Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #12526 Gheorghe Piperea

2013-11-29 13:05

https://www.facebook.com/gheorghe.piperea

https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-prn1/c20.25.175.175/s160x160/14...

Azi am fost la BNR, la o conferinta pe tema rolului bancilor in restructurarea companiilor. Una din premisele scurtei mele interventii a fost ca in companiile romanesti aflate in insolventa lucreaza peste 200 de mii de salariati si ca, macar din acest motiv, bancile ar trebui sa incerce sa se implice cu finantari in salvarea acestor locuri de munca. Concluzia contrara a bancilor a fost, insa, cit se poate de clara : noi nu finantam companii in afalte in dificultate sau in insolventa, pentru ca nu vrem sa riscam banii deponentilor in afaceri riscante (n.n. - ca si cind pina acum acesti bani au fost in siguranta...). De altfel, nici BNR nu ne prea permite aceasta finantare, caci orice credit nou dat unei companii in insolventa este automat provizionat (n.n. - ca si cind noul credit se naste mort, adica se naste ca pierdere). Restructurarea devine, astfel, destructurare.
Dar fara creditare, nu exista bancking. A insista pe atragerea depozitelor si a stoarce comisioane din creditele in derulare e un drum care se va termina intr-o fundatura.
Poate la anul, sau poate in 2015, sistemul bancar isi va fi revenit in simtiri si, dupa ce i se va permite sa isi marcheze pierderile, va reusi sa evite izbirea de zid.

PS In urma prezentei mele acolo, nu s-a simtit nicio vibratie negativa la BNR. Probabil ca un sobor de preoti exorcizase deja locul.