Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

scarbitul

/ #2564

2013-04-01 14:37

ZF English













Situaţie dramatică la Oltchim: din 3.300 de angajaţi ar putea să mai rămână doar 300 să stea de pază

astăzi, 00:06 Autor: Adrian Cojocar





Reducerea fondurilor a făcut ca în primă fază muncitorii din Oltchim să primească doar 45% din lichidarea pe luna februarie. Foto Bogdan Iordache
Citeste si:Ponta: CE nu permite ajutor de stat la Oltchim şi nu avem cumpărători. Sunt necesare disponibilizăriAngajaţii Oltchim au primit 45 la sută din lichidarea pe februarieSalariile de la Oltchim au crescut şi anul trecut, deşi afacerile s-au înjumătăţit Mihail Tălpăşanu, directorul general al combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, spune că, deşi în ultima perioadă s-a reuşit creşterea gradului de acoperire a producţiei prin forţe proprii de la 10% la 23% din capacitate, situaţia combinatului este în continuare critică, în lipsa unei finanţări rapide riscându-se blocarea în totalitate a activităţii Oltchim.


„Comisia Europeană a fost foarte clară declarând că Oltchim a beneficiat de ajutor de stat şi din această cauză guvernul nu are pârghii să ajute Oltchim. În privinţa discuţiilor cu CEC, Banca Transilvania şi BCR se pare că nu s-a ajuns la nicio înţelegere. Dacă nu se face rapid o infuzie în scurt timp ne vom bloca total activitatea pentru că pierderea Oltchim ajunge în momentul de faţă la 3-4 milioane de euro pe lună şi pe lângă cei 1.000 de oameni de care se discută acum că trebuie să plece din combinat vor mai pleca alţi 2.000 de angajaţi şi vor rămâne 300 să asigure paza“, spune Tălpăşanu.

El consideră că o ultimă şansă este ca unii traderi să finanţeze Oltchim pentru a salva combinatul, astăzi urmând să aibă loc o întâlnire a traderilor la Ministerul Eco­nomiei care va fi crucială pentru Oltchim.

Mihail Tălpăşanu mai spune că este nevoie de o injecţie rapidă de cel puţin zece milioane de euro pentru a duce gradul de încărcare a producţiei de la 23% la 50%, moment în care Oltchim şi-ar echilibra veniturile şi cheltuielile şi nu ar mai produce pierderi.

Premierul României Victor Ponta a declarat vineri că sunt necesare disponibilizări la Oltchim după ce Comisia Europeană a emis un aviz negativ pentru ajutorul de stat al Oltchim.

„Din păcate, răspunsul Comisiei Europene faţă de ideea unui împrumut este negativ, Oltchim-ul, în viziunea Comisiei Europene, a beneficiat deja de ajutor de stat în perioada 2010-2011, cred, deci bani de la buget nu avem voie să dăm, iar singura soluţie este o restructurare şi finanţare şi de la bănci, şi de la traderii care cumpără producţia în aşa fel încât o mare parte, nu toţi cei care lucrează acum acolo, să îşi poată păstra locurile de muncă. Sunt foarte dezamăgit că în aceste trei luni nici măcar acel investitor care a fost cumva gonit de Dan Diaconescu nu a mai dat semne de revenire“, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Firma Rominsolv, coordonată de Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, a cerut conducerii combinatului să reducă bugetul de salarii de la 3,2 mil. euro pe lună la maximum 2 mil. euro pe lună şi să întocmească o listă cu oamenii care urmează să fie disponibilizaţi, în total fiind vorba de 1.000 de salariaţi ai Oltchim. Reducerea fondurilor a făcut ca în primă fază muncitorii din Oltchim să primească doar 45% din lichidarea pe luna februarie.

„La Piteşti vor rămâne maximum 220 de persoane din 568 câţi sunt în prezent. La Râmnicu Vâlcea vor pleca cam 250 de pe partea de producţie, la transporturi se va face o reducere de 115-125 de oameni, de 60-70 de persoane la desfacere, 70-80 la administrativ, deci în total la Vâlcea vor pleca în jur de 600 de persoane. Nu aş vrea să facem o reducere drastică pentru că punem în pericol funcţionarea instalaţiilor care poate costa şi de 50 de ori mai mult decât salariile muncitorilor. De marţi suntem în mijlocul focului, au venit şi cei de la Piteşti cu 9 autocare. Probabil protestele vor continua toată săptămâna viitoare“, a precizat Tălpăşeanu.

Oltchim este în insolvenţă şi administratorul judiciar încearcă să găsească un plan de reorganizare care să fie agreat de creditori ce urmează să fie supus votului pe 15 aprilie iar soluţia propusă de Piperea este de separare a activelor bune care să fie vândute către un investitor strategic, aceasta putând fi ultima şansă de salvare a unor active de producţie din Oltchim

Pentru preluarea Oltchim în forma actuală nu există niciun interes din cauza datoriilor mari, există în schimb interes pentru bucăţi din Oltchim şi sunt mai mulţi investitori care dau târcoale combinatului în aşteptarea ca acesta să fie spart în bucăţi pentru a prelua activele interesante pentru ei.

Tălpăşeanu crede că după această primă restructurare de personal, care ar costa în jur de 18 mil. euro, ar putea să apară foarte mulţi investitori interesaţi de preluarea Oltchim, care nu ar mai trebui să plătească din buzunarul lor aceşti bani şi i-ar putea investi în producţie.