Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #15228 Exclusiv Andrei Gerea: Termenul de privatizare al Oltchim ar putea fi prelungit

2014-01-06 10:38

http://qmagazine.ro/actual/exclusiv-gerea-termenul-de-privatizare-al-oltchim-ar-putea-fi-prelungit/

http://qmagazine.ro/wp-content/uploads/2013/12/gereaBirou.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ministrul Economiei Andrei Gerea susține că termenul de privatizare al Oltchim ar putea fi prelungit în cazul în care va exista un interes major, pentru ca toți marii investitori să primească șansa de a participa la procedură.
Andrei Gerea afirmă că prelungirea, dacă va fi agreată și de creditori, va fi însă de maximum o lună întrucât ministerul nu dorește tergiversarea procesului, ci sporirea șanselor ca privatizarea să fie una reușită. „Luna iunie este un termen limită până la care situația Oltchim trebuie finalizată într-un fel sau altul. În mod normal, pe calendarul actual, la finalul lui ianuarie trebuie să deschidem ofertele. Dacă lucrurile vor evolua în așa fel încât să se merite să prelungim puțin procesul de privatizare, și vorbim aici de data de 3 februarie, o vom face, pentru a da o șansă cât mai multor investitori puternici care sunt interesați să cumpere caietul de sarcini. Dar nu vom prelungi cu mult. Maximum o lună. Până înainte de Crăciun au fost cumpărate două caiete de sarcini”, a afirmat ministrul citat de protalul de știri argeșean proarges.ro.
Între timp însă, conducerea companiei și ministerul Economiei, acționarul majoritar al combinatului își iau și măsuri de precauție în cazul în care privatizarea nu va fi un succes, după cum a explicat chiar ministrul de resort: „Ne îndreptăm către furnizori și către termenele de plată. Încercăm să obținem materie primă cu plata nu la 30 de zile, ci la 60 sau 90 de zile și să scurtăm termenul de încasare la materia furnizată. Vrem să mai pornim și o nouă secție de producție”.

Rafinăria de la Arpechim, luată în calcul. Marile nume interesate de Oltchim
Ministrul menționează că sunt șanse foarte mari ca viitorul investitor să preia nu doar activele Oltchim de la Vâlcea și petrochimia de la Bradu, Argeș, ci și rafinăria de la Arpechim. Oficialul a subliniat însă că această posibilitate țină exclusiv de viitoarea conducere a combinatului. „Am spus că voi încerca să lipesc rafinăria de la Arpechim, care acum se află la OMV, de întregul Oltchim, penru că așa a și fost construită, să se lucreze integrat.
Sigur, există o alternativă, să se facă aprovizionare de benzină tit nafta direct la platforma de la Bradu, prin ocolirea rafinăriei. Totuși, un operator mare ar trebui să își dorească și rafinăria. Acest lucru depinde însă și ce dorește să facă viitorul investitor la Oltchim. Am avut bucuria să văd că, pe lîngă cei care și-au anunțat inițial intenția de a cumpăra Oltchim, consorțiul Chimcomplex Borzești, a mai venit un consorțiu rus. Și-a mai anunțat intenția, o dată cu vizita premierului chinez și două societăți din China care sunt în asociere. Mai există și Socar, compania de stat din Azerbaijan, în asociere cu o firmă care s-a desprins inițial din compania de stat, AzerChimie. Și ei și-au manifestat intenția să cumpere integrat Oltchim cu rafinăria, deși ei au capacitatea să transporte și să aducă materia primă prin sistemul de conducte. Cei din China au posibilitatea și colaborează deja cu OMV Petrom pentru reabilitarea unor puțuri vechi. Am mai avut contact cu un alt consorțiu rus care a solicitat Oltchim la pachet”, a completat ministrul, care a subliniat că au existat contacte pe tema Oltchim și cu unele companii din Arabia Saudită și Emirate.
Procedura de selecție a ofertei angajante pentru achiziția părților sociale deținute de Oltchim și Oltchim SPV va avea loc pe 3 februarie 2014.
Valoarea de reper a activelor transferate de la Oltchim către Oltchim SPV este de 305.241.000 de euro, fără ca aceasta să reprezinte limita maximă a prețului tranzacției. Din Oltchim SPV face parte si Petrochimia de la Bradu.
Adunarea creditorilor Oltchim a aprobat la data de 2 decembrie strategia de reorganizare judiciară propusă de administratorii judiciari, utilizarea denumirii “Oltchim” pentru crearea noii societăți comerciale (adică Oltchim SPV SRL), precum și procedura de selecție a ofertei angajate a achizițiilor părților sociale ale SC Oltchim SPV.
Conform datelor de până acum, de privatizarea Oltchim și-au manifestat interesul Chimcomplex Borzești, Oil Gas Trade, Tise, asocierea azeră Socar – Azerchim, asocierea chineză Baota Petrochemical Group – Junlun Petroleum Co și asocierea Petro Carbo Chem (PCC) și Fortissimo Capital.