Patrimoniul istoric national între profesionism si amatorism

Alexandra Teodor

/ #295 Re: si acum raspunsuri

2014-02-14 18:03

#280: Catalin Lazar - si acum raspunsuri

Mulțumesc pentru răspuns, Catalin Lazăr. Îmi scăpase nuanța cu obiectul de activitate al asociației, anume siturile preistorice și de altfel o găsesc irelevantă în discuția de față. Printre altele, preiau un citat de pe pagina asociației:

"Asociaţia Română de Arheologie (ARA) este o organizaţie nonprofit, neguvernamentală , înfiinţată prin liber consimţământ şi voinţa expresă a membrilor fondatori, ce are ca scop sprijinirea dezvoltării arheologiei româneşti şi protecţia site-urilor (sic!) arheologice (s.m.).", http://www.arheologie.ro/despre.html.

Întrebarea mea nu viza doar asociația - care prin înființare și-a asumat o oarecare răspundere, cel puțin declarativ - ci în mod special instituțiile mai direct implicate (pentru care, evident, întrebarea era retorică). Așa cum puteți observa, nu-și asumă nimeni rolul de investigator în privința siturilor arheologice, iar această petiție asta cere, printre altele: o investigație.

Comentariul meu nu a fost un reproș la lipsa de acțiune a Asociației sus-numite decât prin apartenența în rândul organismelor juridice cu interes (altele, chiar cu obligația legală!) de a proteja patrimoniul; a fost în schimb un reproș la critica adusă părții procedurale a demersului, în condițiile în care este un demers personal, asumat, căruia fiecare alege dacă i se alătură sau nu, în funcție (sau nu) de implicațiile politice etc. etc. O persoană juridică n-are decât să respecte proceduri, ierarhii etc... o persoană fizică, dacă dorește să se exprime, o poate face liber, așa cum dorește, cu toate riscurile care decurg!

De asemenea, cu prietenie.