Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

papusica adevarului

/ #405 papusica isi face si ea PFA ca sa (o)ia si ea (pe)bani

2014-02-15 23:01

Papusica navigand pe net a gasit ceva interesant(in fine mai interesant era altceva)
Pe cine a platit RMGC in 2013 si surpriza :
Academicienii Alexandru Vulpe și Răzvan Theodorescu fac parte din „Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Roşia Montană” – grup care organizează dezbateri și emite rapoarte legate de soarta patrimoniul arheologic de la Roșia Montană. Din postura de voci avizate, cei doi academicieni au susținut proiectul minier în cadrul tuturor dezbaterilor publice la care au participat, inclusiv în fața Comisiei de Anchetă din Parlament.

“Ceea ce se distruge este… nu pot să spun lipsit total de importanţă, dar de o importanţă minoră faţă de ceea ce se conservă. (…) Galeriile romane sunt păstrate numai în anumite zone şi aceste zone sunt astăzi conservate prin grija celor care au sponsorizat aceste săpături, respectiv RMGC”, argumenta Alexandru Vulpe, președintele secției de Științe Istorice și Arheologice din Academia Română, în încercarea de a convinge comisia parlamentară.

“S-a vorbit foarte mult despre Roşia Montană şi UNESCO. Este una dintre cele mai mari prostii care se pot… dar, în România, există mulţi amatori. Deci, onorată comisie, când auziţi Roşia Montană pe lista UNESCO râdeţi şi treceţi mai departe. “, adaugă Răzvan Theodorescu, fost ministru al Culturii în guvernul Năstase.

Nici unul, nici celălalt, nu au societăți comerciale prin care să primească bani de la RMGC, așa că s-au făcut persoane fizice autorizate (PFA). Reputații specialiști au încasat anul acesta câte 14.489 lei fiecare, în conturile Vulpe R. Alexandru PFA și, respectiv, Theodorescu Emil- Răzvan PFA
Alexandru Vulpe a refuzat să comenteze, pe fond, acest subiect: “Păi, și ce?! Nu pot vorbi acum!” În schimb, Răzvan Theodorescu o spune direct: ”Eu ofer consultanță RMGC pe acel PFA. Grupul este total independent și nu are nicio legătură cu consultanța pe care o dau eu, da?”.

În perioada 2001-2004, în timpul mandatului de ministru al culturii al lui Răzvan Theodorescu, au fost eliberate primele certificate de descărcare de sarcină arhelogică – acte administrative foarte importante, fără de care nu poate începe exploatarea în aria vestigiilor istorice. În acea perioadă, Ministerul Culturii a emis și certificatul de descărcare pentru masivul Cârnic – anulat ulterior de Curtea Supremă la solicitarea organizațiilor neguvernamentale

Vorbe cum sa ia academicienii astia spaga pe PFA si eu sa nu stiu pai cand mergeam prin 70 pe santier la Cernica stiti cu necropola de uriasi(auuuuu ca am zis-o)l-am cunoscut bine si nu era genul.
Nu stiu ce sa zic "banu e ochiu dracului" le ia mintile si la mintile luminate, eu ce sa mai zic ...
Papusica adevarului terminat