Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

BABA OARBA

/ #3314 Oare cum stam cu datoria preistorica de 800 de mil EUR???

2013-04-13 09:50

http://www.curentul.ro/2012/index.php/2012092577126/Actualitate/Paguba-Oltchim-in-perioada-guvernarilor-PSD-PNL-Nastase-Tariceanu-204-milioane-de-euro.html

Tot soiul de analiști de serviciu, politicieni și băgători se seamă încearcă să acrediteze ideea că „perla industriei românești”, Oltchimul, a fost băgat în groapa ineficienței economice de guvernarea PDL, după ce a prosperat ani buni de zile în vremea guvernărilor PSD și PNL. Pe ce se bazează, după cum ar întreba Moromete. Pe nimic, doar pe gargara politicianistă, pentru că datele economice spun altceva, total diferit de imaginea pe care încearcă astăzi din răsputeri să o creioneze guvernarea USL. Potrivit datelor oficiale, postate pe site-ul oficial al Ministerului de Finanțe condus de Florin Georgescu, nu de vreun pedelist interesat, combinatul Oltchim a înregistrat cele mai mari pierderi din istoria sa din ultimii 13 ani tocmai în timpul guvernărilor PSD și PNL girate de Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu, mult lăudați astăzi de toată floarea uselistă. Astfel, potrivit bilanțurilor depuse anual de Oltchim, în perioada minunatelor guvernări Năstase și Tăriceanu, pierderile cumulate de combinat se cifrează la uimitoarea sumă de 204 milioane de euro. Astfel, în timpul guvernării Năstase, Oltchim a înregistrat pierderi de cca 112 milioane de euro, iar în timpul guvernării Tăriceanu pierderile au ajuns la 92 milioane de euro, deși ne aflam în vârf de creștere economică.
Poate ne explică experții PSD, în frunte cu Florin Georgescu, Ponta, etc, cum a ajuns Oltchimul de la un profit de peste un milion și jumătate de euro în 2000 la pierdere de peste 53 de milioane de euro anul următor și la un minus de circa 112 milioane de euro în cei patru ani de guvernare PSD. Din 2007 și până în 2011, combinatul a trecut exclusiv pe pierderi, chiar dacă anii 2007-2008 au fost ani în care România a înregistrat creșteri economice record, care-l îndrep­tățeau pe premierul Tăriceanu să ne recomande să ne cumpărăm case în SUA. Conform bilanțurilor depuse de Oltchim, în 2007-2008 pierderile însumate erau de circa 92 milioane de euro. Astfel, prosperele guvernări Năstase și Tăriceanu atât de mult lăudate de conducerea USL au dus, grație politicilor economice la pierderi de 204 milioane euro, înregistrate la nivelul combi­natului Oltchim. În perioada guvernării PDL, 2009-2011, pierderile adunate ajung la 168 de milioane de euro, cu mențiunea că întreaga perioadă a fost zguduită de o puternică criză economică pe care o resimțim din plin și astăzi.
Despre aceste cifre nu suflă nicio vorbă însă nici domnul Ponta, extrem de vocal de altfel zilele aceste pe subiectul Oltchim, nici specialiștii colorați în roșu și galben, care ne dau lecții de economie și finanțe la televizor. În loc să acuze de-a valma PDL, PPDD, etc de situația în care a ajuns combinatul, premierul ar putea cere o analiză de fond chiar colegilor săi de partid sub guvernarea cărora combinatul a atins pierderi astronomice.
Întrucât analiza cifrelor nu avantajează PSD, Ponta a trecut problema Oltchim în ograda politicii, căzând astfel în capcana întinsă abil de Dan Diaconescu.

Diaconescu punctează electoral în fața lui Ponta

Scandalul privatizării Oltchim a depășit granița dezbaterilor economice, trecând rapid pragul politicii, spre disperarea premierului Victor Ponta care pierde pierde puncte electorale impor­tante în confruntarea cu Dan Diaconescu. Dacă Ponta se credea maestrul temelor populiste din România, de data aceasta va fi înfrânt cu propriile arme, Diaconescu fiind capabil să-i dea lecții oricând la această materie. Dan Diaconescu și-a făcut foarte bine temele electorale și de fiecare dată când apare în fața camerelor de luat vederi are grijă să spună că el cumpără Oltchimul pentru popor și tocmai de aceea ciocoii îi pun piedici, deoarece vor să vândă țara la străini. Cu discursul la purtător, Diaconescu și-a făcut ieri dis de dimineață apariția la sediul Ministerului Economiei, chiar la ora 10.00, deși mulți credeau că nu va veni .După circa o oră, Diaconescu a ieșit în fața camerelor de luat vederi, anunțând pe un ton grav că nu a semnat contractul, deși venise pregătit să o facă, deoarece din documentul pus la dispo­ziție de minister lipsesc clauze, prevederi și anexe.
„Nu am putut semna acest contract, întrucât lipsesc clauze, prevederi și anexe, iar tot contractul este diferit față de cel pe care l-am agreat când am participat la privatizarea Oltchim“, a declarat luni Dan Diaconescu, la ieșirea din Ministerul Economiei, unde s-a întâlnit cu repre­zentanții OPSPI în vederea încheierii contactului de priva­tizare a Oltchim.
Diaconescu a adăugat că avocații săi au rămas în sediul Ministerului Econo­miei pentru lămurirea situației și că după ce acest contract va fi încheiat el va vinde acțiunile pe care le-a cumpărat de la stat către cetățeni „probabil, la prețul de pe bursă“.

O mână de ajutor de la Chițoiu

Încolțit de ziariști, ministrul Economiei, Daniel Chițoiu, a declarat, ieri, că Dan Diaconescu nu a înregistrat datorii la stat pe numele său, are „cazier judiciar alb“ și prin urmare îndeplinea toate condițiile legale pentru a participa la licitație. De asemenea, ministrul a fost întrebat dacă se mai poate negocia și modifica împreună cu Dan Diaconescu contractul privind Oltchim prevăzut în caietul de sarcini, așa cum anunțase de altfel câștigătorul licitației de vineri. „Se negociază anumiți termeni, dar nu în mod fundamental“, a precizat Chițoiu. Astfel, prin declarațiile făcute, Chițoiu le-a închis gura colegilor săi din guvern și din partid care au criticat vehement zilele acestea modul în care a decurs procesul de privatizare al Oltchim, punând sub semnul întrebării capacitatea lui Dan Diaconescu de a prelua combinatul. De altfel, era și dificil pentru Chițoiu să declare că au fost probleme și că Diaconescu nu este un câștigător viabil, în condițiile în care Ponta l-a amenințat că va plăti „cu viața, cu totul“ în cazul în care această privatizare va eșua.
Chițoiu a fost întrebat dacă își va da demisia, așa cum a promis, în cazul în care privatizarea Oltchim se dovedește un eșec.
„Răspund cu funcția dacă este din vina noastră, a Ministerului Economiei sau a Guvernului. (...) Modul cum s-a desfă­șurat și cum a fost construit contractul de vânzare-cumpărare și întreg procesul de privatizare nu este o vină“, a răspuns ministrul.

Ponta fierbe la foc politic mic

Dacă Chițoiu evită să vorbească de o nereușită în cazul privatizării Oltchim, șeful său, premierul Ponta se aruncă deja cu capul înainte și anunță eșecul, fără să se gândească că va plăti cu puncte electorale importante. Deși procedurile nu au fost finalizate, câștigătorul pachetului majoritar de acțiuni având termen 10 zile pentru a semna contractul de privatizare, Ponta vorbește deja de eșec și anunță o nouă licitație pentru anul viitor. „Acuma, Oltchim a devenit un loc în jurul căruia roiesc tot felul de oameni cu interese politice, fie că e domnul Dan Diaconescu, fie că sunt alți oameni, care habar nu au despre ce e vorba, fie că e vorba de Videanu, care încearcă să-și acopere urmele. Problema noastră este de a îndepărta tot acest roi de profitori și de a salva Oltchim, ca și societate comercială și de a pregăti practic probabil la începutul anului viitor, o privatizare de succes cu o companie capabilă să țină combinatul în funcțiune și să-l facă să funcționeze profitabil într-un termen rezonabil“, a spus Ponta. Greu de înghițit un asemenea eșec cu circa o lună înainte de campania electorală!
Tocmai de aceea, Ponta, după prin­cipiul românesc „să moară și capra vecinului“, încearcă să arunce responsa­bilitate eșecului în curtea PDL, vorbind de o conjurație, internă, externă, etc, menită să acopere fraudele de la Oltchim de care se fac responsabili exclusivi reprezentanții PDL, în frunte cu Adriean Videanu.
Și, dacă tot e pornit pe găsit vinovații pentru situația dezastruoasă a Oltchim, combinat scos la privatizare și ocolit de investitorii strategici din zonă, Victor Ponta poate îi va lua la întrebări și pe colegii săi de partid, având în vedere faptul că în timpul guvernării Năstase combinatul a înregistrat pierderi uriașe de peste 618 milioane de euro. Iar dacă nu se lămurește, poate cere o întrevedere la vorbitor cu mentorul său Adrian Năstase care cu siguranță știe cum a ajuns combinatul Oltchim, după doi ani de profit în creștere la pierderi de sute de milioane de euro anual.

Blaga: Ponta își bate joc de oamenii de la Oltchim și de familiile lor
Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că Victor Ponta este cel mai slab premier român de după 1989, acuzându-l că și-a "bătut joc" de angajații Oltchim și de familiile lor prin modul în care a fost organizată privatizarea combinatului.
Blaga a fost întrebat cum vede acuzațiile premierului Victor Ponta care a susținut că PDL este implicat în cazul lui Dan Diaconescu și a licitației pentru Oltchim.
"Ponta indiscutabil este cel mai slab premier pe care România l-a avut după 1989 și se chinuie să dovedească lucrul acesta în fiecare zi. Domnia sa, cu un cinism extraordinar, de câteva zile își bate joc nu numai de un oraș, ci și de familiile celor care lucrează acolo (...) Cum este posibil ca instituțiile din subordinea Guvernului să realizeze acest caiet de sarcini, ca să permită oricui să se prezinte la licitație. Astăzi vorbește domnul Ponta că nu are bani domnul Diaconescu, păi de bonitate cine răspunde, nu tot dânșii? Și-au bătut joc pur și simplu de oamenii aceia", a afirmat Blaga.
El a menționat că rezolvarea problemei de la Oltchim ține de modul în care funcționează Arpechim, care, de la preluarea de către OMV în 2004, ar fi triplat prețurile materiei prime pentru combinat.