însă pe 13 august s-au răzgândit radical. Reprezentanţii lor au cerut fie să li se garanteze că vor câştiga licitaţia de privatizare a Oltchim, fie să li se garanteze că firma care va câştiga va cumpăra şi acţiunile deţinute de ei. Guvernul a refuzat.

Firma PCC a ajuns să deţină o porţie semnificativă de acţiuni la Oltchim în 2007, când Guvernul Călin Popescu Tăriceanu, prin AVAS, a decis o micşorare de capital la Oltchim, pentru a stinge o datorie la stat. Astfel, participaţia PCC a crescut de la 4% la 12%, în mod automat. Ulterior, fondul de investiţii cu sediul în Cipru, în spatele căruia nu se ştie cine se află oficial, a cumpărat masiv pe bursă acţiuni Oltchim, ajungând şi el într-o poziţie de putere.

Cronica unei morţi anunţate, povestită de liderul sindical Mihai Diculoiu

Liderul sindical de la Oltchim, Mihai Diculoiu, a povestit pentru gândul, pas cu pas, cum s-a ajuns la "necesitatea stringentă" despre care Guvernul Ponta vorbeşte acum. Redăm aproape integral versiunea sa, pentru că este cronologică şi clară. Trebuie menţionat că Oltchim depinde, pentru materiile prime de bază cu care fabrică PVC (adică 70% din producţia sa) de rafinăria şi activităţile de petrochimie de la Arpechim Piteşti, cu care este conectată prin conducte. Arpechim a fost însă vândută de statul român către OMV Petrom, care a decis că nu mai este rentabilă şi vrea să o închidă. Guvernul a negociat însă cu OMV Petrom şi a obţinut promisiunea că rafinăria va fi vândută la pachet cu Oltchim.