Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

Emuianol Binocles

/ #19587 Din capitolul musca la cacat trage sau ce minciuni spunea Pirvone la numire Director General

2014-04-09 19:16

Pentru curiosi!!! Cititi dragi colegi ce minciuni colosale spune acest Pirvu in articole platite in Ziarul Ancheta cititi si va minunati si nu uitati MUSCA TOT LA CACAT TRAGE !!! VRABIA MALAI VISEAZA !!! PROSTU PANA NU-I FUDUL PARCA NU E PROST DESTUL !!!:

http://www.ziarulancheta.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=6478:argeeanul-marius-parvu-proasptul-director-oltchim-salvarea-oltchim-i-arpechim-ar-aduce-1-miliard-de-euro-pentru-pib-ul-romaniei&catid=40:interviu&Itemid=93

Numit săptămâna trecută în funcția de director general al Oltchim, Marius Pârvu a fost cel desemnat să scoată compania din situația delicată în care se află. Domnia sa a condus Divizia Petrochimică Bradu din 2010 până la numirea sa de zilele trecute în fruntea întregului Oltchim. Neafiliat politic, argeșeanul în vârstă de 49 de ani este convins că va reuși să resusciteze combinatul dacă va avea sprijin total din partea politicienilor. Pentru rentabilizarea Oltchim, Marius Pârvu susține că este nevoie de doar 15 milioane de euro, o nimica toată pentru bugetul național, ținând cont că în joc se află slujba a 2.300 de oameni.
Care sunt circumstanțele numirii dumneavoastră în funcția de director a Oltchim? Ce aptitudini vă recomandă pentru acest post?
- În primul rând, am aptitudini tehnice și manageriale și scopul meu principal este funcționarea integrată Pitești-Vâlcea. Am o vechime de 21 de ani în câmpul muncii și am trecut prin toate etapele, adică mai întâi am fost inginer și mai apoi șef de birou, șef serviciu, șef secție, director direcție și acum director general. Am lucrat în această perioadă cu un număr mic de oameni, apoi cu sute pentru ca acum să coordonez 2.300 de angajați, atât cât mai au la acest moment Oltchim și divizia din Bradu.
Ce încercați să aduceți nou în gestionarea activității Oltchim? Care credeți că vor fi efectele managementului propus de dumneavoastră?
- În primul rând, vin cu o gândire managerială pe care am încercat să mi-o îmbunătățesc în perioada pe care mi-am petrecut-o la Petrochimia OMV ca firmă privată. Gândirea de multinațională este cu totul diferită de aceea ce se pune în practică la o societate de stat, bineînțeles și considerentele financiare sunt altele. Implementarea unui nou management nu se poate face de pe o zi pe alta, necesită timp, cunoașterea oamenilor și alte elemente. Sunt mai multe etape ce trebuie parcurse. Din nefericire pentru mine, nu am timpul necesar pentru acest lucru și încerc o variantă mai scurtă. Mă bazez în principal pe oamenii pe care îi am, să-i ascult pe fiecare, să văd cum privește fiecare dintre ei problema. Fără o echipă puternică nu se poate face nimic și aici mă refer atât la oamenii din minister, administratorii judiciari, administratorii speciali, conducerea executivă și tot personalul angajat. Toți trebuie să gândim într-o singură direcție, să salvăm o mare industrie românească.
Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt cele mai grele probleme cu care se confruntă la acest moment Oltchim?
- La acest moment, cea mai grea dintre probleme este finanțarea, avem nevoie de minimum 15 milioane de euro pentru a aduce întreaga societate pe un profit, minimal dar profit, fără a umbla la actuala structură, adică am reuși să plătim salariile, utilitățile. Cele 15 milioane de euro nu înseamnă doar materie primă, ci și bani alocați pentru mentenanța care este strict necesară, pentru că sunt zone în a căror funcționare este o nevoie de bani ca de aer.
Care sunt elementele noi legate de privatizare?
- Aici nu este poate zona mea de competență, ci mai degrabă a ministerului. Totuși vă pot spune că sunt foarte mulți doritori și, dacă vom primi această finanțare, mai sperăm să revenim pe piață și să găsim o soluție cât mai viabilă pentru privatizarea Oltchim. Acești bani ar putea fi strategici pentru a ține în viață atât Oltchim, cu divizia Bradu, cât și rafinăria, în vederea unei privatizări comune.
Doritori?
- În general, de această problemă se ocupă ministrul Economiei și administratorii judiciari. Sunt două noi oportunități din est și, din nefericire, din vest nu a venit nimeni interesat. Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să existe această luptă est-vest, nouă ne trebuie cineva hotărât să creeze mai multe locuri de muncă decât cele 2.300 existente la acest moment. Am făcut câteva calcule și, odată cu privatizarea, numărul de angajați din Vâlcea și Argeș ar putea ajunge la 5.000 de locuri, vă dați seama ce înseamnă acest lucru pe orizontală.
Gerea sau Vosganian?
- Pot spune fără nicio ezitare că domnul ministru Andrei Gerea. Comunicăm altfel, se implică altfel, se vede că îl interesează găsirea unei soluții viabile pentru Oltchim și Arpechim și nu cred că doar pentru că este argeșean, ci cred că îi pasă de oameni, pentru ca aceștia să nu rămână pe drumuri.
Politicul are un cuvânt de spus în cazul Oltchim?
- Vrem, nu vrem, trebuie să ajungem și în zona politică și cred că este absolut necesară implicarea tuturor din USL pentru rezolvarea problemelor de la Otchim. Trebuie dat un mesaj politic clar și o implicare totală a factorilor decizionali pentru luarea unei decizii, pentru că fără o finanțare o să mai plutim o perioadă la limita subzistenței, dar nu pentru mult timp și, așa cum am spus, vreau să vindem o companie mare din care atât creditorii, cât și statul român vor avea de câștigat.
Credeți că Ministerul Economiei are capacitatea de a susține Oltchim?
- Din punct de vedere financiar, nu are cum în mod direct, însă poate face un lobby destul de puternic pentru obținerea unui ajutor financiar, pentru găsirea de fonduri, și pot spune că se fac destule eforturi în acest sens, iar acest lucru se vede prin prisma faptului că în sfârșit primim telefone de la Ministerul Economiei să se intereseze de starea noastră și cred că acest lucru este numai de bine.
Vi se pare viabilă inițiativa Ministrului Economiei de a implica mai mulți ambasadori în vederea privatizării Olchim?
- În cadrul Ministerului Economiei există un departament format din mai mulți consilieri economici pe lângă ambasadele din lume și tuturor li s-a dat temă de prezentare Oltchim în forma integrată, la o cifră de afaceri de 1 miliard de euro pe an, pentru că, dacă ar funcționa Oltchim, Petrochimia și Rafinăria, aceasta ar fi cifra de afaceri. Avem și o proiecție în acest sens pe care o prezentăm. Gândiți-vă ce ar însemna acest lucru pentru PIB-ul României la o cifră de afaceri de 1 miliard de euro. La acest moment avem 130 de milioane de euro pe an... Gândiți-vă ce ar însemna o asemenea creștere în condițiile în care la acest moment 65% din producție merge la export...
Cum merge la acest moment Oltchimul? Are profit, piață de desfacere?
- La această oră se merge la o capacitate de doar 25% și se generează o pierdere lunară de 700.000 de euro, pierdere la care ne dă o foarte mare mână de ajutor pentru compensare Consiliul Județean Vâlcea prin intermediul CET Govora, care este furnizorul nostru de energie electrică și abur. Tocmai de aceea trebuie să găsim o soluție urgentă de finanțare, pentru că nu putem pune CET-ul într-o situație dificilă la rândul lui. Momentan, achităm energia electrică în totalitate, dar nu plătim și aburul.
Mai există la acest moment contracte păguboase pentru Oltchim?
- Multe dintre ele au fost deja reziliate, cam 90%. Totuși mai sunt multe verificări de făcut, la care am început deja să lucrez, să văd despre ce este vorba pentru a lua o decizie. Aceste lucruri vi le voi putea spune abia peste vreo 2 luni, pentru că nu trebuie să uităm că am preluat conducerea Oltchim doar de câteva zile. Totuși trebuie ca pe viitor să găsim soluțiile cele mai viabile din punct de vedere economic.
Își va reveni Oltchimul?
- Vă pot spune clar că s-au făcut sute de calcule și previzionări și toate ne duc într-o zonă favorabilă. De mai multe luni prelucrăm constant materia primă pe care o furnizăm beneficiarilor și pot spune că tot de atâta timp am plecat și după contracte. Am și contractat de altfel începând cu luna noiembrie, vom avea ceva ferm. Firmele cu care lucrăm au văzut că ne-am făcut treaba în termen, că ne putem descurca cu cerințele, că le putem face față și deja pe piață am început să fim văzuți cu ochi buni. Există variante pentru Oltchim și Arpechim.
Există riscul de a se face noi disponibilizări?
- Vă pot spune cu mâna pe inimă că nu sunt luate în calcul noi disponibilizări, nu s-au discutat nici la minister astfel de soluții.