Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #14596 Someş Dej (SMS), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a intrat marţi în faliment.

2013-12-16 10:34

Publicat la: 11.12.2013
Producătorul de celuloză şi hârtie Someş Dej a intrat în faliment

http://www.gandul.info/financiar/producatorul-de-celuloza-si-hartie-somes-dej-a-intrat-in-faliment-11756698

Producătorul de celuloză şi hârtie Someş Dej (SMS), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza, a intrat marţi în faliment.

"Vă informăm că în data de 10 decembrie 2013, Tribunalul Specializat Cluj a decis intrarea în faliment a SC Someş SA, întrucât planul de reorganizare propus nu a fost acceptat şi confirmat", se arată într-un raport remis Bursei de Casa de Insolvenţă Transilvania, filiala Sibiu.

Producătorul de celuloză şi hârtie a intrat în insolvenţă la finele lunii ianuarie, Tribunalul Cluj aprobând solicitarea firmei pentru deschiderea procedurii.

Firma face parte din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de Vuza. Potrivit celor mai recente raportări, firma A1 Impex, membră a SCR, deţine 62,6% din acţiunile Someş Dej, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1) are 13,1% din titluri.

Acţiunile Someş Dej au fost oprite de la tranzacţionare.

 

http://www.ziaruldebacau.ro/2013/12/16/faliment-in-grupul-industrial-al-patronului-chimcomplex.html

Faliment în grupul industrial al patronului Chimcomplex

 

În această situație se află combinatul Someș Dej u Grupul a pierdut o luptă, dar nu și războiul – spun reprezentanții SCR. Grupul va participa la licitațiile pentru activele combinatului, pentru repornirea instalațiilor.

http://www.ziaruldebacau.ro/wp-content/uploads/2013/12/Econ.chimcomplex2-400x266...

Combinatul de celuloză Someș, din Dej, una dintre cele 12 întreprinderi industriale și de management ale Grupului Societățile Comerciale Române – SCR, din care face parte și Chimcomplex Borzești, a intrat în faliment. Hotărârea a fost dată de Tribunalul Specializat Cluj, pe 10 decembrie. “Acest eveniment – ne-a declarat împuternicitul Grupului SCR, Eduard Sîrbu – nu afectează pe niciun plan, nici cel financiar, celelalte societăți din Grup, acestea fiind complet restructurate și înregistrând profit.”

În ultimii doi ani – mai susțin reprezentanții Grupului – SCR a depus toate eforturile pentru redresarea societății Someș, încercând prin resurse proprii, dar și prin intermediul unor investitori puternici, din China, să garanteze continuarea activității sale și păstrarea locurilor de muncă ale salariaților. În urmă cu aproximativ un an, când datoriile de la Someș se cifrau la 21 de milioane de euro, Grupul SCR a oferit principalului creditor, BCR, 13 milioane de euro, pentru evitarea intrării combinatului în insolvență și, implicit, pentru continuarea activității acestuia. BCR a refuzat, însă, oferta, iar în luna ianuarie a acestui an Someș SA a intrat în insolvență. Și în această situație, Grupul SCR a fost un partener activ de dialog cu creditorii societății Someș și au venit cu propuneri constructive pentru reorganizarea ei. Astfel, în urmă cu o lună, Grupul SCR a convenit cu BCR un plan de reorganizare și a oferit șase milioane de euro. Deși inițial reprezentanții BCR au fost de acord cu acest plan de reorganizare, într-un final s-au răzgândit și s-a ajuns la situația din prezent.

“Grupul SCR – a mai precizat Eduard Sîrbu – nu comentează deciziile luate în timp de BCR. Prin urmare, având în vedere toate cele întâmplate, Grupul anunță că se va prezenta la licitația din cadrul procedurii de faliment pentru achiziția tuturor activelor Someș, scopul imediat fiind repornirea societății. Grupul SCR va fi același partener transparent, activ, deschis tuturor propunerilor de redresare a celui care a fost și poate fi și în continuare unul din pilonii de bază ai industriei din România, societatea Someș.”

Someș Dej a funcționat în industria celulozei și hârtiei, dar a dezvoltat și alte activități, precum producerea și comercializarea de apă potabilă și de tuburi spiralate, activitate de converting, debitare și vânzarea de deșeuri metalice și nemetalice.

În anul 2005, societatea s-a clasat pe primul loc în “Topul celor mai sigure companii din România” în industria celulozei și hârtiei, conform Topului Best Rating, realizat de agenția de rating Coface Romania, lider în furnizarea serviciilor de informații de afaceri și recuperări de debite în Europa Centrală și de Est, împreună cu Finmedia. De asemenea, societățiii din Dej i-a fost conferită Diploma de Excelență în Afaceri, pentru poziționarea timp de cinci ani consecutiv în fruntea clasamentelor în domeniu sau la nivel național, distincție oferită de președintele țării în numele Camerei de Comerț și Industrie a României. Tot în în 2005, specialiștii de la Someș au experimentat cu succes, în premieră, producția de celuloză cu fibră scurtă, soluție exploatată în perioada 2006 – 2007 și dezvoltată în paralel cu producția de celuloză cu fibră lungă.
Grupul SCR are în intenție și preluarea, prin societatea Chimcomplex, a cominatului Oltchim, pentru a înființa Compania Naționale de Chimie. Efortul financiar de la Dej va influența, oare, această inițiativă? Chimcomplex este văzută ca cea mai importantă afacere a omului de afaceri care controlează SCR, Ștefan Vuza.