Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

oxo

/ #3377 Comisioane dar sa stim si noi ...............

2013-04-14 11:15

Interesant de citit:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/comisioane-de-milioane-de-euro-la-hidroelectrica-si-oltchim-1027198.html
Conturile administratorilor judiciari ai celor două companii ar putea creşte cu sume importante în acest an

Gheorghe Piperea speră că va putea recupera circa 80% din datoriile Oltchim la creditori
Remus Borza, administratorul Hidroelectrica, are de rezolvat peste 64 de contestații în instanță

1 /2.

Insolvenţa, calea pe care statul a ales-o pentru a restructura activitatea Hidroelectrica şi Oltchim, cei doi giganţi economici aproape de pragul falimentului, este foarte profitabilă pentru administratorii acestora.

Pe lângă remuneraţia asigurată de stat (cuprinsă între câteva mii şi câteva zeci de mii de euro, lunar), ei primesc de la creditori comisioane consistente. În cazul Oltchim, Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv, unul din administratorii judiciari (alături de BDO Business Restructuring), spune că nivelul comisioanelor va fi negociat curând.

13 milioane de euro de la creditorii Oltchim

„În mod normal, în Bucu reşti nivelul este de 7-8% din valoarea datoriei recuperate. Însă, în funcţie de cum vor merge discuţiile, se poate ajunge şi la 3-5%”, a spus acesta pentru EVZ. Oltchim are la creditori datorii de circa 200 de milioane de euro (exceptând creanţele Electrica şi AVAS). Piperea spune că 80% din acestea pot fi recuperate. Dacă luăm în calcul un comision de 3%, rezultă o valoare de 4,8 milioane de euro.

Dacă atât gradul de recuperare, cât şi comisionul încasat vor avea valoarea maximă estimată, suma urcă la 12,8 milioane de euro. Banii sunt plătiţi de creditorii companiei în contul sumelor recuperate de administratorul judiciar.

Ţinând cont că de luni bune combinatul lucrează sub 10% din capacitate şi nu rambursează lunar nici măcar 1% din restanţe, gradul de recuperare de 80% avansat ar putea fi totuşi exagerat.