Salvati OLTCHIM si ARPECHIM!

ziar serios

/ #2006 de la Capital

2013-03-18 11:39

S-a tras concluzia: măsuri manageriale „neadecvate“, tranzacţii comerciale cu firme controlate direct sau indirect de management, investiţii ineficiente şi remunerarea nonperformanţei sunt principalele cauze care au aruncat Oltchim în insolvență. Cel puțin așa se prezintă Raportul privind această situație. Nicolae Bălan (n.r. - administratorii judiciari sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului BDO, reprezentată de Niculae Bălan) vine cu o precizare „importantă“: au fost realizate vânzări în pierdere, iar pierderile se ridică la 105 mil. lei. Și asta nu e tot: achiziţiile pentru terenuri şi instalaţii au fost semnate pentru suma simbolică de un euro.
„S-au vândut produse principale sub marja brută, sub nivelul costurilor. Sunt contracte încheiate cu firme din paradisuri fiscale. Costul de producţie a fost preliminar, nu se vedeau rezultatele efective, era un fel de perdea“, a subliniat Bălan. Mai concret, contractul colectiv de muncă a fost încheiat în condiţiile similare situaţiei în care societatea ar fi fost pe profit, au existat „fonduri de stimulare, de premiere“, fonduri pentru acţiuni sportive. În plus, contractele Oltchim cu societăţile managementului au însumat 71,4 mil. euro, potrivit aceluiași Raport, în timp ce „programul investiţional nerentabil a ajuns la 394 milioane de lei“. În toată această ecuație, vinovații trebuie să plătească, în capul listei aflându-se fostul director general, Constantin Roibu, urmat de membrii conducerii executive din perioada 2009 – 2012: fostul director adjunct Radu Olaru, directorii economici Vasile Măndica şi Veronica Preoteasa, precum și directorul diviziei petrochimice Daniel Mihăescu.
Poveste mai veche
Încă din toamna anului trecut, Capital.ro scria că Roibu este președintele al CA la Protectchim şi administrator la Designro şi Euro Ethane, directorul general adjunct financiar Alin Smeu este administrator la Mentchim, Oltquino, Sistemplas şi Oltgroup, directorul general adjunct producţie şi investiţii Radu Nicolae Olaru este membru CA la Mentchim, Designro şi Oltquino, iar contabilul-şef Nicolae Stănciugel este cenzor la Designro, Mentchim şi Oltquino. Cu excepţia asocierii cu PCC, restul companiilor au avut rezultate bune în ultimii ani, perioadă în care pierderile Oltchim au depăşit 200 mil. lei, anual.
De departe, campioni sunt cei de la firma de construcţii condusă tot de Roibu. Protectchim a avut în 2011 o cifră de afaceri de peste 65 mil. lei şi un profit de puţin peste 1 mil. lei. De remarcat că Roibu mai este asociat într-o firmă cu acţionarul principal de la Protectchim, Nicolae Enache, şi anume compania Ciprom, unde Roibu are 40% din acţiuni, iar Enache, 26%. Ciprom are active de circa 2 mil. euro şi a avut în 2011 venituri de 1,247 mil. lei şi un profit de 6.569 lei. Întrebat direct într-o emisiune tv despre aceste firme, Roibu a răspuns că este perfect legal să reprezinte Oltchim în calitate de acţionar în aceste firme, însă nu s-au făcut niciodată precizări referitoare la cine sunt persoanele din spatele off-shore-urilor cu care este asociat combinatul.
„În şase luni, identificăm şi alte persoane vinovate de insolvenţă. Potrivit Legii insolvenţei, atunci când sunt mai multe persoane, răspunderea lor este solidară. Printr-un raport suplimentar vom identifica şi alte persoane vinovate“, subliniază Gheorghe Piperea. Avocatul Nicolae Bălan vine cu o completare și spune că pentru toate aceste persoane acuzate în cazul insolvenţei combinatului, instituţiile abilitate ar putea începe urmărirea penală. Mai departe, rămâne de văzut cum va arăta „conducerea interimară“ desemnată de noul administrator special al Oltchim, Bogdan Nicolae Stănescu. Câteva linii importante se vor trasa, cu siguranță, în zilele următoare.
394 mil. lei reprezintă valoarea totală a programului investițional nerentabil
300 mil. lei din suma totală reprezintă investițiile suplimentare
40 mil. lei din aceeași sumă sunt investițiile suplimnetare în platforma Râmnicu-Vâlcea
45 mil. lei au fost investiții pentru achiziția activelor aferente platformei Bradu