Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!


Musafir

/ #9989 Scandal în PNL: "România este în comă financiară"

2013-10-14 08:35

http://www.curierulnational.ro/poze-cnr/190058maxim.jpg...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.curierulnational.ro/Finante+Banci/2013-10-14/Scandal+in+PNL%3A+%22Romania+este+in+coma+financiara%22?utm_source=Curierul+National&utm_campaign=86a16daaf3-UA-7973187-1&utm_medium=email&utm_term=0_8905e9b2b5-86a16daaf3-208015421

Liberalii Daniel Chiţoiu şi Cristian Bodea au avut un schimb dur de replici pe teme economice, parlamentarul afirmând că "România este în comă financiară", iar ministrul spunând că economia creşte şi că va cere în PNL o decizie care să stopeze "astfel de declaraţii iresponsabile"

Liderul PNL Daniel Chiţoiu şi senatorul PNL Cristian Bodea au avut un schimb dur de replici pe teme economice, parlamentarul afirmând că "România este în comă financiară", iar ministrul spunând că economia creşte şi că va cere în PNL o decizie care să stopeze "astfel de declaraţii iresponsabile", informează Mediafax. Bodea a scris, joi, pe blogul său, că Guvernul Ponta nu ştie să comunice şi că "România este în comă financiară". "Pentru că Guvernul Ponta nu ştie să comunice şi e foarte posibil să nici nu aibă curajul să prezinte situaţia crudă de azi, şi pentru că m-am săturat de răspunsurile penibile primite de pe la miniştri, am decis să fac o vizită la Ministerul Dezvoltării, să mă informez despre situaţia reală în care se află ţara şi la ce ne putem aştepta anul viitor. (...) Ei bine, am venit azi în negru, pentru că simt că este de datoria mea să fiu sincer cu primarii şi să anunţ moartea clinică a fondurilor guvernamentale. Perspectiva pentru anul 2014 este sumbră, pentru că în acest moment România este în comă financiară!", a scris Bodea, pe blog.

"Bugetul pe 2014 pare neclar şi pentru domnii Chiţoiu şi Voinea"

Potrivit acestuia, "bugetul de stat pe anul 2014 pare neclar şi pentru domnii Chiţoiu şi Voinea, care încă nu s-au decis în privinţa rectificării pe care o tot moşesc din august". "Drama cea mare vine din faptul că, deşi anul acesta au crescut taxele cu vreo 16%, gradul de colectare a scăzut cu 20%, spre un îngrijorător 70%. Or, asta înseamnă mai puţini bani decât erau prevăzuţi în bugetul pe 2013 şi, probabil, o rectificare în minus", a scris senatorul liberal, adăugând că "pentru anul viitor se preconizează alocarea a 2 miliarde RON pt. PNDL pe toată ţara". "Ceea ce ar însemna de 3 ori bugetul din acest an. Numai că... Ministerul Dezvoltării tocmai a preluat şi arieratele pe şcoli de la Ministerul Educaţiei, care se ridică la 1,7 miliarde RON. Care se adaugă zecilor de miliarde restanţe pe proiectele de drumuri, poduri, apă şi canalizare", se mai arată în postarea parlamentarului.

"Este regretabil că oameni fără expertiză se pronunţă pe subiecte delicate"

În replică, Daniel Chiţoiu a remis, joi, un comunicat în care afirma că este regretabil că "oameni fără expertiză, precum senatorul Cristian Bodea, se pronunţă asupra unor subiecte foarte delicate, în totală necunoştinţă de cauză", el precizând că afirmaţiile parlamentarului vor fi analizate de liderii PNL în prima şedinţă a Biroului Politic Naţional. "Condamn faptul că există persoane în rândurile Partidului Naţional Liberal care îşi doresc cu tot dinadinsul să-şi facă imagine publică, adunând zestre politică prin denigrarea muncii unui întreg guvern. Este regretabil că oameni fără expertiză, precum senatorul Cristian Bodea, se pronunţă asupra unor subiecte foarte delicate, în totală necunoştinţă de cauză. Acesta nu beneficiază de experienţa profesională necesară pentru a face o analiză economico-financiară coerentă", afirmă Chiţoiu.
Potrivit acestuia, realitatea este că economia României se află pe un trend ascendent, "fapt certificat de toate evaluările organismelor naţionale şi internaţionale de profil". "Anul acesta, România va avea o creştere economică de peste 2%. Au apărut mai multe firme decât s-au închis. Au fost deblocate fondurile europene, obţinând totodată un an în plus pentru absorbţia acestora, ceea ce înseamnă că firmele din România vor avea la dispoziţie un plus de aproximativ 2 miliarde de euro. Avem cea mai mare creştere a lucrărilor de construcţii din UE. Am atins un nivel record de exporturi, avem un deficit de 2 ori mai mic decât în aceeaşi perioadă din 2011, am câştigat credibilitate externă şi astfel ne-am împrumutat la niveluri minime, avem cea mai mare creştere a producţiei auto din Europa, am atins locul 2 în UE la creşterea producţiei industriale. Toţi aceştia sunt indicatori care arată că lucrurile merg într-o direcţie bună", declara Chiţoiu, citat în comunicat.