Lege pentru redarea demnitatii fostilor detinuti politici

TAPUS CONSTANTIN

/ #266 AFDPR nu vrea despagubiri

2014-03-27 18:20

Ticu Dumitrescu: „Nu vrem să devenim o povară“
Constantin Ticu Dumitrescu, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, nu are de gând să ceară despăgubiri şi nici nu-i încurajează să o facă pe cei care au avut suferit din partea regimului comunist. „Ce vină are un om tânăr să plătească pentru răul făcut de comuniş ti?“, se întreabă el.
Ticu Dumitrescu nu este de acord cu condamnarea pe bani a comunismuluiSursa: Rompres
EVZ: Cunoaşteţi să existe în AFDPR şi alte persoane care să fi cerut deja astfel de daune?
Ticu Dumitrescu: Nu există, din câte ştiu eu. Dar de unde să se plătească astfel de sume, din bugetul SUA?

Nu credeţi că ar trebui ca membrii AFDPR să dea în judecată statul?
Am să vă spun ce am spus în CPUN când am iniţiat şi susţinut legea pentru deţinuţii politic: noi nu vrem să luăm locul ilegaliştilor care vâră adânc mâna în bugetul statului.



Totuşi, ce drepturi primesc foştii deţinuţi politic?
Transport CFR şi local gratuit, gratuitate la medicamente, la bilete de tratament, la telefon şi la televizor. Sigur că e puţin faţă de ce au îndurat aceşti oameni, care sunt stigmatizaţi pe viaţă, atât ei, cât şi familiile lor. Poate că ar fi trebuit ca indemnizaţ ia lunară de 100 de lei pentru fiecare an de închisoare executat să fie mai mare.

De ce să nu ceară şi alte compensaţii civile?
Am avut în vedere întotdeauna şi posibilităţile pe care le are bugetul ţării. Nu vrem să devenim o povară. Săptămâna aceasta guvernul a emis o ordonanţă prin care a dublat indemnizaţia pentru fiecare an de închisoare. Va trebui să intre în vigoare de la 1 martie.

Sunt mulţumiţi foştii deţinuţi?
A creat o stare de nemul- ţumire faptul că nu se respectă gratuitatea la medicamente. A nemulţumit şi legea lui Iliescu care prevedea avantaje pentru revoluţionari. Dar, pentru majoritatea foştilor deţinuţi politic, principala caracteristică este modestia. Dacă Înalta Curte i-a dat lui Orăşel 500.000 de euro ar însemna că pentru unul care a făcut 15 ani de închisoare să se plă- tească 1,5 milioane de euro! În lumina aceasta, totul pare aberant! Cred că se va interveni într-un fel dacă vor fi procese. Nu se poate! Ce vină are un om tânăr să plătească pentru răul făcut de comuniş ti? Acolo unde este posibil un efort financiar, e în regulă. Dar nu aşa ceva. Ştiu că poziţia mea va inflama mult spiritele pentru că, într-adevar, comunismul a adus în România multă suferinţă. Dar să nu uită m că, prin Legile nr. 189 şi 190, alte aproape 600.000 de victime primesc, de asemenea, din bugetul de stat diverse compensaţii.
TICU DUMITRESCU NU A DORIT CA FOSTII DETINUTI POLITICI SA FIE DESPAGUBITI

Citiţi mai mult: Ticu Dumitrescu: „Nu vrem să devenim o povară“ > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/ticu-dumitrescu-nu-vrem-sa-devenim-o-povara-793062.html#.TzOsz3WEino.facebook#ixzz2xBk30mQW
EVZ.ro